Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/38

Listamustra - Listamustra 2009/38

Jay-Z a 11., The Blueprint 3 című stúdiólemezével az amerikai eladási összesítés élén debütált. Ez a 11. első helyezett hanghordozója, s a listavezetés tekintetében a rangsor legsikeresebb szólóelőadója lett. Elvis Presleyt győzte le, a Királynak tíz listavezető albuma van. A negyvenedik életévében járó New York-i hiphopelőadó a harmadik, Vol. 2… Hard Knock Life című 1998-as stúdiólemeze óta mindegyik stúdióalbumával megszerezte az első helyet.

Ezen kívül az R. Kellyvel készített Unfinished Business című korongja és a Linkin Parkkal készített, DVD-vel kiegészített Collision Course című EP-je járta meg a legmagasabb pozíciót. A rekordtartó, a The Beatles tizenkilenc lemezzel vezetett. A liverpooli zenekar a héten is megtalálható az amerikai listán. Digitalizált albumainak sztereóváltozatait tartalmazó díszdoboz a 15., a monóverziókat tartalmazó a negyvenedik helyen kezdett. A lemezek külön-külön is megvásárolhatók, de azok a szabályok miatt az amerikai összesítésben nem szerepelnek. Még egy fontos dolog történt az USA listáin: Madonna a Dance / Club Play Songs rangsorban a negyvenedik listavezetőjét könyvelheti el a Celebration című felvételével.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Nagy-Britannia – Pixie Lott: Boys and Girls
Németország – Marit Larsen: If a Song Could Get Me You
Magyarország – Quimby: Ajjajjaj

Elmaradt a beharangozott csata
A The Black Eyed Peas 24. hete uralja az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját: tizenkét hétig a Boom Boom Pow-val vezetett, 12. hete az I Gotta Feelinggel található a csúcson. Nagy-Britanniában elmaradt a csata az idén feltűnt, a Mama Do című dallal júniusban egy hétig az összesítés élén szereplő Pixie Lott és 2007 nagy felfedezettje, Mika között. Az énekesnő Boys and Girls című felvétele könnyedén megszerezte az első helyet – a 73. pozícióból lépett oda, zeneszáma szeptember 5-én szombaton jelent meg, így a múlt heti rangsorba is beleszámítódott. Mika dala, a We Are Golden a negyedik helyre érkezett meg. Az albumlistán nem mérik össze erejüket: Pixie első albuma Turn It Up címmel múlt hétfőn, Mika második lemeze The Boy Who Knew Too Much címmel ma került a boltokba. További két új belépő jutott be a brit TOP 10-be: a Xenomania producercsapat új felfedezettje, a Mini Viva duó Left My Heart in Tokyo című bemutatkozó felvétele a hetedik, a Muse szerzeménye, az Uprising a kilencedik pozícióban nyitott. Németországban negyedik hete a norvég Marit Larsen slágere, az If a Song Could Get Me You a listavezető. A tízes mezőnyben két újdonságot találunk: Shakira dala, a She Wolf a második, Madonnáé, a Celebration az ötödik helyen kezdett. Magyarországon a StarMachine és az Érpataki Asszonykórus öt hét trónolás után még a tízes listáról is kiszorult – a Quimby EP-je, az Ajjajjaj került ismét a csúcsra.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Jay-Z: The Blueprint 3
Nagy-Britannia – Vera Lynn: We’ll Meet Again – The Best of Vera Lynn
Németország – Pur: Wünsche
Magyarország – Ossian: Egyszer az életben

Rekordok Nagy-Britanniában
Jay-Z az amerikai lista első helyét megszerző 11. stúdióalbumából az USA-ban 476 ezret értékesítettek a megjelenés hetében. Az élmezőnyben további három új belépő szerepel: a negyedikre a New York-i Wu-Tang Clanből ismert hiphopelőadó, Raekwon lemeze, az Only Built 4 Cuban Linx… Pt. II, az ötödikre a Brooks & Dunn countryzenei duó #1s… and Then Some című dupla gyűjteménye, a nyolcadikra a Boys Like Girls bostoni rockegyüttes második, Love Drunk című albuma iratkozott fel. Két hete a brit összesítés huszadik helyén indított, a múlt héten a másodikra lépett elő, a héten pedig vezet Vera Lynn válogatáslemeze, a We’ll Meet Again – The Best of Vera Lynn című. A 93. életévében járó, 1917. március 20-án született énekesnő – természetesen – a rangsor történetének legidősebb listavezetője. Az előző rekorder az 1941. május 24-én született Bob Dylan volt – idén májusban két hétig állt az élen a Together Through Life című albumával. A brit TOP 10-be a The Beatles négy digitalizált lemeze került be, ami szintén rekord, eddig egy időben négy koronggal senki sem tanyázott az élmezőnyben. További két újdonság található a tízes mezőnyben: a második helyen Jamie T második stúdióalbuma, a Kings & Queens, a nyolcadikon a The Cribs negyedik stúdiólemeze, az Ignore the Ignorant nyitott. Érdekesség, hogy a szeptember 8-án Barclaycard Mercury Prize-zal jutalmazott hanghordozó, tehát az elmúlt egy év legjobbnak kikiáltott brit albuma, a Speech Therapy, Speech Debelle első korongja csak a 65. helyen debütált. Németországban a The Beatles-lemezek sztereó díszdoboza a harmadik helyre érkezett meg. Ezen kívül két zenekar albuma szerepel új jelzéssel az élmezőnyben: a német Puré, a Wünsche az első, a svájci Gotthardé, a Need to Believe a nyolcadik pozícióban landolt. Magyarországon az Ossian lemeze, az Egyszer az életben című a csúcson startolt. Egy másik rockegyüttes, az Edda Művek korongja, az Átok & áldás a harmadik helyre jött fel Szabó Eszter albuma, a Colorpop! mögé. (Új Szó)

Puha József

2009. 09. 22.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 09. 22. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/38 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/38