Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/39

Listamustra - Listamustra 2009/39

A slágerlistákon idén nyáron sem volt uborkaszezon, bár akadtak hetek, amikor a minimálisra csökkent a kislemez- és albumújdonságok száma. A nyarat magunk mögött hagytuk, s a zeneiparban – bármilyen furcsa is – lassan kezdetét veszi a karácsony előtti szezon. Vagy már kezdetét is vette, ha azt vesszük alapul, hogy az összesítések élmezőnyeit elárasztották az újdonságok.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Nagy-Britannia – Taio Cruz: Break Your Heart
Németország – Marit Larsen: If a Song Could Get Me You
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Népzenei trió a siker kapujában
Az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját 25. hete a The Black Eyed Peas uralja: a Boom Boom Pow című slágere tizenkét hétig állt az élen, az ezt váltó I Gotta Feeling 13. hete vezet. A nyolcadik helyen kezdett Drake felvétele, a Kanye West, Lil Wayne és Eminem közreműködésével készült Forever, a More Than a Game című, LeBron James profi kosárlabdázóról szóló dokumentumfilm betétdala. Az ötvenedik helyről az ötödikre lépett elő Jay-Z és Alicia Keys felvétele, az Empire State of Mind – ez a New York-i hiphopelőadó The Blueprint 3 című albumának harmadik ismertté vált szerzeménye. Mifelénk idén futott be Taio Cruz a brit listán a harmadik helyig jutott Tinchy Stryder-dal, a Take Me Back közreműködőjeként. A nigériai apa és brazil anya gyermekeként született, r&b- és hiphopelemekre építő londoni előadó 2006 őszén szerepelt először a kislemezek brit rangsorában a 29. helyig jutott I Just Wanna Know című felvétellel. Tavaly már a TOP 10-be is bekerült a Lucianával előadott Come On Girl című dallal, amelynek az ötödik hely volt a csúcspozíciója. Taio második albuma október 12-én kerül a boltokba Rokstarr címmel. Ennek beharangozó szerzeménye, a Break Your Heart a héten a brit összesítés csúcsára érkezett meg. A harmadik helyen indít Madonna hatvanadik brit TOP 10-es kislemeze, a Celebration. Húsz pozíciót javítva az ötödiken található Shakira újdonsága, a She Wolf. Németországban ötödik hete a norvég Marit Larsen felvétele, az If a Song Could Get Me You a listavezető. A harmadik helyre iratkozott fel Lady GaGa slágere, a Paparazzi. Magyarországon a 2006 tavaszán alakult, népdalokat új köntösbe öltöztető Holdviola nevű trió vette át a vezetést a Bánat utca című felvétellel.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Jay-Z: The Blueprint 3
Nagy-Britannia – Muse: The Resistance
Németország – Muse: The Resistance
Magyarország – Karthago: Időtörés

Újdonságokkal teli élmezőnyök
Az amerikai TOP 10 felét új belépők alkotják. A nagy konkurenciaharc közepette is megőrizte vezető helyét Jay-Z a 11., The Blueprint 3 című stúdióalbumával. Több zenei szakember korunk legjobb brit együttesének a Muse-t tartja. A trió The Resistance című ötödik stúdiólemeze a legmagasabban kezdő újdonságként a harmadik helyre érkezett meg – ez eddigi legjobb eredménye az USA-ban. A következő új belépők hiphopzenészek albumai. A Muse mögött a clevelandi Kid Cudi első lemeze, a Man on the Moon: The End of Day, a hatodik helyen a kanadai Drake hét szerzeményt felvonultató EP-je, a So Far Gone (a fent említett Forever nem szerepel rajta), a hetediken a Louisiana államból származó Lil Boosie albuma, a Superbad: The Return of Boosie Bad Azz nyitott. A tízes mezőny újdonságainak sorát a kilencediken debütáló Los Angeles-i metálzenekar, a Megadeth 12., Endgame című stúdiólemeze zárja. A brit élmezőnyben hat új belépőt találunk. A Muse trónszerzése nem forgott veszélyben – a trió albumából 148 161 példányt értékesítettek a szigetországban a megjelenés hetében. Idén ennél több csak a U2 lemezéből, a No Line on the Horizon címűből (157 926 példány) és Eminem korongjából, a Relapse címűből (166 952 példány) fogyott az első héten. Peter Andre albuma, a Revelation a harmadik pozícióban startolt – a diadal meglepetés. Miután egy tévés valóságshow-ban 2004 elején visszatért, az év júniusában kiadott The Long Road Back című stúdiólemeze csupán a 44. helyig tornázta fel magát. A negyedik helyre Jay-Z korongja, a The Blueprint 3, az ötödikre David Gray albuma, a Draw the Line, a hatodikra az idén feltűnt Pixie Lott lemeze, a Turn It Up, a kilencedikre Mark Knopfler albuma, a Get Lucky iratkozott fel. Németországban a Muse lemeze az első, Mark Knopfleré a második helyen kezdett. További két újdonság található a tízes mezőnyben: a Bushido Produziert Sonny Black-album, a Carlo Cokxxx Nutten 2 a harmadik, a kanadai Nelly Furtado spanyol nyelvű lemeze, a Mi Plan az ötödik helyen nyitott. Magyarországon a 17. helyről került az élre az Időtörés című albummal a Karthago, amely szombaton a Papp László Budapest Sportarénában lépett fel. Az ezüstérmes pozícióban Madonna válogatáslemeze, a Warner Music által megjelentetett utolsó hanghordozója, a Celebration debütált. (Új Szó)

Puha József

2009. 09. 29.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 09. 29. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/39 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/39