Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/41

Listamustra - Listamustra 2009/41

Az elmúlt napokban Madonna állt a slágerlista-beszámolók élén. A popkirálynő az amerikai Dance / Club Play Songs rangsorban a negyvenedik listavezetőjét könyvelhette el a Celebration című felvételével, amely Nagy-Britanniában a hatvanadik TOP 10-es slágere. A Warner Musicnál kiadott utolsó albuma, a legnépszerűbb dalait és két új szerzeményt tartalmazó Celebration a múlt héten a brit összesítés csúcsán kezdett.

Ez a 11. nagylemeze, amely megszerezte a legmagasabb pozíciót a szigetországban, ezzel beérte az ugyancsak tizenegy listavezető albummal rendelkező Elvis Presleyt, s már csak a The Beatles áll előtte tizenöt listavezető koronggal. A hét hírét már nem Madonna szolgáltatja – hacsak nem tekintjük annak, negatív viszonylatban persze, hogy nagylemeze az USA-ban csupán a hetedik helyet szerezte meg –, hanem egy brit fiatalember, aki egy amerikai rapper segítségével letaszította a kislemezek amerikai rangsorának éléről a fél évig vezető The Black Eyed Peast.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Jay Sean featuring Lil Wayne: Down
Nagy-Britannia – Taio Cruz: Break Your Heart
Németország – David Guetta featuring Akon: Sexy Bitch
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Amerikai trónfosztás – fél év után
A The Black Eyed Peas slágere, az I Gotta Feeling az első helyről az ötödikre esett vissza az amerikai Billboard magazin kislemezlistáján, s ezzel véget ért a Los Angeles-i hiphopkvartett fél évig tartó trónolása. A Boom Boom Pow című felvétellel tizenkét, az I Gotta Feelinggel tizennégy hétig uralta a mezőnyt. Jay Sean vette át a vezetést a Louisiana államból származó Lil Wayne közreműködésével készült Down című dallal. Az 1981. március 26-án született londoni popénekes 2003-ban debütált a zenei színtéren, odahaza a 2004-es Stolen című felvétellel járt a legmagasabban, a negyedik helyen, az USA-ban eddig nem szerepelt a kislemezek listáján. A trónfosztáson kívül nem történt említésre méltó esemény az amerikai TOP 10-ben. A britben sem. Itt harmadik hete Taio Cruz áll a csúcson a Break Your Heart című slágerével. Németországban öt hét után a múlt héten került le az élről a norvég Marit Larsen az If a Song Could Get Me You című dallal, és a Rammstein vette át a vezetést a Pussy című szerzeménnyel. A héten David Guetta és Akon szerezte meg az első helyet a Sexy Bitch című felvétellel. Magyarországon harmadik hete a Holdviola tanyázik a csúcson a Bánat utca című dallal.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Barbra Streisand: Love Is the Answer
Nagy-Britannia – Paramore: Brand New Eyes
Németország – Madonna: Celebration
Magyarország – Ákos: 40+

Az élő legenda hazai győzelme
Az albumlisták tízes mezőnyei hemzsegnek az újdonságoktól: az amerikaiban nyolc, a britben négy, a németben három található. Az amerikai TOP 10-ben mindössze Jay-Z a másodikról a hatodikra hátrált The Blueprint 3 című korongja és az elsőről a tizedikre csúszott Pearl Jam lemeze, a Backspacer tudott az élmezőnyben maradni. Az élen az amerikai sztárvilág élő legendája, Barbra Streisand nyitott a Love Is the Answer címet viselő albumával – Nagy-Britanniában a negyedik helyet szerezte meg vele. Az ezüstérmes pozícióban kezdett Mariah Carey a 12., Memoirs of an Imperfect Angel című stúdiólemezével. Az énekesnőket alternatív rockot játszó zenekarok követik. Az USA-ban a második, a szigetországban meglepetésre az első helyen debütált a 2004-ben megalakult, Tennessee államból származó Paramore a harmadik, Brand New Eyes című stúdióalbumával. A negyediken a Pennsylvaniából származó Breaking Benjamin nevű kvartett kezdett a negyedik, Dear Agony című stúdiólemezével. Az újjáalakult és tizennégy év után Black Gives Way to Blue címmel új stúdióalbummal előrukkoló Alice in Chains az ötödik helyen startol – az együttes eredeti énekese, Layne Staley 2002 áprilisában a 35. életévében hunyt el. Madonna a Celebration című gyűjteményével a hetedik helyet szerezte meg. Mögé Miranda Lambert countryénekesnő érkezett a Revolution című stúdiólemezével. A tízes mezőny utolsó új belépője a kilencediken indító Selena Gomez & the Scene albuma, a Kiss & Tell című. Nagy-Britanniában további két újdonság szerepel az élvonalban: Newton Faulkner dalszerző-énekes második lemeze, a Rebuilt by Humans a harmadik, Ian Brown hatodik szólóalbuma, a My Way a nyolcadik helyen indít. Németországban a Paramore lemeze a hetedik, Udo Jürgens válogatásalbuma, a Best of a negyedik, Howard Carpendale korongja, a Stark a második helyen kezdett. Itt második hete Madonna válogatása vezet. Magyarországon két hétig volt a legkelendőbb hanghordozó a Karthago lemeze, az Időtörés című, a héten Ákos dupla koncertalbuma, a 40+ érkezett meg a legmagasabb pozícióba. (Új Szó)

Puha József

2009. 10. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 10. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 11. 02. 18:28
tudjuk, a "Csé" is evvel volt elfoglalva 2 "Gin-Tonic" adásában is... ;-P

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/41 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/41