Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Újra Budapesten lép fel a Spyro Gyra!

Spyro Gyra - Újra Budapesten lép fel a Spyro Gyra!

A zenekar két évvel ezelőtt tartott koncertjére szinte azonnal elfogyott az összes jegy, így sokan kívül rekedtek. Számukra és azok számára is, akik részesei lehettek ennek az egyedülálló zenei élménynek jó hír, hogy a Spyro Gyra október 24-én a Budapest Kongresszusi Központ színpadára áll.

Nincs nagyobb kihívás egy jazz zenész számára, mint amikor a stúdióban vagy a közönség előtt kell improvizálnia, de a Spyro Gyra zenekarvezetője és szaxofonosa, Jay Beckenstein tökéletesen érti, mi az a szenvedély, ami vonzóvá teszi valaki számára azt, hogy az életét folyamatos jelenléttel, és az emberi kapcsolatoknak szentelve élje meg.

Az új, Down the Wire című album áprilisban jelent meg. A Spyro Gyra az elmúlt három évtized alatt a modern jazz élvonalába került, amelyet számos egyedi, különleges zenei kísérlettel és megfelelő kézügyességgel értek el. "Ez az, ami mindig is előre vitte a zenekart" - mondta Beckenstein. "Meg kell találni egy egészséges egyensúlyt az egyes zenészek és az együttes egésze között ugyanúgy, mint a zenész és a dalszerző között. Az is fontos szempont, hogy az előadónak ugyanolyan elégedettnek kell lennie, mint a közönségnek. Ha improvizálsz egy tömeg előtt, akkor óvatosan kell lépkedned ezen a láthatatlan mindenkit összekapcsoló kötélen. Ez néha még nekünk is meglepetést okoz, de ettől az élménytől lesz olyan a zenekar, amilyen."

Spyro Gyra - Újra Budapesten lép fel a Spyro Gyra!

Bár mindig is buffalói zenekarnak mondták magukat a fiúk, harminc év után ez az első album, amely Buffalóban született, ugyanabból a stúdióból, ahol a pályájukat meghatározó klasszikus, a "Morning Dance".

A Spyro Gyra zenekar a rádióbarát, dallamokra építkező "smooth" jazz műfaj legkiemelkedőbb, legendás zenekara. Egyenletes, finom, sima, zavartalan zenét játszik, egész pályafutása alatt a lehető legjobb minőségre törekedtek. A hetvenes évek elején alakultak. Túl vannak 20 sikeres lemezen, több mint 10 millió eladott példányon.

A Spyro Gyra minden tekintetben a világ elsőszámú jazz zenekarai között van. Ráadásul még sikeresek is, ami ebben a rétegzett műfajban nagyon nagy dolog. A pop és a jazz fúzióját játsszák, jazz zenéjüket tele pakolva R&B, funk és pop dallamokkal. Gyakorlatilag évtizedek óta tökéletes zenészi kvalitásokkal építik dallamaikat. Zenéjük, bár többszereplős, mégis elsősorban a dalszerző-szaxofonista, alapító tag Jay Beckenstein találmánya. Hallatszik, mint minden eddigi lemezeiken az iskolázottság. Jó részt a standard jazz elemeket, a füstösebb klub blues-soul világot keverik, hosszú, improvizált fúvós szólókkal.

Az utolsó lemezük kapcsán bejelentették, hogy feloszlanak, tehát ezt tekinthetjük visszatérésnek is. Ráadásul öregedésnek, változásnak nincs nagy nyoma. Energikusabbak már nem is lehetnének.

Aki még nem hallott Spyro Gyra-t az nem tudja milyen egy rádióbarát jazz zenekar. Ennek a műfajnak ők az Alfái meg az Omegái. Kifogástalan minőség. Kétség sem férhet hozzá: ebben ők a legnagyobbak!

SPYRO GYRA - Down The Wire Tour
- időpont: 2009. október 24.
- helyszín: Budapesti Kongresszusi Központ

Gab

2009. 10. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2009. 10. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2010. 01. 26. 12:11
egy nagy szare

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Újra Budapesten lép fel a Spyro Gyra! cikk képei
Spyro Gyra - Újra Budapesten lép fel a Spyro Gyra!Spyro Gyra - Újra Budapesten lép fel a Spyro Gyra!