Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/43

Listamustra - Listamustra 2009/43

Robbie Williams szólóban eddig hat szerzeménnyel vezette a kislemezek brit összesítését. Utoljára 2004 októberében állt az élen a Radio című dallal. Az énekes legutóbbi maxi CD-je a Pet Shop Boysszal készített She’s Madonna című felvétellel 2007 márciusában jelent meg – a 2006 októberében kiadott Rudebox című albumáról –, így a közönség alaposan kiéhezett már az új dalára, a brit rangsor első helyét mégsem tudta megszerezni vele.

A megjelenés előtt álló Reality Killed the Video Star című nyolcadik stúdiólemezének beharangozó szerzeményéből, a Bodies címűből 89 ezer példányt értékesítettek a szigetországban a megjelenés hetében. Ezzel az eredménnyel máskor listavezető lett volna, most azonban nem. A csúcson nyitó felvételből 187 100 példányt adtak el. A The X Factor című brit tehetségkutató tévéműsor tavalyi győztese és egy amerikai hiphopsztár az előadója. Robbie a német listán vigasztalódhat, a Bodies ott az élen debütált.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Jay Sean featuring Lil Wayne: Down
Nagy-Britannia – Alexandra Burke featuring Flo Rida: Bad Boys
Németország – Robbie Williams: Bodies
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Tarol a The X Factor-győztes
A The X Factor ötödik sorozatában diadalmaskodó Alexandra Burke 2008 utolsó két és 2009 első hetében vezette a kislemezek brit összesítését Leonard Cohen 1984-es Hallelujah című slágerének átdolgozásával. Ez idő alatt 992 387 példányt értékesítettek belőle a szigetországban, már az első nap elkelt 105 ezer példányban. A londoni énekesnő ezt követően kiszorult a reflektorfényből, s már-már úgy tűnt, elődje sorsára jut. A verseny negyedik sorozatának győztese, a skót Leon Jackson 2007 végén és 2008 elején szintén három hétig uralta a brit listát a When You Believe című dallal – Mariah Carey és Whitney Houston 1998-as slágerének átdolgozásával –, a tavaly októberben kiadott Right Now című albuma viszont megbukott, odahaza is csak 130 ezer fogyott el belőle. Alexandra Burke – a baljós előjelek ellenére – hatalmas sikerrel tért vissza. A floridai hiphopelőadó, Flo Rida közreműködésével készült Bad Boys című felvétele Nagy-Britanniában 2009 eddigi leggyorsabban fogyó kislemeze lett – a megjelenés hetében 187 100 példányban talált gazdára. Nyilvánvaló viszont, hogy nem ez lesz az év leggyorsabban fogyó kislemeze, mivel idén is van The X Factor… Robbie Williams ezüstérmes pozícióban startoló újdonsága mögött még egy új belépő található a brit élmezőnyben. A kilencedik helyen kezdett Michael Bublé kanadai dzsesszénekes Haven’t Met You Yet című dala. Az amerikai Billboard magazin kislemezlistáján egy hét után máris trónfosztott lett Britney Spears. Az énekesnő eddig három felvétellel négy hétig szerepelt a legmagasabb pozícióban: a …Baby One More Time cíművel két, a Womanizer és a 3 címűekkel egy-egy hétig. A 3 című dala az elsőről az ötödik helyre esett vissza a rangsorban tartózkodás második hetében. A két héttel ezelőtti listavezető tért vissza a csúcsra: a londoni Jay Sean és a Louisiana államból származó Lil Wayne a Down című felvétellel. Robbie Williams a Bodies című dallal Németországban az élen nyitott – a 2005-ös Tripping és a 2006-os Rudebox után ez a harmadik német listavezetője. Magyarországon ötödik hete a Holdviola vezet a Bánat utca című szerzeménnyel.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Michael Bublé: Crazy Love
Nagy-Britannia – Editors: In This Light and On This Evening
Németország – Xavier Naidoo: Alles kann besser werden
Magyarország – Tankcsapda: Minden jót

Csodásan szerkesztő Editors
A 2002-ben megalakult Editors (Szerkesztők) eddig kiadott mindkét albuma (The Back Room – 2005, An End Has a Start – 2007) platinalemez lett Nagy-Britanniában, és a kritika dicshimnuszokat zengett róluk. A staffordi együttes harmadik stúdióalbuma, az In This Light and On This Evening a héten a brit eladási összesítés csúcsán kezdett – 30 669 példányt adtak el belőle. A kislemezek brit rangsorát a múlt héten az Oopsy Daisy című felvétellel vezető hiphopelőadó, Chipmunk az I Am Chipmunk című korongjával a második helyre érkezett meg. A kolumbiai Shakira harmadik angol nyelvű stúdióalbuma, a She Wolf a negyedik, az öttagú The Saturdays lánycsapat második lemeze, a Wordshaker a kilencedik helyre iratkozott fel. Az Egyesült Államokban nem jelent meg listavezető-esélyes album, így Michael Bublé negyedik, Crazy Love című stúdiólemezének trónolását nem fenyegette veszély. A TOP 10-ben három új belépő található: a másodikon a The Twilight Saga: New Moon (Alkonyat: Újhold) című film zenei anyaga, a nyolcadikon az 1983 óta működő, ám csak az utóbbi években befutott The Flaming Lips nevű oklahomai rockzenekar 12. stúdióalbuma, az Embryonic, a kilencediken Mario marylandi r&b-énekes D.N.A. című negyedik stúdiólemeze kezdett. A német tízes mezőnyben öt újdonság szerepel: Xavier Naidoo német énekes albuma, az Alles kann besser werden az első, Helene Fischer krasnojarski születésű énekesnő lemeze, a So wie ich bin a második, Shakira korongja a harmadik, a Linkin Park-os Chester Bennington Dead by Sunrise nevű együttesének Out of Ashes című albuma az ötödik, az Editors lemeze a nyolcadik pozícióban debütált. Magyarországon a Tankcsapda albuma, a Minden jót a várakozásnak megfelelően az első helyen nyitott. A negyvenes mezőnyben további öt új belépő található: Hobo lemeze, a Circus Hungaricus a kilencedik, a Crystal korongja, a Gregorian a 13., a Rammstein albuma, a Liebe ist für alle da a 17., Shakira lemeze a 34. és a Scooter albuma, az Under the Radar Over the Top a 38. helyen indít. (Új Szó)

Puha József

2009. 10. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 10. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 10. 27. 19:19
Imádom Robbie-t!!! Qva jó az új dala!!! Kár, hogy britanniában nem lett No.1:-( De lagalább a németeknél:-) Ők tudják, hogy mi a jó!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/43 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/43