Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Véget ér egy fejezet

A-ha - Véget ér egy fejezet

Jövőre lesz negyedszázada annak, hogy egész Európa, sőt – kis túlzással – az egész világ a Take on Me című slágert dúdolta. Előadója, az a-ha hosszas töprengés után arra az elhatározásra jutott, hogy 2010-ben feloszlik. A trió úgy látja, le kell zárni a közös zenélést, így a jövő évi koncertkörútja egyben a búcsúturnéja is lesz. Hogy mit hoz a jövő? Nem tudni. Lehet, újabb újjáalakulást, ahogyan ez a kilencvenes évek végén is bekövetkezett. Ezt már e sorok írója gondolja.

Képtelenség eldönteni, melyik volt a zenetörténet első, a szó hagyományos értelmében vett, elsősorban tinilányokat megcélzó fiúcsapata. Több szakember szerint a birminghami Duran Duran a zászlóvivő. Ha valóban így van, akkor másodikként a norvég a-ha következik a sorban. Akárcsak a többé-kevésbé manapság is az élvonalban lévő Duran Duran, az a-ha is sikeresen kilépett a tinibálvány státusból. Ez azóta csak az 1991 és 1996 között hódító, 2005-ben újjáalakult manchesteri Take Thatnek sikerült.

A-ha - Véget ér egy fejezet

Fénykor, feloszlás
A Morten Harket énekes, Pal Waaktaar gitáros (felesége családnevét felvéve Paul Waaktaar-Savoy) és Magne Furuholmen billentyűs alkotta a-ha már az első kislemezdallal, az 1985-ös Take on Me cíművel befutott. Első nagylemeze Hunting High and Low címmel 1985 nyarának elején került a boltokba. Ezt 1986-ban a Scoundrel Days, 1988-ban a Stay on These Roads című album követte. Az utóbbin szerepel a legendás John Barryvel közösen komponált James Bond-filmbetétdal, a The Living Daylights. Az 1990-es East of the Sun, West of the Moon című korong sikere elmaradt a korábbiakétól, az 1993-as Memorial Beach pedig már csak odahaza, Norvégiában ért el jelentősebb eladási példányszámot, ezért az együttes feloszlott. Szép csendben. Az egykori rajongók egy része felnőtt, a másik részének akkortájt már a Take That volt a kedvence…

Szólópálya, újrakezdés
Az 1959-es születésű, kölyökarcú Harket a feloszlást követően szólókarrierbe kezdett. Az 1993-as Poetenes Evangelium és az 1996-os Vogts Villa című lemeze csak a skandináv államokban jelent meg, a kettő között, 1995-ben piacra került angol nyelvű Wild Seed címűt Európa-szerte forgalmazták. Paul is jelentkezett szólóalbumokkal. (Később Magne is.) Az a-ha a kilencvenes évek végén újjáalakult, és 2000-ben új lemezzel rukkolt elő Minor Earth Major Sky címmel – rajta a Summer Moved On, a The Sun Never Shone That Day és a Velvet című slágerekkel. A trió érett popzenét készített, és a közönség vevő volt az új produkcióra. A korongot 2002-ben a Lifelines, 2005-ben az Analogue című követte. Morten Harket tavaly kiadta negyedik szólóalbumát, a Letter from Egypt címűt, és azóta ismét az együttesével van.

Siker, búcsú
A fiúk kilencedik stúdiólemeze, a Foot of the Mountain június közepén került a boltokba. A korong – nem kis meglepetésre – a brit eladási lista ötödik helyére érkezett meg. A trió legutóbbi stúdióalbumai nem szerepeltek túl fényesen a szigetország összesítésében: a Minor Earth Major Sky a 27., a Lifelines a 67., az Analogue a 24. helyig jutott. Jobban belegondolva azonban az idei siker a valóságban korántsem biztos, hogy nagyobb volt az előzőeknél. Az utóbbi években jelentősen visszaesett az eladott hanghordozók átlagszáma, és megváltoztak a vásárlási szokások. Nagy általánosságban elmondható, hogy a tizen- és huszonévesek digitális formátumban vásárolnak, elsősorban dalokat a teljes lemezek helyett. A harmincasok és az idősebbek viszont még mindig a CD-ket részesítik előnyben. Az a-ha rajongótábora a hagyományokhoz ragaszkodó emberekből áll, s ezzel magyarázható a szép debütálás. A csendes, mérsékelt sikerrel jellemezhető korong gyorsan eltűnt az eladási rangsorokból. A trió a napokban közleményben tudatta, hogy a 2010-es koncertsorozata után befejezi működését.

Turné, feloszlás
„Karrierünk hosszabb és sikeresebb volt, mint azt bármelyikünk gondolta volna. Zenekarunk visszavonul, de mi nem. A nehezen meghozott döntésünk lehetőséget ad arra, hogy az élet más területein is kipróbáljuk magunkat, legyen az humanitárius munka, politika, vagy bármi más, akár művészet, zene” – olvasható az együttes honlapján. A búcsúturné állomásai egyelőre nem ismertek, csupán annyi tudható, hogy 2010. december 4-én Oslóban fejeződik be. (Új Szó)

Puha József

2009. 10. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 10. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 11. 03. 18:41
ejnye CséTé... ;-) ;-P

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Véget ér egy fejezet cikk képei
A-ha - Véget ér egy fejezetA-ha - Véget ér egy fejezet