Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Világszínvonalú gospel világtalanoktól

The Blind Boys of Alabama - Világszínvonalú gospel világtalanoktól

November 16-án a Zeneakadémián igazán különleges produkció részesei lehetünk, amikor a világtalanokból álló The Blind Boys of Alabama nevű, többszörös Grammy-Díjas gospelkórus ad koncertet.

A The Blind Boys of Alabama gospelkórust először Alabamában alapították az ottani vak feketék intézetében 1939-ben. A három kórusvezető énekes és a dobos mindannyian világtalanok. Tavaly óta újra folyamatosan úton vannak az Egyesült Államokban és világszerte, ezúttal Jimmy Lee Carter vezető énekessel, miután elődje, és egyben a kórus alapítója, Clarence Fountain egészségügyi okokból kénytelen volt visszavonulni a turnézástól. A másik alapítótag, George Scott sajnálatos módon már egy évvel azelőtt elhunyt hetvenöt évesen.

Az elmúlt években megjelent kiadványaik nagy sikert arattak a Grammy Díjátadó Gálákon. 2002 és 2005 között minden évben megkapták a Legjobb Tradícionális Soul Gospel albumért járó elismerést. A kórus ráadásul két évvel ezelőtt helyet kapott a Gospel Music Hall Of Fame-ben, ahova csak a műfaj nagyjai kerülhetnek.

A nyolcvanas évek elején a The Blind Boys of Alabama az Obie-Díjjal elismert musical, a The Gospel at Colonus előadásán is bemutatkozott, majd egy kis szünet után az ezredfordulótól kezdve újra rendszeres szereplői a darabnak. Legutóbb például Athénban léptek fel nagy sikerrel, ahol Jimmy Carter alakította Ödipusz király szerepét, amelyet korábban Clarence Foster játszott.
A csapat ezen kívül is sok területen bizonyított. Ők énekelték többek között az HBO népszerű sorozata, a Drót első évadának főcímzenéjét, amely eredetileg Tom Waits Way Down in the Hole című dala volt. A Lost-Eltűntek sorozat Confidence Man epizódjában pedig Ben Harper I Shall Not Walk Alone című szerzeményét hallhatjuk az előadásukban.

A kórus a televíziós és rádiós showműsorok kedvelt szereplője. 2006-ban az Imus in the Morning rádió és tévéshowban mutatkoztak be, majd ugyanabban az évben Jay Leno híres The Tonight Show-jában. Tavaly márciusban pedig a Late Night With Conan O’Brian-ben arattak nagy sikert. A kórus számos világsztárral dolgozott együtt többek között Ben Harperrel, Aaron Neville-lel és Mavis Staples-szel. Ezen kívül Tom Petty-vel, John Fogerty-vel, Peter Gabriellel, és tavaly a Taj Mahallal turnéztak. A kórus és a közönség számára is igazi nagy szenzáció pedig az volt, amikor a kaliforniai Knitting Factory-ban Prince-szel léptek fel.

stanley

2009. 11. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 11. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Világszínvonalú gospel világtalanoktól cikk képei
The Blind Boys of Alabama - Világszínvonalú gospel világtalanoktól