Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Carl Palmer ad koncertet az A38-on!

Carl Palmer - Carl Palmer ad koncertet az A38-on!

Szerdán, azaz november 4-én Carl Palmer, a legendás Emerson, Lake and Palmer és az Asia dobosa az A38-as hajón ad koncertet. A "dobosok dobosa" nem először jár Budapesten, így a progresszív rock rajongói tudják, hogy milyen fergeteges koncertre számíthatnak!

A lassan 60éves Carl Palmer, az egykori Emerson, Lake & Palmer tagja, már sokadszorra jár Magyarországon, tavaly például a legendás zenekarával, az Asia-val állt a Petőfi Csarnok színpadán. Triójával, akikkel hosszú ideje járja a világot, őszi turnéját Budapesten kezdi az A38 hajón.

Palmer a nagy rock-generáció legfiatalabb dobosai közé tartozik. Már 15 évesen profi zenekarban játszott, és mindössze 20 éves volt, amikor az akkor már igazi nagyágyúnak számító Keith Emerson hívta zenélni. A King Crimson első énekes-gitárosa, Greg Lake csatlakozásával született meg az Emerson, Lake & Palmer nevű trió, amelyet a korabeli sajtó már megalakulásának pillanatában supergroupnak kiáltott ki. A három fiatalember rá is szolgált erre: az első fellépésük után – mely az Isle Of Wight fesztiválon volt, több mint félmillió ember előtt – egy csapásra világhírűvé váltak, és 1970-ben megjelent első albumuk. Az azt követő Tarkus című lemezük alapmű lett, akárcsak a harmadik kiadványuk, amely Muszorgszkij Egy kiállítás képei című darabjának rock-átirata.

Emerson, Lake és Palmer 1979-ig zenélt együtt. Palmer ezt követően először saját zenekarral próbálkozott, majd egy másik szupercsapatban, az Asiában folytatta, egészen 1991-ig, amikor az ELP újjáalakult, és Black Moon albuma után egy éves világ körüli turnéra indult. Számtalan koncert után a három zenész útjai ismét elváltak. Az ELP lemezek persze mind a mai napig jól fogynak, azóta megjelent a legendás első fellépés felvételét tartalmazó DVD, Birth of a Band: Isle Of Wight Festival címen.

Carl Palmer ma már nem egyszerűen a "P az ELP-ből", hiszen elképesztő gyorsaságával és mesteri dobolási technikájával szólóban is képes lázba hozni a rock rajongóit. Így ma is ott találjuk a kortárs rock élmezőnyében, és harminc évvel azután, hogy bemutatkozott a zenerajongók előtt, továbbra is ő "a dobosok dobosa". A civilben közvetlen, vidám brit úriember rendkívül komollyá és precízzé válik, amint beül dobfelszerelése mögé. Ami amúgy nem a színpad hátterében áll – ahogy megszokhattuk -, hanem a közönség orra előtt foglal helyet: Palmer ugyanis nem csak dobol koncert közben, hanem színészként is játszik.

stanley

2009. 11. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 11. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Carl Palmer ad koncertet az A38-on! cikk képei
Carl Palmer - Carl Palmer ad koncertet az A38-on!