Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/44

Listamustra - Listamustra 2009/44

Alexandra Burke dala, a Flo Rida közreműködésével készült Bad Boys a megjelenés hetében 187 100 példányban kelt el Nagy-Britanniában, 2009 leggyorsabban fogyó slágere lett a szigetországban, és az alkalmi duó a múlt héten értelemszerűen elfoglalta vele a kislemezek brit összesítésének első helyét. Nyilvánvaló volt azonban, hogy az év végén megdöntik a The X Factor tavalyi sorozatában diadalmaskodó londoni énekesnő és a floridai hiphopelőadó rekordját – azt hittük, azt a tehetségkutató tévéműsor idei győztese írja majd át. Meglepetésre nem is kellett addig várni, megtette másvalaki.

A verseny zsűrijének egyik tagja, a 2002-es Popstars: The Rivals című tehetségkutató műsor győztes énekesnőiből megalapított Girls Aloud nevű csapatból ismert Cheryl Cole a Fight for This Love című felvételéből az első héten 292 845 példányt adott el a brit zenei piacon. A sikerhez nagyban hozzájárult, hogy az óriási népszerűségnek örvendő tévéshow-ban mutatta be dalát – egy átlagos szerzeményről van szó. Biztosra vehető, hogy ez a rekord sem jelent nagy falatot a The X Factor leendő idei győztesének.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Owl City: Fireflies
Nagy-Britannia – Cheryl Cole: Fight for This Love
Németország – Robbie Williams: Bodies
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Egyszemélyes formáció sikere
Az 1986. július 5-én született minnesotai Adam R. Young 2004 óta zenél, az underground színtérről érkezett, és több lemezt készített már, különböző formációk neve alatt. Az Owl City nevű popzenei projektjét 2007-ben hozta létre. Az Ocean Eyes című albumának Matt Thiessennel, a Relient K nevű zenekar énekesével készült Fireflies című felvétele a héten átvette a vezetést az amerikai Billboard magazin kislemezlistáján, a rangsorban tartózkodás tizedik hetében. A kilencedik helyről a hetedikre jött fel a The Black Eyed Peas újdonsága, a Meet Me Halfway. A Los Angeles-i hiphopkvartett az idén fél évig állt az amerikai összesítés csúcsán: tizenkét hétig a Boom Boom Pow-val, tizennégy hétig az I Gotta Feelinggel uralta a mezőnyt. Cheryl Cole első szólóalbuma 3 Words címmel Nagy-Britanniában múlt hétfőn került a boltokba – ennek beharangozó dala, a Fight for This Love nyitott a kislemezek brit listájának élén. A TOP 10 végén is új belépő szerepel: a tizediken a Young Soul Rebels nevű, napjaink népszerű előadói – többek között Tinchy Stryder és Chipmunk – alkotta alkalmi formáció jótékonysági céllal rögzített I Got Soul című felvétele kezdett. A 14. pozícióból az ötödikre lépett elő Whitney Houston dala, a Million Dollar Bill. A magyar és a német rangsor csúcsán nincs változás – az előbbiben hatodik hete a Holdviola nevű trió Bánat utca című felvétele, az utóbbiban második hete Robbie Williams az első szólópályafutásának harmadik német listavezetőjével, a Bodies című szerzeménnyel.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Soundtrack: The Twilight Saga: New Moon
Nagy-Britannia – Alexandra Burke: Overcome
Németország – Rammstein: Liebe ist für alle da
Magyarország – Tankcsapda: Minden jót

Hat újdonság a brit élmezőnyben
A múlt héten az amerikai albumeladási lista második helyére érkezett meg, a héten átvette a vezetést az Alkonyat: Újhold című film zenei anyaga. A tízes mezőnyben mindössze két új belépőt találunk: a másodikon Tim McGraw Louisiana államból származó countryénekes Southern Voice című stúdiólemeze, a tizediken az új évezred nagy brit felfedezettjének kikiáltott, ám a harmadik, 2007-es Introducing Joss Stone című korongjával alulszerepelt Joss Stone nyitott a negyedik, Colour Me Free! című stúdióalbumával. A hazai és a brit újdonság után a harmadik Németországból származik: a berlini Rammstein a hatodik, Liebe ist für alle da című stúdiólemezével a 13. helyre iratkozott fel – ez eddigi legjobb amerikai debütálása. A The X Factor tavalyi sorozatában diadalmaskodó Alexandra Burke könnyedén megszerezte a brit albumeladási összesítés első helyét. A londoni énekesnő Overcome című első nagylemezéből 132 065 példányt adtak el a szigetországban a megjelenés hetében – ez 2009 negyedik legjobb debütálása Eminem, a U2 és a Muse korongjai után. Közvetlenül Alexandra mögött észak-amerikai előadók szerepelnek. Az ezüstérmes pozícióban Michael Bublé nyitott 78 ezer példányszámmal az amerikai rangsort két hétig vezető Crazy Love című negyedik stúdióalbumával. A világ legtöbb államában augusztus legvégén adták ki, Nagy-Britanniában csak október 19-én került a boltokba a New Jersey-i Whitney Houston lemeze, az I Look to You, amely a bronzérmes pozíciót szerezte meg. A negyedik helyre Seasick Steve kaliforniai bluesénekes Man From Another Time című albuma érkezett meg. A hatodikon az 1967 óta működő londoni Fleetwood Mac gyűjteményes korongja, a The Very Best of Fleetwood Mac, a hetediken az 1979 és 1989 között működött, idén újjáalakult londoni Spandau Ballet stúdiólemeze, a Once More kezdett. Németországban természetesen a Rammstein albuma nyitott az élen. További öt új belépő található a tízes mezőnyben. Az Alkonyat: Újhold című film zenéje a harmadikon, Michael Bublé lemeze az ötödiken, Michelle hazai énekesnő Goodbye Michelle című albuma a hatodikon, a Die Flippers korongja, az Aloha He – Stern der Südsee a hetediken, az amerikai Miley Cyrus hét dalt felvonultató The Time of Our Lives című EP-je a kilencediken kezdett. Magyarországon második hete a Tankcsapda nagylemeze, a Minden jót a legkelendőbb kiadvány. A legmagasabban debütáló újdonság Varnus Xavér albuma, a Classic & Jazz a hetedik pozícióban startol. (Új Szó)

Puha József

2009. 11. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 11. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 11. 03. 13:57
Szép munka:-)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/44 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/44