Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

PeCsán fog ütni Marcus Miller basszusa!

Marcus Miller - PeCsán fog ütni Marcus Miller basszusa!

November 24-én lép fel a modern basszusgitározás atyja a Petőfi Csarnokban. Marcus Miller az amerikai zene- és filmipar egyik legelismertebb muzsikusa, Grammy díjas zeneszerző és producer.

Mágikus tisztelet övezi jazz-, funk- és fusion körökben, meghatározó szerepet játszott Miles Davis utolsó éveiben és David Sanborn pályafutásában, de jelentős hatással van napjaink rap és hip-hop sztárjainak munkásságára is, mint Jay-Z, Dr. Dre, Eminem és 50 Cent.

Brooklynban született, majd a nem kevésbé kemény Queens és Jamaica negyedekben nevelkedett. Zenei fejlődésére nagy hatással volt másod-unokatestvére, Wynton Kelly, aki korának egyik legjobb jazz-zongoristája volt.
Kezdetben soul, blues és r&b dalokat énekelt, 10 éves korától klarinétozni tanult, majd hozzá vette a szaxofont és Hammond-orgonát. 15 évesen egy Harlem River Drive nevű együttesben lett hivatásos zenész (a dobos Omar Hakim), ahol már basszusgitározott és énekelt.

1977-ben került Bobby Humphrey együttesébe, első kompozícióit Lonnie Liston Smith, majd a későbbi Returm To Forever dobos, Lenny White zenekarának írta. Ezt követően a New York-i „high-life“ egyik legfelkapottabb fiatal zsenijeként, olyan világhírű muzsikusokkal dolgozott, mint Aretha Franklin, Stevie Wonder, Prince, Paul McCartney, Eric Clapton, Wayne Shorter, Buddy Rich, Dave Grusin, Roberta Flack, Chaka Khan, Lee Ritenour, a Brecker Brothers és Bob James.

Miller szólóiban az ún. „slappelés“ (a húrok ütés általi megszólaltatása) jellegzetes elem, invenciózus játéka, virtuóz hangszerkezelése könnyen felismerhető.

1981-ben maga a „Király“, Miles Davis hívta együttesébe, melynek azonnal központi figurája lett, kialakítva ezzel Davis új alkotói korszakát. Közös munkájuk világraszóló sikerei a „Star People“, a „We Want Miles“ és „Tutu“ című lemez, mely valósággal forradalmasította a fuziós zenét.

Ettől kezdve Marcus Miller az amerikai zene- és filmipar egyik legelismertebb muzsikusa, Grammy díjas zeneszerző és producer. Saját lemezei közűl a „Tales“ korszakalkotó remekmű, mely a szakma óriásainak véleménye szerint már „a 21. század zenéje".

stanley

2009. 11. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 11. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

PeCsán fog ütni Marcus Miller basszusa! cikk képei
Marcus Miller - PeCsán fog ütni Marcus Miller basszusa!