Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/45

Listamustra - Listamustra 2009/45

Az év utolsó heteiben jelentősen megnő a hanghordozók iránti kereslet, így nem meglepő, hogy november a leggazdagabb az újdonságok tekintetében. A hagyományos stúdiólemezek mellett számtalan válogatáskorong és újrakiadás lát napvilágot. Az utóbbi általában bosszantó – gyakran előfordul, hogy a rajongónak pár új dal miatt újból meg kell vennie az albumot. Az amerikai kislemezlista kilencedik és tizedik helyén debütáló énekesnők is újrakiadással akarnak labdába rúgni a karácsonyi piacon. Szerencsére nem csak egy-két új felvételt készítettek…

A pennsylvaniai Taylor Swift második, Fearless című stúdióalbumának Platinum Edition változata október 26-án került a boltokba hat új dallal kiegészítve – közülük a Jump Then Fall a tizedik helyre iratkozott fel. November 23-án jelenik meg a New York-i Lady GaGa nagy sikerű The Fame című lemezének második kiadása The Fame Monster címmel. A dupla korong első CD-jén nyolc új felvétel kap helyet, köztük a rangsor kilencedik helyére megérkező Bad Romance című szerzemény.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Jason Derülo: Whatcha Say
Nagy-Britannia – Cheryl Cole: Fight for This Love
Németország – Robbie Williams: Bodies
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Westlife: a tizenötödikre várva
Fél évig változatlan volt az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának csúcsa, a The Black Eyed Peas uralta azt. A trónfosztás óta viszont hetente váltják egymást a listavezetők. Megszakítással két hétig állt az élen Jay Sean és Lil Wayne a Down című dallal, közben Britney Spearsnek és a 3 című felvételének adták át az első helyet. A múlt héten Adam R. Young egyszemélyes formációja, az Owl City uralta a mezőnyt a Fireflies című szerzeménnyel, a héten a floridai Jason Derülo popénekes vezet a bemutatkozó, Whatcha Say című dalával. Nagy-Britanniában november 30-án kerül a boltokba az 1998-ban megalakult, Brian McFadden 2004-es kiválása óta kvartettként működő Westlife hetedik stúdióalbuma Where We Are címmel. Ennek beharangozó felvétele, a What About Now a brit összesítés második helyén kezdett. Ez az ír csapat 24. TOP 10-es slágere a szigetországban, közülük tizennégy listavezető volt – legutóbb 2006-ban a The Rose című szerzeménnyel szerepelt a legmagasabb pozícióban. A tízes mezőnyben még egy új belépő található – az USA-ban már a vízcsapból is folyó Down, a londoni Jay Sean és a New Orleans-i Lil Wayne dala a harmadik helyre érkezett meg. A csúcson második hete Cheryl Cole slágere, a Fight for This Love áll. Németországban harmadik hete Robbie Williams vezet a Bodies című szerzeménnyel. Itt is két újdonság debütált az élmezőnyben: a Popstars című tehetségkutató tévéműsor hetedik, Just 4 Girls című sorozatának győzteseiből megalapított Queensberry nevű lánykvartett november 6-án kiadott második, On My Own című lemezének Hello (Turn Your Radio On) című felvétele – a Shakespears Sister 1992-es slágerének átdolgozása – a negyedik, Jürgen Drews dala, az Ich bau dir ein Schloss a tizedik helyen nyitott. Magyarországon hetedik hete a Holdviola slágere, a Bánat utca a listavezető.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Michael Jackson: Michael Jackson’s This Is It
Nagy-Britannia – Cheryl Cole: 3 Words
Németország – Rammstein: Liebe ist für alle da
Magyarország – Michael Jackson: Michael Jackson’s This Is It

Michael Jackson: posztumusz siker
Az USA-ban és Magyarországon elfoglalta az eladási rangsor első helyét Michael Jackson lemeze, a Michael Jackson’s This Is It, a másik két zenei piacon azonban nem – Nagy-Britanniában a harmadik, Németországban a negyedik helyre iratkozott fel. Az amerikai TOP 10-ben Jackson korongja mellett további négy újdonság szerepel: a floridai Creed rockzenekar Full Circle című albuma a második, a londoni Rod Stewart lemeze, a Soulbook a negyedik, a New York-i Trans-Siberian Orchestra korongja, a Night Castle az ötödik, a brit Sting albuma, az If On a Winter’s Night… a hatodik helyet szerezte meg. A brit zenei piacon a Fight for This Love című felvételéből a megjelenés hetében 292 845 példányt értékesítő, ezzel Nagy-Britanniában 2009 eddigi leggyorsabban fogyó dalát magáénak tudható Girls Aloud-énekesnő, Cheryl Cole a 3 Words című szólólemezéből 125 271 példányt adott el a szigetországban az első héten, s az eladási összesítés élén debütált vele. A The Soldiers nevű trió első albuma, a Coming Home a brit rangsor negyedik, Katherine Jenkins mezzoszoprán énekesnő lemeze, a Believe a hatodik, Daniel O’Donnell korongja, a Peace in the Valley a nyolcadik helyén kezdett. Németországban második hete a hazai Rammstein albuma a legkelendőbb kiadvány. Michael Jackson újdonsága mellett két új belépő található még a német élmezőnyben: Sting lemeze az ötödik, Westernhagené, a Williamsburg című a második helyen nyitott. A magyar TOP 10-ben új belépőként a negyedik helyet kaparintotta meg Andrewboy mixalbuma, a Dirty Dance, a hatodikat Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra lemeze, a Duett Karácsony, a hetediket a Református énekek című válogatás nyolcadik része. (Új Szó)

Puha József

2009. 11. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 11. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/45 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/45