Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/46

Listamustra - Listamustra 2009/46

Jobb lett volna, ha Joss Stone negyedik stúdiólemeze, a Colour Me Free! inkább elkerüli a brit eladási listát. A szembeötlő utolsó, 75. helyre iratkozott fel, s kicsi a valószínűsége, hogy feljebb lépjen. A doveri énekesnő és kiadója, az EMI között megromlott a kapcsolat, megy az egymásra mutogatás, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az évezred első nagy brit felfedezettjeként ünnepelt, valóban tehetséges Joss zenei karrierje végét járja. Innen már nincs visszaút, hacsak csoda nem történik.

Albumának észak-amerikai fogadtatása jobban alakul, de nem jól – az USA-ban a Colour Me Free! a tizedik helyen debütált, és tart már a mélyrepülése, a héten, a rangsorban tartózkodás harmadik hetében az 59. helyről a 106. pozícióba hátrált. Kanadában a 26. hely volt a csúcspozíciója.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Owl City: Fireflies
Nagy-Britannia – JLS: Everybody in Love
Németország – Ich + Ich: Pflaster
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Az ezüstérmes brit diadalmenete
Fél évig a The Black Eyed Peas uralta az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját a Boom Boom Pow és az I Gotta Feeling című dalokkal, azóta minden héten – már hatodik alkalommal – változik a listavezető. Ezúttal a két héttel ezelőtti első helyezett, Adam R. Young egyszemélyes formációja, az Owl City tért vissza az élre a Relient K nevű zenekar énekesével, Matt Thiessennel készült Fireflies című felvételével. A TOP 10-ben három újdonság található: a 11. helyről a tizedikre lépett Beyoncé dala, a Sweet Dreams, a 74. pozícióból a kilencedikre ugrott Rihanna felvétele, a Russian Roulette és a 12. helyét a negyedikre cserélte fel Iyaz szerzeménye, a Replay. A brit The X Factor című tehetségkutató tévéműsor ezüstérmesei közül korábban az első, 2004-es sorozat második helyezettje, a G4 szerepelt a legmagasabban a hazai kislemezlistán – 2005-ben a Queen-örökzöld, a Bohemian Rhapsody átdolgozásával a kilencedik helyig jutott. A popoperában utazó, 2007-ben feloszlott kvartettet idén júliusban alaposan túlszárnyalta a tavalyi széria ezüstérmese. A szintén négytagú JLS nevű fiúcsapat az összesítés csúcsán nyitott a Beat Again című dallal, és két hétig vezetett. A kvartett a múlt héten jelentette meg első stúdióalbumát. Erről másodikként az Everybody in Love című felvételt másolták ki maxi CD-re, és ez is az első helyen kezdett 121 809 eladott példányszámmal. A hatodik helyre érkezett meg Ke$ha első szólódala, a TiK ToK. A Los Angeles-i énekesnő idén vált ismertté Flo Rida, az amerikai és a brit rangsorban egyaránt az első helyig jutó Right Round című slágerének közreműködőjeként. A német tízes mezőnyben két új belépő szerepel: a coloradói OneRepublic felvétele, a Secrets a harmadik, az Ich + Ich szerzeménye, a Pflaster az első helyen debütált. A 2004-ben alakult hazai popegyüttes Robbie Willams trónolásának vetett véget – a Bodies című dallal három hétig állt az élen –, és első listavezetőjét szerezte meg. Magyarországon nyolcadik hete a Holdviola vezet a Bánat utca című felvétellel.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Carrie Underwood: Play On
Nagy-Britannia – Cheryl Cole: 3 Words
Németország – Bon Jovi: The Circle
Magyarország – Michael Jackson: Michael Jackson’s This Is It

Rockújdonságok hete
Az Egyesült Államokban az American Idol negyedik, 2005-ös sorozatát megnyert, countryt popzenével vegyítő oklahomai Carrie Underwood harmadik, Play On című stúdióalbumából értékesítették a legtöbbet – 318 ezret adtak el belőle a megjelenés hetében. További három új belépő szorított helyet az élmezőnyben: a harmadik helyen Andrea Bocelli olasz tenor karácsonyi lemeze, a My Christmas, mögötte a Glee című tévéfilmsorozat korongja, a hetediken a kaliforniai Weezer rockzenekar hetedik stúdióalbuma, a Raditude nyitott. A brit zenei piacon a második héten 75 399 példányban kelt el Cheryl Cole első szólólemeze, a 3 Words, ezzel megőrizte vezető helyét az eladási listán. A New Jersey-i Bon Jovi 11. stúdióalbuma, a The Circle a brit összesítés második helyére iratkozott fel. A negyedikre egy másik amerikai rockzenekar, a seattle-i Foo Fighters két új dallal kiegészített karrierösszegző válogatása érkezett meg. Két héten belül két koronggal rukkolt elő az 1980-as születésű Katherine Jenkins walesi mezzoszoprán énekesnő. A Warner Musicnál kiadott első stúdiólemeze, a Believe a múlt héten a hatodik helyet szerezte meg, előző kiadója, a Universal Music által egy héttel később forgalomba hozott gyűjteménye, a The Ultimate Collection a héten a kilencediken kezdett. A német tízes mezőny öt új belépője közül négy rockzenei képviselő. A kilencediken a floridai Creed albuma, a Full Circle, a nyolcadikon a Foo Fighters gyűjteménye, a hetediken a kaliforniai Slayer lemeze, a World Painted Blood, az ötödiken Sido berlini hiphopelőadó korongja, az Aggro Berlin, a csúcson a Bon Jovi albuma startolt. Magyarországon a legmagasabban kezdő újdonság az Anti Fitness Club emoegyüttes második, LéleKzet című nagylemeze az ezüstérmes pozícióban debütált. (Új Szó)

Puha József

2009. 11. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 11. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 12. 20. 15:05
egy nagy szar hol itt a dalszöveg?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/46 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/46