Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Tiltás a hazai nagylemezre

Rammstein - Tiltás a hazai nagylemezre

Gondoltam, hogy Németországban is léteznek ifjúságvédelmi szervezetek, de eggyel sem találkoztam a munkám során. A napokban viszont minden zenerajongó megtudhatta, hogy működik egy, az ifjúságra károsnak vélt médiatartalmakat vizsgáló szövetségi hivatal, a Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Medien (BPjM), és egyre komolyabban veszi a munkáját. Vagy a világ változik?

Beszédes tény, hogy amíg 2008-ban „csak” 116 nagylemezt helyezett tiltólistára, addig idén már 966-nál jár. A 966. – amelynek kapcsán megismerhettük – a Rammstein október közepén kiadott Liebe ist für alle da című hatodik stúdióalbuma. (Vajon miért nem hallottunk az előző 965-ről és a tavalyiakról?)

A BPjM bejelentések alapján vizsgálódik. Tagjai között különböző társadalmi szervezetek delegáltjai találhatók: művészek, tanárok, az egyházak képviselői. Egyik céljuk a káros tartalmú hanghordozók kiszűrése. A berlini Rammstein korongja november 11-én került fel a feketelistára. Ebből eredően tilos reklámozni és tizennyolc év alattiaknak eladni. A felnőttek kizárólag pult alól kaphatják meg. A hivatalos indoklás szerint a borító, a dalcímek és a szövegek rossz hatással lehetnek az ifjúságra, a zenekar képileg és szövegileg egyaránt szado-mazochista. A CD borítóján Richard Zven Kruspe gitáros egy asztalon fekvő meztelen nő karját készül levágni, közben két zenésztársa a sliccét gombolja. A leginkább kifogásolt felvétel, az Ich tu dir weh a következő sorokat tartalmazza: „harapások, rúgások, kemény ütések, körmök, harapófogók, életlen fűrész, mondd, mit akarsz.” Nemtetszést váltott ki (a hivatalos indoklásba viszont ez nem került be) a lemezről elsőként maxi CD-re kimásolt Pussy videoklipje, ami pornográf jeleneteket tartalmaz. A hivatal szerint a klip védekezés nélküli szexre biztat, figyelmen kívül hagyva a fertőzésveszélyt. Az együttes a honlapján szűkszavúan közli a tiltás hírét. A zenészek úgy vélik, semmivel sem készítettek provokatívabb anyagot, mint korábban, ezért érthetetlennek tartják a hatóság döntését.

Rammstein - Tiltás a hazai nagylemezre

A hardrockot és metált elektronikus zenével ötvöző Rammstein az 1994-es indulása óta folyamatosan társadalmi vitákat generál. Albumai olyan témákat érintenek, mint a szado-mazochizmus, a homoszexualitás, a vérfertőzés, a szexuális erőszak, a nekrofília, a kannibalizmus vagy a pirománia. Azon kevés zenekarok közé tartozik, amelynek folyamatosan nő a rajongótábora. S aki esetleg korábban nem volt képben, ezzel az információval meg is kapta a mozaik utolsó kockáját, a legfontosabbat. A feltörekvők esetében az ilyen döntés még a szokásosnál is pozitívabb hatású, azok is felfigyelnek a tiltott árura, akik korábban az együttes létezéséről sem tudtak. A dalok valóban nem gyerekeknek valók, de – ahogyan az elmúlt napok mutatják – a tilalomtól még keresettebbek lettek. Nem tudom, mi a megoldás, abban viszont biztos vagyok, hogy a tiltás – mint az esetek többségében – a legrosszabb. Szóval jobb lett volna, ha nem is hallunk erről a német hivatalról… (Új Szó)

Puha József

2009. 11. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 11. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Tiltás a hazai nagylemezre cikk képei
Rammstein - Tiltás a hazai nagylemezreRammstein - Tiltás a hazai nagylemezre