Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/47

Listamustra - Listamustra 2009/47

Leona Lewis menedzsmentje nagy ellenfelek nélküli időpontot választott a londoni énekesnő visszatérő dalának megjelentetésére. Nagy-Britanniában az első hely megszerzése volt a cél, a korábbi sikerekből kiindulva más nem is lehetett. A The X Factor harmadik, 2006-os sorozatát megnyert, 1985-ös születésű Leona sikerlistája hosszú.

Az odahaza 2007 novemberében kiadott első, Spirit című stúdióalbumának világslágere, a Bleeding Love Nagy-Britanniában 2007 végén hét, Németországban 2008 elején négy hétig állt az összesítés élén. 2008 áprilisában az amerikai Billboard magazin kislemezlistáján is csúcsra jutott. Brit énekesnő ezt megelőzően 1987 júniusában vezette a rangsort – Kim Wilde a The Supremes-felvétel, a You Keep Me Hangin’ On átdolgozásával. Leona megszakításokkal négy hétig uralta az amerikai listát, és rekordot állított fel: korábban brit énekesnő egy dallal két hétnél tovább nem trónolt. Ezen felül ő az első brit előadó, aki bemutatkozó albumával az amerikai eladási összesítés élén debütált. A kedvező előjelek ellenére a Happy című visszatérő felvételével Nagy-Britanniában nem sikerült megszereznie a legmagasabb pozíciót, a második helyre érkezett meg. Egy Los Angeles-i hiphopformáció győzte le.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Jay-Z & Alicia Keys: Empire State of Mind
Nagy-Britannia – The Black Eyed Peas: Meet Me Halfway
Németország – Robbie Williams: Bodies
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Újabb változás az amerikai csúcson
Az Egyesült Államokban hetedik hete egymást váltják a listavezetők. Ezúttal a december 4-én a negyvenedik életévét betöltő hiphopelőadó, Jay-Z szeptemberben megjelent The Blueprint 3 című stúdióalbumának harmadik kislemezdala, az Alicia Keys közreműködésével készült Empire State of Mind vette át a vezetést. Pályafutása során először szerepel az élmezőnyben a Lady Antebellum nashville-i countrytrió, a 22. helyről az ötödikre lépett a Need You Now című felvétellel. A Los Angeles-i Ke$ha a TiK ToK című első szólódalával a 14. helyét a tizedikre cserélte fel. Nagy-Britanniában a The Black Eyed Peas került az élre a Meet Me Halfway című szerzeménnyel. A hiphopkvartett The E.N.D. című albumának előző két slágere is a legmagasabb pozícióig jutott – a Boom Boom Pow és az I Gotta Feeling is megaszakítással két hétig uralta a mezőnyt. Leona Lewis fent említett felvételén kívül további három újdonság található a brit TOP 10-ben: az N-Dubz trió dala, az I Need You az ötödik, Britney Spears az amerikai rangsor csúcsát már megjárt slágere, a 3 a hetedik, a Keisha Buchanan helyére lépett Jade Ewennel bemutatkozó Sugababes felvétele, az About a Girl a nyolcadik helyen kezdett. Robbie Williams a Bodies című szerzeménnyel egy hét után visszatért a német lista csúcsára, összességében negyedik hete vezet. Leona Lewis dala – a német élmezőny egyetlen új belépőjeként – a bronzérmes pozícióba iratkozott fel. Magyarországon kilencedik hete a Holdviola az első a Bánat utca című felvétellel.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Bon Jovi: The Circle
Nagy-Britannia – JLS: JLS
Németország – Robbie Williams: Reality Killed the Video Star
Magyarország – Michael Jackson: Michael Jackson’s This Is It

Robbie Williams hatalmas pechje
Meglepetésre mindössze két újdonság szerepel az amerikai eladási összesítés tízes mezőnyében: a Bon Jovi 11. stúdióalbuma, a The Circle az első, az alternatív rockzenét játszó Flyleaf zenekar második stúdiólemeze, a Memento Mori a nyolcadik helyen nyitott. Nagy-Britanniában a The X Factor tavalyi ezüstérmese, a JLS az első albumával alaposan túlszárnyalta a verseny győztesét, Alexandra Burke-ot, pedig neki is jól mennek a dolgai. A londoni énekesnő október 19-én kiadott első, Overcome című stúdiólemezéből 132 065 példányt értékesítettek a megjelenés hetében – a héten a 12. helyen tanyázik vele. A fiúcsapat korongja több mint százezerrel volt kelendőbb az első héten, 239 644 példányban talált gazdára, és elfoglalta a lista élét. 2009 előző legjobban debütáló albumából, Eminem lemezéből, a Relapse címűből 166 952 példány kelt el a megjelenés hetében. A JLS a csodás eredmény ellenére az utolsó pillanatig izgulhatott, albumából csak 1519 példánnyal értékesítettek többet, mint Robbie Williams nyolcadik stúdiólemezéből, a Reality Killed the Video Star címűből. A JLS és Robbie újdonságán kívül további három új belépő található a brit élmezőnyben: a Snow Patrol három új dallal kiegészített válogatásalbuma, az Up to Now a harmadik, a Biffy Clyro ötödik stúdiólemeze, az Only Revolutions a nyolcadik, Rod Stewart korongja, a Soulbook a tizedik helyen debütált. Németországban Robbie Williams albuma elfoglalta a legmagasabb pozíciót. Az Adoro lemeze, a Für immer und dich az ötödik, David Garrett albuma, a Classic Romance a nyolcadik, az AC/DC három CD-t, két DVD-t és egy bakelitlemezt tartalmazó díszdoboza, a Backtracks a tizedik helyre érkezett meg. Magyarországon a Bon Jovi albuma a 11., legmagasabban kezdő hazaiként a Péterfy Bori & Love Band második stúdiólemeze a 13. helyen startolt. (Új Szó)

Puha József

2009. 11. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 11. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/47 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/47