Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Folytatódó zenei mese

Susan Boyle - Folytatódó zenei mese

Régen előzte meg ekkora érdeklődés az albumeladási listákat. Nem az első helyezett, a számok miatt, bár nagyjából azokat is be lehet lőni. Susan Boyle foglalja el a napokban nyilvánosságra kerülő legjelentősebb összesítések csúcsát, és több rekord is garantált.

A Britain’s Got Talent című tehetségkutató tévéműsor harmadik sorozatában debütált, 1961. április 1-jén született skót asszonyság az első rekordját áprilisban, közvetlenül a felbukkanása után érte el. Az internetnek köszönhetően ő a leggyorsabban világsztárrá vált előadó: a versenybeli bemutatkozásáról készült videót több millióan nézték meg már néhány óra leforgása alatt. A május 30-án tartott döntőt ugyan elveszítette a Diversity tánccsoporttal szemben, de az újabb lendületet adott karrierjének – a váratlan végeredménnyel és a műsor után bekövetkezett idegösszeomlásával ismét címlapokra került…

Susan Boyle - Folytatódó zenei mese

Susan Boyle első nagylemeze I Dreamed a Dream címmel Európában hétfőn, Észak-Amerikában kedden jelent meg az említett verseny zsűrijének elnöke, Simon Cowell kiadója, a Sony Music alá tartozó Syco gondozásában. Egyebek között egy-egy Madonna- (You’ll See) és The Rolling Stones-dal (Wild Horses) átdolgozása is hallható rajta.

Már hetekkel az album kiadása előtt az előrendelések alapján nyilvánvaló volt, hogy a „későn érő” énekesnő rekordokat állít fel. Korongjából Nagy-Britanniában a megjelenés napján 134 ezret értékesítettek. Az utolsó becslések szerint 400 ezer körüli példányban talál gazdára a szigetországban az első héten. Biztos, hogy a brit zenei piacon az év legjobban debütáló lemeze lesz, s valószínűleg ebből adják el a legtöbbet 2009-ben. Az első albumából a megjelenés hetében odahaza a legtöbbet értékesítő brit előadó rekordját Leona Lewis tartja – Spirit című lemezéből 2007 novemberében 375 872 példány kelt el. Ha minden jól alakul, ezt Susan megdönti. Nagy-Britanniában 2008 leggyorsabban fogyó albumából, a Take That ötödik stúdiólemezéből, a The Circus címűből decemberben 432 490 példányt vásároltak az első héten – ezt az énekesnő nem fogja túlszárnyalni. A fiúcsapat korongjából eddig összesen 2,4 milliót adtak el, ezt a mennyiséget viszont Susan világviszonylatban néhány napon belül biztosan eléri. Az egész világot tekintve ugyanis a Take Thatnél jóval nagyobb kereskedelmi potenciállal rendelkezik. Az előrejelzések szerint az Egyesült Államokban több mint 600 ezer példányban talál gazdára az albuma a megjelenés hetében – az amerikai piacon is ez lesz az év legjobb debütálása. Susan Boyle – Leona Lewis után – a második brit előadó, aki első nagylemezével az amerikai eladási rangsor élére iratkozik fel. (Új Szó)

Puha József

2009. 11. 29.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 11. 29. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Folytatódó zenei mese cikk képei
Susan Boyle - Folytatódó zenei meseSusan Boyle - Folytatódó zenei mese