Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Álmodott egy álmot

Susan Boyle - Álmodott egy álmot

2009 első negyedében még elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy maholnap ötvenéves kezdő előadó rekordokat döntögessen az albumeladási listákon. Áprilisban, miután a Britain’s Got Talent harmadik sorozatában megismertük Susan Boyle-t, már sejtettük, szép karrier előtt áll, de az, hogy a feje tetejére állítja a zeneipart, csak az utóbbi hetekben vált egyértelművé.

Az 1961. április 1-jén született skót asszony I Dreamed a Dream című nagylemezén tizenegy sláger – egyebek között egy-egy The Rolling Stones-, The Monkees- és Madonna-dal – átdolgozása hallható, valamint egy vadonatúj szerzemény, a Who I Was Born to Be című.

Az album szeptemberben, két nappal az Amazon listájára történt kihelyezés után az előrendelések alapján az első helyre ugrott. A kiadás napjára az internetes zenei áruház történetének legnagyobb példányszámban előrendelt hanghordozójává vált.

Susan Boyle - Álmodott egy álmot

Susan Boyle korongjából Nagy-Britanniában a megjelenés hetében 411 820 példányt értékesítettek, ezzel az év legjobb debütálását hajtotta végre. A brit zenetörténetben egy hét leforgása alatt még sosem kelt el ennyi első nagylemezből. A korábbi rekordot Leona Lewis tartotta – a Spirit című albumából 2007 novemberében 375 872 példányt vásároltak a megjelenés hetében. Eddig mindössze három nagylemez volt kelendőbb a szigetországban az első hét napon: a Take That tavalyi albuma, a The Circus (432 490), a Coldplay 2005-ös lemeze, az X&Y (464 471) és az Oasis 1997-es korongja, a Be Here Now (696 389). „Susan teljesítménye fenomenális. A Britain’s Got Talent című műsorban mutatott teljesítménye után mindenki nagy dobásra számított tőle, de ilyen kiemelkedő eladási számokra senki sem gondolt” – mondta Martin Talbot, a brit lista összeállításánál az adatokat ellenőrző felügyelet elnöke.

Az I Dreamed a Dream című album az Egyesült Államokban 700 763 példányban talált gazdára a megjelenés hetében. Természetesen a tengerentúlon is 2009 legjobb első heti fogyását produkálta, és megszerezte a listavezető pozíciót. A Billboard magazin történetében – 1991 óta, amióta a Nielsen SoundScan végzi az adatok gyűjtését – Susan lemeze kelt el a legnagyobb példányszámban a bemutatkozó énekesnők között. A korábbi csúcstartó Ashanti volt – a 2002-ben kiadott első albumából 503 ezer fogyott az első héten.

A megjelenés hetében világszerte hárommillió példányt adtak el a „későn érő” énekesnő lemezéből. A Britain’s Got Talent zsűrijének elnöke, az albumot kiadó, a Sony Music alá tartozó Syco alapítója, Simon Cowell is nyilatkozott. „Hihetetlenül büszke vagyok Susanra. Egész egyszerűen felrúgott minden szabályt” – mondta. (Új Szó)

Puha József

2009. 12. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 12. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 12. 08. 18:14
híjj, de randa egy nyanya. ;-P

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Álmodott egy álmot cikk képei
Susan Boyle - Álmodott egy álmotSusan Boyle - Álmodott egy álmot