Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/49

Listamustra - Listamustra 2009/49

Az elmúlt évek egyik nagy világsztárja, a 2005-ben feltűnt Rihanna idén a Chris Brownnal folytatott viharos kapcsolatával és annak utószelével a bulvár népszerű szereplője volt. Ez rányomta a bélyegét a karrierjére, elsősorban negatív viszonylatban persze. A következő hetekben derül ki, hogy mennyire. Eddigi pályafutása talán legjobb dalával, a Russian Roulette cíművel beharangozott negyedik stúdiólemeze, a Rated R az Egyesült Államokban és Németországban a negyedik, Nagy-Britanniában a 16. pozícióban debütált.

A helyezések látszólag elmaradnak a várttól, de ez csalóka, mert az eladási példányszám a vártnak megfelelő. Ilyenkor ugyanis a szokásosnál jóval több hanghordozó fogy – az USA-ban 181 442 példányt adtak el a barbadosi énekesnő albumából, amivel az év első tíz hónapjában listavezető lehetett volna. Nem Rihanna volt tehát a hét legnagyobb sztárja, ez a cím Susan Boyle-t illeti meg. A Britain’s Got Talent idei felfedezettje, a 49. életévében járó skót asszony első nagylemezéből tíz nap alatt világszerte több mint hárommilliót értékesítettek, így elképzelhető, hogy nemcsak az elmúlt napok, hanem 2009 legnagyobb sztárja is ő lesz.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Jay-Z & Alicia Keys: Empire State of Mind
Nagy-Britannia – Peter Kay’s Animated All Star Band: The Official BBC Children in Need Medley
Németország – Ich + Ich: Pflaster
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Rajzfilmsztárok sikere
A négy kislemezlista közül három csúcsa változatlan: az Egyesült Államokban harmadik hete Jay-Z és Alicia Keys slágere, az Empire State of Mind, Németországban megszakítással harmadik hete az Ich + Ich dala, a Pflaster, Magyarországon 11. hete a Holdviola felvétele, a Bánat utca uralja a mezőnyt. Nagy-Britanniában a The X Factor idei döntősei által átdolgozott, jótékonysági céllal megjelent Michael Jackson-slágert, a You Are Not Alone-t egy másik jótékonysági dal, a The Official BBC Children in Need Medley váltotta az első helyen, animációs hősök előadásában, Bob the Builderrel az élen, akinek ez már a harmadik listavezetője a szigetországban – 2000 karácsonyán a Can We Fix It? című felvétellel három, 2001 szeptemberében a Mambo No. 5 cíművel egy hétig vezetett. Az új első helyezett a múlt héten a 18. pozícióban szerepelt. A brit TOP 10-ben két újdonság található: Rihanna dala, a Russian Roulette a hatodik, Susan Boyle felvétele, a Wild Horses, a The Rolling Stones 1971-es slágerének átdolgozása a kilencedik helyen debütált. Az amerikai Billboard magazin rangsorának tízes mezőnyébe egy új dal tudta beverekedni magát: a The Black Eyed Peas felvétele, a Meet Me Halfway öt helyezést javítva a hetedikre jött fel. A szerzemény a héten érkezett meg a német élmezőnybe is, ott újdonságként az ezüstérmes pozícióban kezdett. A TOP 10 másik újdonsága Alicia Keys dala, a Doesn’t Mean Anything a nyolcadik helyre iratkozott fel.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Susan Boyle: I Dreamed a Dream
Nagy-Britannia – Susan Boyle: I Dreamed a Dream
Németország – Ich + Ich: Gute Reise
Magyarország – Bereczki Zoltán & Szinetár Dóra: Duett Karácsony

A skót asszony rekordjai
Susan Boyle első, I Dreamed a Dream című albumából az Egyesült Államokban 700 763, Nagy-Britanniában 411 820 példány kelt el a megjelenés hetében – a szigetország eladási összesítésének tízes mezőnyében ez az egyetlen újdonság. A brit zenei piacon 2009 legjobban debütáló nagylemeze lett, és még senki sem adott el ilyen sokat az első albumából az első héten. Ezt a rekordot eddig a The X Factor harmadik sorozatának győztese, Leona Lewis tartotta – Spirit című lemezéből 2007 novemberében 375 872 példányt értékesítettek a megjelenés hetében. Susan albuma az USA-ban is ez év legjobban debütáló hanghordozója lett, és énekesnő első nagylemezéből az első héten ilyen sok még nem talált gazdára. A korábbi csúcstartó, Ashanti 2002-ben kiadott első korongjából a megjelenés hetében 503 ezer példány fogyott. Az amerikai TOP 10-ben további három újdonság található. Adam Lambert, az American Idol idei, nyolcadik sorozatának ezüstérmese a For Your Entertainment című albumával a harmadik helyen nyitott. A verseny győztese, Kris Allen a lemezével a múlt héten csak a 11. helyre érkezett meg, és a héten már csak a 35. pozícióban szerepel. A negyedik helyen Rihanna albuma, az ötödiken Lady GaGa nyolc dalt felvonultató EP-je (vagy lemeze – ez nézőpont kérdése csupán), a The Fame Monster debütált. A német rangsorban Susan Boyle albumát egyelőre nem jegyzik. A negyedik helyen kezdő Rihanna korongja az élmezőny egyetlen új belépője. Magyarországon Boyle lemeze a 27. helyre iratkozott fel. Az újdonságok közül csak a Queen gyűjteménye, az Absolute Greatest előzi meg a 25. helyen. (Új Szó)

Puha József

2009. 12. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 12. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/49 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/49