Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/50

Listamustra - Listamustra 2009/50

Bekövetkezett az, amiről egy hete írtunk. Most már látható, hogy Rihanna magánéleti zűrjei – viharos kapcsolata Chris Brownnal, ebből eredő bulvársajtós szereplései – negatívan befolyásolták a karrierjét. A barbadosi énekesnő negyedik, Rated R című stúdiólemeze a múlt heti jó kezdés után elindult lefelé az eladási listákon. Nagy-Britanniában három helyezést rontva a 19. pozícióba hátrált, Németországban nyolcat esett vissza a 12. helyre, az Egyesült Államokban tizenkettőt a 16. pozícióba.

Magyarországon – ahol az elmúlt években szintén sok hanghordozót adott el – nem is jegyzik albumát a negyvenes mezőnyben. A hét legfontosabb szereplője ismét Susan Boyle, folytatódik a skót asszony szárnyalása. Az I Dreamed a Dream című lemezéből odahaza, Nagy-Britanniában további 303 708 példányt értékesítettek, két hét alatt 715 528 példányt vásároltak belőle.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Jay-Z & Alicia Keys: Empire State of Mind
Nagy-Britannia – Peter Kay’s Animated All Star Band: The Official BBC Children in Need Medley
Németország – The Black Eyed Peas: Meet Me Halfway
Magyarország – Quimby: Ajjajjaj

Mifelénk a Meet Me Halfway a menő
Magyarországon tizenegy hét után trónfosztott lett a Holdviola slágere, a Bánat utca. A Quimby öt dalt felvonultató EP-je (maxi + a hivatalos megnevezés) tért vissza a csúcsra – korábban, kisebb-nagyobb megszakításokkal tíz hétig vezetett. Németországban a múlt héten az ezüstérmes pozícióban debütáló The Black Eyed Peas-felvétel, a Meet Me Halfway került az élre. Úgy tűnik, Közép- és Kelet-Európában ez lesz a legnagyobb sláger a Los Angeles-i hiphopkvartett The E.N.D. című albumáról, miközben a világ más részein az első két dal, a Boom Boom Pow és az I Gotta Feeling sikeresebb volt. Az Egyesült Államokban negyedik hete Jay-Z és Alicia Keys felvétele, az Empire State of Mind uralja a mezőnyt. A brit összesítésben második hete a BBC jótékonysági dala, a rajzfilmfigurák által előadott The Official BBC Children in Need Medley az első. A londoni Pixie Lott újdonsága, a Cry Me Out négy helyezést javítva egyelőre csak a 12. helyen szerepel – az idei év nagy felfedezettje az előző két felvételével, a Mamma Do és a Boys and Girls cíművel listavezető volt a szigetországban. A brit tízes mezőnyben két új belépő található: Alicia Keys dala, a Doesn’t Mean Anything a nyolcadik, Timbaland újdonsága, a Nelly Furtado és ShoShy közreműködésével készült Morning After Dark a kilencedik helyen kezdett. Az utóbbi Németországban a hatodik pozícióba iratkozott fel – itt újdonságként Lady GaGa felvétele, a Bad Romance a harmadik helyet szerezte meg.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Susan Boyle: I Dreamed a Dream
Nagy-Britannia – Susan Boyle: I Dreamed a Dream
Németország – Ich + Ich: Gute Reise
Magyarország – Bereczki Zoltán & Szinetár Dóra: Duett Karácsony

SP először az eladási listán
Nemcsak Rihanna, hanem R. Kelly pályafutását is negatívan befolyásolták magánéleti zűrjei – a chicagói r&b-előadót jóval komolyabbak jellemzik, egyebek között kiskorú megrontásával is vádolták. Untitled című stúdióalbuma – a TOP 10 egyetlen újdonságaként – az amerikai rangsor negyedik helyén debütált. A vártnál kevesebbet, 115 923 példányt értékesítettek belőle a megjelenés hetében. A brit zenei piacon Susan Boyle-nak két erős kihívója akadt: egy, odahaza már-már a fénykort idéző népszerűségű manchesteri fiúcsapat és egy másik fiúcsapat, egy ír, amelynek csillaga ugyan leszálló ágban van, de még így is hatalmas, hűséges rajongótáborral rendelkezik. Legyőzniük azonban nem sikerült. Az utóbbi, a Brian McFadden 2004-es kiválása óta kvartettként működő Westlife a hetedik, Where We Are című stúdiólemezével az ezüstérmes pozícióba érkezett meg. Akárcsak Susan Boyle korongját, a Westlife-ét is Simon Cowell kiadója, a Syco jegyzi, és a popmogul az album fő producere. Tavaly Nagy-Britanniában a Take That jegyeladási rekordot állított fel. Október 31-én kezdték el árusítani nyári brit turnéjának 600 ezer belépőjegyét, és öt óra alatt az összes elkelt. A kvartett most koncertlemezzel rukkolt elő The Greatest Day – Take That Present The Circus Live címmel, amely az összesítés harmadik helyén kezdett. A német élmezőnyben is két új belépő szerepel, mindkettő koncertkiadvány: Peter Fox és a Cold Steel albuma, a Live aus Berlin a második, a Die Toten Hosen lemeze, a Machmalauter: Die Toten Hosen – Live a harmadik pozícióba iratkozott fel. Magyarországon a legmagasabban debütáló újdonság a 2006-ban feltűnt SP, azaz Éder Krisztián 11. helyet megszerző Special című korongja. A fiatalembert az idei VIVA Cometen a legjobb férfielőadónak és a legjobb új előadónak kiáltották ki. A Special a negyedik albuma – korábban nem szerepelt az eladási lista negyvenes mezőnyében.

Puha József

2009. 12. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 12. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/50 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/50