Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/51

Listamustra - Listamustra 2009/51

Európa könnyűzenei sikereiből egy jelentős részt amerikaiak hasítanak. Az idei szelet vékonyabb, mint a tavalyi. Az alapfelállás viszont változatlan: kontinensünk vezető sztárjai tengerentúliak. A kislemezek brit rangsorában 2009-ben ketten tripláztak, egy Los Angeles-i hiphopkvartett és egy New York-i énekesnő büszkélkedhet három listavezető dallal.

A The Black Eyed Peas öt hétig uralta a mezőnyt: a Boom Boom Pow-val és az I Gotta Feelinggel két-két, a Meet Me Halfway-jel egy hétig vezetett. Lady GaGa hét hetet pipálhat ki magának: a Colby O’Donis közreműködésével készült Just Dance-szel és a Poker Face-szel három-három hétig állt az élen – a héten aktuális slágere, a Bad Romance is feljutott a csúcsra. A jövő héten trónfosztott lesz. További három héten vezettek amerikaiak a szigetországban: Kelly Clarkson a My Life Would Suck Without You-val, Flo Rida a Ke$ha közreműködésével rögzített Right Rounddal, valamint Jay-Z a Rihannával és Kanye Westtel készült Run This Townnal. Rajtuk kívül Kelly Rowland és Akon is megjárta a legmagasabb pozíciót, de nem szólóban, hanem a francia David Guetta egy-egy felvételének közreműködőjeként.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Jay-Z & Alicia Keys: Empire State of Mind
Nagy-Britannia – Lady GaGa: Bad Romance
Németország – Aura Dione: I Will Love You Monday (365)
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Ke$ha, a trón várományosa
A brit összesítésben megszerezte harmadik listavezető dalát Lady GaGa, az amerikaiban azonban, úgy tűnik, nem tudja. (Az USA-ban is a Just Dance-szel és a Poker Face-szel vezetett, az előbbivel három, az utóbbival egy hétig.) Bad Romance című slágere a Billboard magazin kislemezlistáján a második helyről a harmadikra hátrált. Ke$ha felvételével, a TiK ToK cíművel cserélt helyet, ezzel a Los Angeles-i énekesnő az első számú trónkövetelővé lépett elő, nem kizárt, már pályafutása első szólódalával elfoglalja a vezető pozíciót. Ke$ha az év elején vált ismertté Flo Rida slágere, a Right Round közreműködőjeként. Az amerikai rangsort ötödik hete Jay-Z és Alicia Keys uralja az Empire State of Mind című felvétellel. A brit TOP 10 egyetlen új belépője Chuckie és a kaliforniai LMFAO együttes Let the Bass Kick In Miami Girl című dala a kilencedik helyen. Chipmunk felvétele, a Talay Riley közreműködésével rögzített Look For Me a 19. helyről a tizedikre jött fel. Németországban a múlt héten az első helyre lépő The Black Eyed Peas-slágert, a Meet Me Halfway címűt a koppenhágai születésű Aura Dione dala, az I Will Love You Monday (365) váltotta. Magyarországon a Holdviola visszaszerezte a trónt – összességében 12. hete vezet a Bánat utca című szerzeménnyel.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Susan Boyle: I Dreamed a Dream
Nagy-Britannia – Susan Boyle: I Dreamed a Dream
Németország – Ich + Ich: Gute Reise
Magyarország – Bereczki Zoltán & Szinetár Dóra: Duett Karácsony

Nincs ellenfele a vénlánynak
Folytatódik Susan Boyle szárnyalása. Az I Dreamed a Dream című albuma az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában harmadik hete a legkelendőbb hanghordozó. Ez idő alatt az USA-ban 1 millió 810 ezret, a szigetországban 989 676 példányt értékesítettek belőle. A skót vénlány korongja Németországban az élmezőny egyetlen újdonságaként a harmadik helyen debütált. Az amerikai TOP 10-ben három új belépő található. Hatodik hete szerepel az összesítésben, jelenleg a 11. helyen tanyázik a Glee zenei anyagának első része. A tévéfilmsorozat második CD-je a harmadik helyen kezdett. A hírhedté vált Chris Brown harmadik stúdiólemeze, a Graffiti a hetedik, Gucci Mane második albuma, a The State vs. Radric Davis a tizedik helyre érkezett meg. A brit negyvenes mezőnyben mindössze egy újdonságra lelünk, a 31. pozícióban nyitott a Thirty Seconds to Mars Los Angeles-i rockzenekar harmadik stúdiólemeze, a This Is War – odahaza a 19. helyre iratkozott fel. Magyarországon két újdonság található a TOP 40-ben: Mága Zoltán korongja, A királyok hegedűse a negyedik, az MR-2 Petőfi rádió újabb válogatása, az Akusztik Volume 1. a 36. helyet szerezte meg. Az utóbbi nagy meglepetés, mivel semmi keresnivalója ezen a listán, hiszen a válogatás- és mixalbumoknak külön rangsoruk van…

Puha József

2009. 12. 22.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 12. 22. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/51 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/51