Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

2009 könnyűzenei összefoglalója

Listamustra - 2009 könnyűzenei összefoglalója

Aki naprakész akar lenni könnyűzenei világunkban, annak idén is sok új előadó és együttes nevét kellett megtanulnia. Ez nem azt jelenti, hogy egyre több nevet kell a fejében tartania, a korábban befutottakat ugyanis fokozatosan elfelejtheti. 2009-ben is jöttek-mentek a „sztárok”, a legtöbbjük egy-egy sláger, jól fogyó nagylemez után többé nem kerül az élmezőny közelébe.

Mesés valóság
A Britain’s Got Talent újabb hétköznapi embert emelt a sztárok sorába. Sőt hatalmas világsztárrá avatta! 2007-ben egy negyven felé közelítő, hibás fogazatú, kövér operaénekes, Paul Potts nyerte meg a versenyt – korábban mobiltelefonokat árult. A 49. életévében járó skót Susan Boyle pedig szó szerint átírta a könnyűzenét. A novemberben kiadott I Dreamed a Dream című albuma rekordok tucatjait állította fel világszerte – már hét nap alatt eladtak belőle több mint hárommilliót, ami fantasztikus eredmény. A háttérgárda is jeleskedett: a csúnyácska asszonyt vonzó nővé alakította… Susan sikerének üzenete, hogy senkiről sem szabad első pillantásra véleményt formálni. Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a külső és belső tulajdonságok összefüggenek egymással: például ha valaki szép, akkor okos is.

Tavalyi botrányhős
2008-ban a 2006-os Back to Black című nagylemezével hosszasan taroló Amy Winehouse-t kiáltottuk ki az év legnagyobb sztárjának és botrányhősének egyben. A kicsapongó életvitelű londoni énekesnő idén is a bulvár népszerű szereplője volt. Fontosabb zenei vonatkozású hírt mindössze kettőt kaptunk felőle: kiadót alapított, és megjelentette 1996-os születésű keresztlánya, Dionne Bromfield első albumát, de az énekespalántáról többet nem hallottunk.

Idei botrányhősök
Sokat gondolkodtam azon, kit nevezzek 2009 legnagyobb botrányhősének. Az aspiránsok, az elmúlt évek „győztesei” közül Amy Winehouse viselt dolgaiba belefáradtunk, a nagy botrányai is csak kicsit szóltak, Britney Spears végre megkomolyodott (picit), Paris Hilton pedig szerencsére nem tért vissza a zenei életbe, nem adta ki a beharangozott, nem várt második lemezét. Végül úgy döntöttem, Lady GaGának adom a címet. A New York-i énekesnő a botrányai mellett szép karriert futott be: öt felvételéből vált világsláger. A legnagyobb, a Poker Face Németországban tizenhárom, Nagy-Britanniában három, az Egyesült Államokban egy hétig volt listavezető. Botrány övezte az egyre nagyobb rajongótáború Rammstein pályafutását is. Az ifjúságra károsnak vélt médiatartalmakat vizsgáló német szövetségi hivatal feketelistára tette a berlini zenekar októberben kiadott Liebe ist für alle da című CD-jét. Az indoklás szerint a borító, a dalcímek és a szövegek rossz hatással lehetnek az ifjúságra. A dolog pikantériája, hogy ezek után tovább nőtt az – onnantól csak pult alól beszerezhető és tizennyolc éven felülieknek eladható – album iránti kereslet…

Érthetetlen siker
Az év legnagyobb meglepetését számomra a The Black Eyed Peas sikere szolgáltatta. Júniusban pályafutása leggyengébb korongjával rukkolt elő The E.N.D. címmel, mégis három világsláger született róla – igaz, mifelénk (de csak mifelénk) nem voltak olyan népszerűek. A Los Angeles-i hiphopkvartett az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját fél évig, április 18-ától október 16-áig uralta: Boom Boom Pow című felvétele tizenkét, az I Gotta Feeling tizennégy hétig állt az élen. Ezek a brit rangsorban is csúcsra jutottak, és ott a harmadik sláger, a Meet Me Halfway is első volt.

Robbie pechjei
A karácsony előtti időszakban a brit zenei piacon megint javarészt a The X Factor volt a középpontban. A tavalyi, ötödik sorozat győztese, Alexandra Burke az október 19-én boltokba került első, Overcome című stúdióalbumából a szigetországban 132 065 példányt értékesített az első héten. A legyőzöttek azonban túlszárnyalták őt: a második helyen végzett JLS fiúcsapat lemeze novemberben több mint százezerrel volt kelendőbb a megjelenés hetében. A nyolcadik stúdióalbumával Reality Killed the Video Star címmel novemberben előálló Robbie Williams bizonyára nem kedveli a szóban forgó tehetségkutató tévéműsort. Alexandra Burke miatt nem tudta megszerezni a brit kislemezlista, a JLS miatt pedig az albumlista első helyét. Korongjának Bodies című beharangozó szerzeményéből az első héten 89 ezer példányt adtak el a brit zenei piacon. Ezzel az eredménnyel korábban listavezető lett volna, akkor viszont nem tudott az élre kerülni: Alexandra dalából, a Flo Rida közreműködésével készült Bad Boys címűből ugyanis 187 100 példány kelt el. A JLS 1519-cel értékesített többet a lemezéből, mint Robbie, 239 644-et. Csak összehasonlításképp: az év korábbi legjobban debütáló albumából, Eminem lemezéből, a Relapse címűből májusban 166 952 példány fogyott a megjelenés hetében.

A legnagyobb tragédia
2009. június 25-e a zenetörténet egyik legszomorúbb dátuma: Michael Jackson halálának napja. Ami ezután történt, arról nem szívesen írnék. A híreket olvasva az embernek az volt az érzése, hogy nem a földkerekség egyik nagy művésze, hanem egy celeb távozott…

A magyar valóság
2009 magyar zenei szempontból csak a Danubius és a Sláger megszűnése kapcsán marad emlékezetes. És ezzel mindent elárultam! A zeneipar rendkívül gyenge évet zár, megkockáztatom: története leggyengébbjét. „Az év slágere” kiosztatlan marad, nem született erre érdemes szerzemény. A korábbi évek népszerű felvételeinek egy jelentős csoportja a megasztárosok nevéhez fűződik. A tavalyi sorozat felfedezettjei közül egyedül Fekete Dávid verseny utáni teljesítményét lehet kiemelni. Még a győztes, Király Viktor albuma is gyorsan elhagyta az eladási összesítést. Az együttesek közül a Magna Cum Laude emelkedett ki az átlagból, a Gyuláról induló zenekar rajongótábora tovább nőtt.

Puha József

2009. 12. 31.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 12. 31. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

2009 könnyűzenei összefoglalója cikk képei
Listamustra - 2009 könnyűzenei összefoglalója