Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/1

Listamustra - Listamustra 2010/1

A Rage Against the Machine-t segítő sikeres kampány – hogy a kaliforniai rockzenekar 1992-es Killing in the Name című dala álljon a karácsonyi brit kislemezlista csúcsán a The X Factor aktuális győztesének felvétele helyett – egy hétre korlátozódott, így megnyílt az út a legyőzött Joe McElderry előtt, és a 19. életévében járó fiatalember élt is a lehetőséggel.

A nagy nézettségű, de sokat támadott tehetségkutató tévéműsor előző négy győztese (Shayne Ward, Leona Lewis, Leon Jackson és Alexandra Burke) az ünnepek alatt vezette az összesítést, az első győztes (Steve Brookstein) és a tavalyi, hatodik sorozatban diadalmaskodó McElderry az ünnepek után foglalta el a rangsor legmagasabb pozícióját. Joe a Miley Cyrus által sikerre vitt The Climb átdolgozásával a múlt héten 450 838 eladott példánnyal a lista második helyén debütált, a héten 195 730 példánnyal az első helyre került.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Ke$ha: TiK ToK
Nagy-Britannia – Joe McElderry: The Climb
Németország – Aura Dione: I Will Love You Monday (365)
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Dán énekesnő németországi sikere
A négy összesítés közül kettő élén nincs változás. Az Egyesült Államokban második hete Ke$ha első szólódala, a TiK ToK vezet – a Los Angeles-i énekesnő albuma Animal címmel az észak-amerikai kontinensen tegnap került a boltokba. Magyarországon összességében 14. hete a Holdviola uralja a mezőnyt a Bánat utca című szerzeménnyel. A letöltéseknek köszönhetően a magyar rangsor harmadik helyén nyitott Lady GaGa és Beyoncé közös felvétele, a Telephone, amely a tervek szerint február 22-én jelenik meg maxi CD-n. A brit élmezőnyben Joe McElderry trónszerzésén kívül nem történt fontos esemény, Németországban is csak annyi, hogy a két héttel ezelőtti első helyezett, Aura Dione dán dalszerző-énekesnő visszatért a csúcsra, és I Will Love You Monday (365) című felvételével második hete vezet.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Susan Boyle: I Dreamed a Dream
Nagy-Britannia – Michael Bublé: Crazy Love
Németország – Robbie Williams: Reality Killed the Video Star
Magyarország – Bereczki Zoltán & Szinetár Dóra: Duett Karácsony

A hagyományőrző énekesnő
Mary J. Blige az utóbbi két stúdióalbuma kiadását az amerikai piacon közvetlenül karácsony elő időzítette: a 2005-ös The Breakthrough december 20-án, a 2007-es Growing Pains december 18-án jelent meg. A lépés kockázatos, fennáll annak a veszélye, hogy az utolsó napokban kiadott újdonságok elkerülik a vásárlók figyelmét, vagy már beszerezték az ajándékokat, karácsony után pedig jócskán visszaesik a forgalom. A New York-i énekesnő húzása azonban bejött: a 2005-ös lemezéből 729 ezer, a 2007-esből 629 ezer példányt értékesített az USA-ban a megjelenés hetében. Mary maradt a hagyományoknál, kilencedik stúdióalbuma Stronger withEach Tear címmel odahaza december 21-én látott napvilágot, és az eladási lista második helyére iratkozott fel. Ahogyan egy hete Alicia Keys, Mary sem tudta legyőzni Susan Boyle-t – a skót vénlány I Dreamed a Dream című korongja ötödik hete a legvásároltabb hanghordozó az Egyesült Államokban. Nagy-Britanniában viszont legyőzték Susant, a kanadai Michael Bublé októberben kiadott Crazy Love című negyedik stúdiólemeze vette át a vezetést. Németországban és Magyarországon korábbi listavezetők tértek vissza az élre. A német piacon Robbie Williams, a magyaron Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra albumából értékesítették a legtöbbet.

Puha József

2010. 01. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 01. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/1 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/1