Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/2

Listamustra - Listamustra 2010/2

Néhány évvel ezelőtt még a karácsony utáni zenepiacot az előző hetekhez képest komoly visszaesés, zuhanórepülés jellemezte. Az emberek elkerülték a zeneboltokat, sok esetben azok zárva is tartottak, és a pangás természetesen tükröződött a slágerlistákon. A digitális zeneletöltés térhódításával viszont megváltozott a helyzet. Nagy-Britanniában a 2008 karácsonya utáni héten az online zeneáruházak 4,03 millió dalt értékesítettek, ezúttal 4,22 milliót.

A roham javarészt az ajándékba kapott mp3-lejátszókkal magyarázható, azokat ugyanis fel kell tölteni. A forgalomnövekedéshez a Rage Against the Machine-t segítő sikeres kampány is hozzájárult. A nagy összefogásnak köszönhetően a Los Angeles-i zenekar kizárólag digitális formátumban beszerezhető Killing in the Name című felvétele állt a kislemezlista csúcsán az ünnepek alatt, ami az illetékesek szerint növelte a letöltési kedvet, olyanok is vásároltak, akik az interneten korábban nem, és elsőként a Rage Against the Machine slágerét vették meg. A karácsony utáni brit albumeladás összességében tizenkét százalékkal esett vissza 2008 hasonló időszakához képest. Újból bebizonyosodott tehát, hogy a daloké a jövő, a digitális formátumban vásárlók a teljes nagylemezek helyett a szerzeményeket részesítik előnyben.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Ke$ha: TiK ToK
Nagy-Britannia – Lady GaGa: Bad Romance
Németország – Keri Hilson: I Like
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Folytatódik Lady GaGa sikersorozata
A négy kislemezlista közül kettőn nincs trónfosztás, a másik kettőn korábbi listavezető tért vissza a legmagasabb pozícióba. Az amerikai Billboard magazin összesítését harmadik hete a kaliforniai Ke$ha vezeti a TiK ToK című felvétellel, a magyarországi mezőnyt összességében 15. hete a Holdviola uralja a Bánat utca című slágerrel. Nagy-Britanniában a The X Factor hatodik sorozatában diadalmaskodó Joe McElderry a The Climb című dallal mindössze egy hétig állt az élen. A tehetségkutató tévéműsor győztesei közül csak az első, Steve Brookstein vezetett egy hétig – az Against All Odds című szerzeménnyel 2005 első hetében szerepelt a csúcson. Shayne Ward a That’s My Goallal és Leona Lewis az A Moment Like Thisszel négy-négy, Leon Jackson a When You Believe-vel és Alexandra Burke a Hallelujah-val három-három hétig volt listavezető. A brit rangsorban Lady GaGa található az élen a Bad Romance című slágerével, amely decemberben egy hétig már vezetett. A New York-i énekesnő összességében a nyolcadik hetét tölti a csúcson: a Colby O’Donis közreműködésével készült Just Dance-szel és a Poker Face-szel három-három hétig trónolt. Németországban két hete az összesítés élén debütált Keri Hilson az I Like című felvétellel – múlt héten a második helyen tanyázott. Az amerikai Georgia államból származó énekesnő most visszatért a vezető pozícióba.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Susan Boyle: I Dreamed a Dream
Nagy-Britannia – Paolo Nutini: Sunny Side Up
Németország – Lady GaGa: The Fame
Magyarország – Mága Zoltán: A királyok hegedűse

A koncertek jótékony hatása
Az Egyesült Államokban hatodik hete a skót Susan Boyle albuma, az I Dreamed a Dream a legvásároltabb – ezúttal 137 ezer példányt értékesítettek belőle. A korong az amerikai piacon hat hét alatt 3 104 000 példányban fogyott. Ebből mindössze 86 ezer a digitális formátum, ez emberek túlnyomó többsége hanghordozón szerzi be. Susan nagylemeze az USA-ban november 24-én került a boltokba, s kis híján az év legkelendőbb albuma lett – ezt a címet a 2008 novemberében kiadott Fearless című második stúdiólemezével a pennsylvaniai Taylor Swift szerezte meg. Nagy-Britanniában a múlt év nyolcadik legvásároltabb albuma, Paolo Nutini skót dalszerző-énekes 2009 májusában megjelent Sunny Side Up című második stúdiólemeze tért vissza az eladási rangsor élére – a korong júniusban egy hétig már vezetett. Németországban Lady GaGa albumából adták el a legtöbbet. December 29-én Bangó Margit, 30-án Demjén Ferenc, január 1-jén Mága Zoltán lépett fel a Papp László Budapest Sportarénában. A sikeres koncerteknek köszönhetően mindhárom előadó hanghordozói iránt megnőtt a kereslet. Mága Zoltán nagylemeze, A királyok hegedűse az első, Demjén Ferenc albuma, A lelkünk most is vágtat a harmadik, Bangó Margit korongja, a Mulatok, mert jól érzem magam… a 12. az eladási listán. Mága és Bangó lemeze visszatérőként szerepel az összesítésben. Bangónak és Demjénnek további egy-egy albuma található a negyvenes mezőnyben. Az ezüstérmes pozícióban a Quimby kiadványa, a Lármagyűjtögető végzett.

Puha József

2010. 01. 12.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 01. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/2 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/2