Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/3

Listamustra - Listamustra 2010/3

Az Egyesült Államok zenei berkeiben mindenki azt találgatta, vajon ki vet véget Susan Boyle albumlistás trónolásának. A skót vénlány az elmúlt hetekben komoly vetélytársakat, többek között két New York-i énekesnőt győzött le. Alicia Keys a The Element of Freedom című nagylemezével három hete, Mary J. Blige a Stronger withEach Tear című korongjával két hete a második helyre érkezett meg. Susan a héten egy Los Angeles-i újonccal szemben már alulmaradt, és az I Dreamed a Dream című albumával hat hét után trónfosztott lett.

A szakértők korábban azzal számoltak, hogy Ke$ha első, Animal című nagylemezének forgalma a százezret sem éri el a megjelenés hetében az amerikai piacon. Lehet, így lett volna, az énekesnő azonban ügyes húzáshoz folyamodott: a nagy online zeneáruházak az első héten a szokásosnál olcsóbban, mindössze 6,99 dollárért (körülbelül 4,80 euróért) kínálták az albumát, amelyből 152 ezret értékesítettek az USA-ban. Az eladott mennyiség hetvenhat százaléka digitális formátumban kelt el, ami listavezető lemez esetében az eddigi legnagyobb arány az amerikai zenetörténetben. Ke$ha korongja Kanadában is az összesítés élén debütált – ott 16 ezer példányban fogyott.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Ke$ha: TiK ToK
Nagy-Britannia – Iyaz: Replay
Németország – Lady GaGa: Bad Romance
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Két felvétellel két élmezőnyben
Ke$ha szárnyal! Flo Rida slágerének, a Right Round címűnek a közreműködőjeként tavaly hat hétig vezette az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját, pályafutása első szólódalával, a TiK ToK cíművel negyedik hete uralja a mezőnyt, és újdonsága, a 3OH!3 coloradói duóval készült Blah Blah Blah című felvétele a hetedik helyen nyitott. 21. hete szerepel az amerikai rangsorban, a második hely volt a csúcspozíciója, a héten a negyedik az a dal, amely Nagy-Britanniában a csúcsra iratkozott fel. A címe Replay, az előadója Iyaz. A brit összesítés második helyén is új belépő található: Sidney Samson holland lemezlovas Wizard Sleeve közreműködésével készült Riverside (Let’s Go) című felvétele. A 3OH!3 a brit listán is szerepel, a bronzérmes pozícióban tanyázik a Starstrukk című dallal, amelyben Katy Perry működik közre. Németországban Lady GaGa slágere, a Bad Romance vette át a vezetést. A New York-i énekesnőnek ez a harmadik listavezetője a német piacon: a Poker Face-szel tizenhárom, a Paparazzival egy hétig állt az élen. Magyarországon összességében 16. hete a Holdviola a listavezető a Bánat utca című szerzeménnyel.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Ke$ha: Animal
Nagy-Britannia – Paolo Nutini: Sunny Side Up
Németország – Lady GaGa: The Fame
Magyarország – Holdviola: Madárka

Ke$ha és a Holdviola dupla sikere
Az első helyre megérkező Ke$ha albuma az egyetlen újdonság az amerikai élmezőnyben. A következő új belépő, Katharine McPhee második, Unbroken című nagylemeze a 27. helyen debütált – mindössze 15 ezret adtak el belőle. Az ötödik, 2006-os American Idol második helyén végzett Los Angeles-i énekesnő 2007 januárjában megjelent első albumából az első héten 116 ezer fogyott, eddig 378 ezer példányban talált gazdára az USA-ban. A német ötvenes és a brit hetvenötös mezőnyben nincs újdonság. Az utóbbiban a 135. pozícióból a nyolcadikra jött fel az Elvis 75 – Good Rockin’ Tonight című gyűjteményes kiadvány, amely a legendás énekes születésének 75. évfordulójára került a boltokba. Az 1977-ben elhunyt Elvis Presley január nyolcadikán ünnepelte volna a születésnapját. Akárcsak az USA-ban, Magyarországon is a kislemezlista első helyezettje foglalta el az albumlista csúcsát: a kislemezek rangsorát 16. hete vezető Holdviola a Madárka című korongjával, szintén új belépőként. A harmadik The X Factor-győztes, Leona Lewis világszerte várakozáson alul teljesítő második stúdióalbuma, az Echo a magyarországi összesítés 39. pozíciójába érkezett meg.

Puha József

2010. 01. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 01. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/3 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/3