Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Hatalmas, csendes sikerek

Söndörgő - Hatalmas, csendes sikerek

Bizonyára sokan emlékeznek még az egy időben a magyar zeneipar mindenhatójának számító, megboldogult Erdős Péter nyolcvanas évekbeli kijelentésére, hogy rövidesen magyar világsztárja is lesz a könnyűzenének. Hitt benne, ahogyan mások is. Manapság mosolygunk ezen, de abban az időben ennek tényleg volt reális esélye!

Már csak azért sem kellene mosolyognunk, mert Erdős jóslata szegről-végről beigazolódott, vannak a magyar zenének világsztárjai, bár ő mást képzelt a reflektorfénybe. Ki kell lépni a hagyományosnak vélt könnyűzene kereteiből, és elindulni a rétegzenei stílusok, főleg a dzsessz és a népzene irányába. Ott van például a Söndörgő. A harmadik nagylemezéről világszerte dicshimnuszokat zeng a szakma.

Söndörgő - Hatalmas, csendes sikerek

Az 1995 óta működő zenekart az Eredics család négy tagja: Áron, Benjamin, Dávid és Salamon, valamint Buzás Attila alkotja. A fiatalok az archaikus népzene bemutatására törekszenek a délszláv népzenei hagyományok saját és népzenekutatók gyűjtéseinek tanulmányozásával. A harmadik albumukon a macedón cigányzene világhírű szaxofonosa, klarinétosa, Ferus Mustafov – King Ferus, ahogy magát szerényen elnevezte – működik közre, a hanganyag koncertfelvétel. A Söndörgő Mustafovval Magyarországon kívül (a Sziget Fesztiválon is játszottak) már Bécsben és Londonban is zenélt.

A legrangosabb világzenei szaklap, a brit Songlines elismerő kritikát közölt a nagylemezről. „Egy olyan magyar együttes CD-je ez, amelyről még sosem hallottam. A Söndörgő egy szerb-horvát zenét játszó tamburazenekar Szentendréről, amely Budapesttől északra található. Él ott egy délszláv közösség. Ez a harmadik kiadványuk, Ferus Mustafovval készült. Kimozdultak fő irányzatuk, a tamburazenei stílusból. A tizenegy dal finom zenei választékot kínál a lassú és szeszélyestől a vad és frenetikusig, nagyszerű harmonika- és tarabukajátékkal” – írta a magazin munkatársa. A világzene másik meghatározó lapja, a szintén brit fROOTS is elismerő kritikát közölt a hanghordozóról. „Ferus Mustafov új kiadványon hallható, ami ritkaság, szóval ez az album eleve értékes csemegének számít. Azért is különleges, mert Ferus nem saját együttesével, hanem egy fiatal szentendrei tamburazenekarral játszik vendégként. Az együttes rugalmas, alkalmazkodó tamburás kíséretet ad, amely felett Ferus szólói nem hivalkodóak, biztosítva az egyensúlyt a dinamikusság és a visszafogottság között mind a tizenegy szerzeményben” – olvasható a másik bemutatóban.

Még az elismerő CD-ajánlók ellenére sem gondolt senki arra, hogy a Songlines jelöli a Söndörgőt a világzene legfontosabb elismeréseként számon tartott Songlines Music Awardson – A legjobb együttes kategóriában nominálta díjra. Négy kategória van – A legjobb előadó, A legjobb együttes, A kultúrák közötti együttműködés, Új felfedezett –, az első körben, január 31-ig a közönség szavazhat a kedvenceire a magazin honlapján. (Új Szó)

Puha József

2010. 01. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 01. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2010. 06. 17. 16:07
Persze, találjuk ki, hogy Erdős Péter a magyar könnyűzene prófétája volt, aki "hitt" benne, hogy majd a mi csodás zenészeink külföldön. Az igazság az, hogy Erdős Péter egy zenei diktátor volt, aki zsarolta, zaklatta, cenzúrázta, fenyegette a magyar zenészeket. Nem hitt ő semmiben.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Hatalmas, csendes sikerek cikk képei
Söndörgő - Hatalmas, csendes sikerekSöndörgő - Hatalmas, csendes sikerek