Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/5

Listamustra - Listamustra 2010/5

Susan Boyle január 19-én az Egyesült Államok első számú show-műsorában, Oprah Winfrey tévéműsorában vendégeskedett. Egy hete azt jósoltunk, hogy a skót énekesnő I Dreamed a Dream című nagylemeze ennek köszönhetően visszatér az amerikai eladási lista csúcsára. Ez meg is történt volna, de az élet közbeszólt, valahogy úgy, ahogyan pillanatok alatt képes átírni több millió ember sorsát.

Január 22-én valamennyi nagy amerikai tévécsatorna és a YouTube is élőben közvetítette az MTV Networks és George Clooney által a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére szervezett, New York-i, Los Angeles-i, londoni és haiti helyszíneken tartott Hope for Haiti Now segélykoncertet. A fellépéseken elhangzó dalok már a rendezvény után beszerezhetőek voltak digitális formátumban. Az összeset, a húsz felvételt felvonultató albumot két nap alatt 171 ezren töltötték le az USA-ban, s ezzel elfoglalta az eladási rangsor élét. Ez az amerikai zenetörténet első olyan listavezető nagylemeze, amely kizárólag digitális formátumban érhető el.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Ke$ha: Tik Tok
Nagy-Britannia – Owl City: Fireflies
Németország – Ke$ha: Tik Tok
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Rekorder az ezüstérmes Taylor Swift
A négy kislemezlista közül kettőn őrizte meg vezető helyét a múlt heti első helyezett: Magyarországon összességében 18. hete a Holdviola dala, a Bánat utca, az Egyesült Államokban hatodik hete Ke$ha slágere, a Tik Tok uralja a mezőnyt. A Los Angeles-i énekesnő Németországban is átvette a vezetést, ami nem meglepetés, múlt héten a második helyen debütált. Az USA-ban tavaly novemberben megszakítással két hétig állt a csúcson Adam Young egyszemélyes formációja, az Owl City a Fireflies című szerzeménnyel, amelyet a minnesotai fiatalember Matt Thiessennel, a Relient K zenekar énekesével ad elő – a felvétel a héten a brit összesítésben is az élre került. A szigetországban egyelőre csak digitális formátumban szerezhető be. A brit TOP 10 egyetlen új belépője Example londoni hiphopelőadó hatodik helyre feliratkozó Won’t Go Quietly című dala. A 32. helyről a tizedikre lépett a 2008-as The X Factor ezüstérmese, a JLS fiúkvartett a One Shot című felvétellel. Az USA-ban Taylor Swift újdonsága, az amerikai mozikban február 12-től látható Valentine’s Day című film betétdala, a Today Was a Fairytale a második pozícióba érkezett meg – 325 ezer példányban töltötték le a megjelenés hetében, ami az énekesnőknél heti rekord. Az eddigi csúcstartó Britney Spears volt a Womanizer című slágerével, amely az amerikai piacon egy hét alatt digitális formátumban 2008 őszén 286 ezer példányban fogyott el. Az abszolút rekorder a The Black Eyed Peas – a Los Angeles-i hiphopkvartett Boom Boom Pow című felvételét 465 ezren töltötték le egy hét alatt az USA-ban. Az amerikai tízes mezőnyben még egy újdonság található: a 16. életévében járó kanadai Justin Bieber dala, a Ludacris közreműködésével készült Baby az ötödik helyen kezdett.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Various Artists: Hope for Haiti Now
Nagy-Britannia – Florence + the Machine: Lungs
Németország – Lady GaGa: The Fame
Magyarország – Mága Zoltán: A királyok hegedűse

Kanadai énekes a brit élmezőnyben
A Billboard magazin kétszázas albumlistáján 2005 óta először történt meg, hogy az év első három listavezetőjének forgalma egyenként meghaladta a százezret: a két héttel ezelőttiből, Ke$ha lemezéből, az Animal címűből 152 ezret, a múlt hetiből, a Vampire Weekend korongjából, a Contra címűből 124 ezret, a mostaniból a Hope for Haiti Now gyűjteményes albumból 171 ezret adtak el az amerikai piacon a megjelenés hetében. Az amerikai rangsor tízes mezőnyében a Hope for Haiti Now mellett további két újdonság szerepel: a negyedik helyen nyitott 53 ezer példánnyal az indie rockot játszó texasi Spoon együttes hetedik, Transference című stúdiólemeze, mögé, az ötödik pozícióba 49 ezer példánnyal a Grammy-jelöltek válogatáskorongja érkezett meg. Nagy-Britanniában második hete a Florence + the Machine albuma, a Lungs a legvásároltabb hanghordozó. A brit TOP 10-ben két újdonság található: a Lostprophets walesi rockzenekar negyedik stúdiólemeze, a The Betrayed a harmadik, a kanadai Justin Bieber korongja, a My World a negyedik helyen debütált. Németországban sincs változás a csúcson, a New York-i Lady GaGa albuma, a The Fame vezet. A legmagasabban kezdő újdonság Petruta Küpper ötödik pozícióba feliratkozó Panträume című lemeze. Magyarországon továbbra is Mága Zoltán kiadványa, A királyok hegedűse a legkelendőbb. A negyedik helyen nyitott Szirtes Edina Mókus albuma, amely a Tesséklássék címet viseli.

Puha József

2010. 02. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 02. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/5 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/5