Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/6

Listamustra - Listamustra 2010/6

Az Egyesült Államokban a country az egyik legnépszerűbb zenei stílus. A legrangosabb zenei díjak gálájának, a Grammy Awardsnak a nézettségét jelentősen megnöveli, ha a fő jelöltek és a fellépők között countrysztárok is szerepelnek. Így aztán mindig szerepelnek… Idén a countryt popelemekkel vegyítő, négy elismerést bezsebelő Taylor Swift, A legjobb új előadó kategóriában diadalmaskodó Zac Brown Band atlantai countryegyüttes és A legjobb countryzenekar kategóriában díjazott Lady Antebellum vonzotta a stíluskedvelők tömegét a képernyőkhöz.

Az utóbbi egy nashvillei trió. A 2008 áprilisában kiadott első nagylemeze 94. hete tanyázik az amerikai albumeladási lista kétszázas mezőnyében, a héten a 15. pozícióban található. A megjelenés hetében az USA-ban 47 ezer példány kelt el belőle. Az együttes Need You Now című második lemezéből az amerikai piacon az első héten ennek több mint tízszerese fogyott el, 481 ezer példány, s a héten az összesítés csúcsán debütált. A countryzenén belül ez a legjobb első heti eredmény 2008 novembere óta, amikor az említett Taylor Swift a második, Fearless című albumából 592 304 ezret értékesített a megjelenés hetében. A Need You Now a legvásároltabb januári nagylemez az USA-ban 2005 óta, amikor The Game a The Documentary című albumából 586 ezret adott el hét nap alatt.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Ke$ha: Tik Tok
Nagy-Britannia – Owl City: Fireflies
Németország – Ke$ha: Tik Tok
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Ismét nyomul a The Black Eyed Peas
Egyik kislemezlistán sincs trónfosztás. Magyarországon összességében 19. hete a Holdviola felvétele, a Bánat utca uralja a mezőnyt. Ke$ha dala, a Tik Tok az Egyesült Államokban hetedik, Németországban második hete vezet. Az amerikai Billboard magazin kislemezlistáján a 11. helyről a negyedikre lépett a The Black Eyed Peas ötödik, The E.N.D. című stúdióalbumának negyedik slágere, az Imma Be. A Los Angeles-i hiphopkvartett tavaly fél évig vezette a rangsort: a Boom Boom Pow című felvételével tizenkét, az I Gotta Feelinggel tizennégy hétig szerepelt az élen. A lemez harmadik, Meet Me Halfway című dalának az USA-ban a hetedik hely volt a csúcspozíciója – ez Európában nagyobb slágerré vált, Nagy-Britanniában és Németországban is listavezető volt. A Lady Antebellum második albumának címadó felvétele, a Need You Now tíz helyezést javított, és a nyolcadik pozícióban található – korábban már megjárta az amerikai élmezőnyt, az ötödik helyig jutott. A brit összesítés csúcsán második hete Adam Young egyszemélyes formációja, az Owl City tanyázik a Fireflies című szerzeménnyel, amelyet a minnesotai fiatalember Matt Thiessennel, a Relient K zenekar énekesével ad elő. A dal a szigetországban továbbra is csak digitális formátumban vásárolható meg, maxi CD-n február 22-én kerül a boltokba. A Fireflies Németországban a hetedik helyen kezdett. Hatalmasat lépett előre a brit listán, a 102. pozícióját a 17. helyre cserélte fel Timbaland újdonsága, a Katy Perry közreműködésével készült If We Ever Meet Again, amely a népszerű producer decemberben megjelent Timbaland Presents Shock Value II című nagylemezén hallható.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Lady Antebellum: Need You Now
Nagy-Britannia – Paolo Nutini: Sunny Side Up
Németország – Tocotronic: Schall und Wahn
Magyarország – Udvaros, Básti, Kulka, Cserhalmi: Férfi és nő

Visszatért 2006 brit felfedezettje
Az amerikai tízes mezőnyben az első helyre megérkező Lady Antebellum-album mellett további három új belépő szerepel. Az ötödik helyen a 67. életévében járó, New York-i Barry Manilow korongja, a The Greatest Love Songs of all Time, a hetediken 2006 nagy brit felfedezettje, az időközben szinte el is felejtett leedsi Corinne Bailey Rae dalszerző-énekesnő második stúdiólemeze, The Sea, a kilencediken az ír Celtic Woman ötödik stúdióalbuma, a Songs from the Heart nyitott. Másodszor tér vissza a brit eladási rangsor élére Paolo Nutini skót dalszerző-énekes a második, Sunny Side Up című nagylemezével. A korong először a megjelenése után, tavaly júniusban került fel a csúcsra – akkor 62 937 példányt értékesítettek belőle. 2010 első két hetében ismét listavezető volt. Ezt követően két hétig a Florence + the Machine tavaly júliusban kiadott első albuma, a Lungs volt a szigetország legvásároltabb kiadványa. Most ismét Paolo vezet, ezúttal 35 739 példányt adtak el a lemezéből – ez az idei legkisebb példányszámú listavezető. A legmagasabban kezdő újdonság a Hadouken! leedsi dance-punk formáció második, For the Masses című stúdióalbuma a 19. helyen. Németországban a Tocotronic hamburgi rockegyüttes Schall und Wahn című nagylemeze iratkozott fel a rangsor élére. Magyarországon visszatért a negyvenes mezőnybe, egyből annak legmagasabb pozíciójába Udvaros Dorottya, Básti Juli, Kulka János és Cserhalmi György albuma, a Dés László és Bereményi Géza szerzeményeit felvonultató Férfi és nő. A lista egyetlen új belépője a Napoleon Boulevard válogatáslemeze a 37. helyen.

Puha József

2010. 02. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 02. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/6 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/6