Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/7

Listamustra - Listamustra 2010/7

Lil Wayne 2008 júniusában megjelent Tha Carter III című stúdióalbuma az utolsó olyan hanghordozó, amelyből a megjelenés hetében több mint egymilliót értékesítettek az amerikai piacon – 1 005 545 példányt adtak el belőle, ebből 423 ezer már az első napon elkelt. Nyilvánvaló volt, hogy a New Orleans-i hiphopelőadó következő, hetedik stúdiólemeze korántsem lesz ilyen sikeres.

Egyrészt azért, mert azóta jelentősen csökkent az albumok eladási átlagpéldányszáma, másrészt a rapper és menedzsmentje decemberben hatalmas baklövést követett el. A Rebirth című korongja eredetileg tavaly áprilisban került volna a boltokba – a kiadását többször is elhalasztották. Az amerikai dátumok között december 15-dike is szerepelt, onnan a megjelenés időpontját február másodikára, Lil börtönbüntetésének megkezdése elé tették át. (Azóta annak időpontja is módosult, ha minden igaz, március másodikán vonul börtönbe.) Ezúttal azonban későn cselekedtek. Az Amazon internetes zeneáruház ötszáz példányt már postázott a megrendelőknek, akik hozzá is jutottak a kiadványhoz, és az annak rendje-módja szerint felbukkant az interneten. Lil Wayne rockos hiphopot tartalmazó lemezéből a megjelenés hetében 176 ezer talált gazdára az USA-ban, s az eladási rangsor második helyén debütált. A Lady Antebellum countrytrió második, Need You Now című albumának eladási száma a második héten ötvenhét százalékkal esett vissza, 209 ezer fogyott el belőle, mégis megőrizte vezető helyét.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Ke$ha: Tik Tok
Nagy-Britannia – Owl City: Fireflies
Németország – Ke$ha: Tik Tok
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Bearanyozódott magyar sláger
Akárcsak a múlt héten, ezúttal sincs trónfosztás. A kaliforniai Ke$ha a Tik Tok című dallal az Egyesült Államokban nyolcadik, Németországban harmadik hete uralja a mezőnyt. A minnesotai Adam Young egyszemélyes formációja, az Owl City a Fireflies című szerzeménnyel tavaly novemberben – egy hét megszakítással – két hétig állt az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának élén, Nagy-Britanniában pedig már harmadik hete vezet. A felvétel a szigetországban továbbra is csak digitális formátumban szerezhető be, maxi CD-n február 22-én jelenik meg. A brit összesítés ezüstérmes pozíciójában John és Edward Grimes ír egypetéjű ikrek duója, a Jedward kezdett Vanilla Ice 1990-es Ice Ice Baby című slágerének átdolgozásával, amelyben az eredeti előadó is közreműködik. A német TOP 10 új belépője a harmadik helyen nyitó Unheilig hazai zenekar Geboren um zu leben című dala. Magyarországon 26. hete szerepel a kislemezek rangsorában, és összességében a huszadik hetét tölti a csúcson a Holdviola felvétele, a Bánat utca, amely a napokban bearanyozódott. A magyar piacon ritkaságszámba megy, hogy egy dal elérje az aranystátuszhoz szükséges eladási példányszámot.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Lady Antebellum: Need You Now
Nagy-Britannia – Alicia Keys: The Element of Freedom
Németország – Peter Maffay: Tattoos
Magyarország – Mága Zoltán: A királyok hegedűse

New York-i énekesnő brit sikere
Az amerikai élmezőnyben a második helyen kezdő Lil Wayne korongja mellett további két újdonság szerepel. A harmadik pozícióba a Jonas Brothersben megismert Nick új, Nick Jonas & the Administration együttesének első, Who I Am című albuma iratkozott fel. A másik új belépő Rob Zombie metálzenész Hellbilly Deluxe 2: Noble Jackals, Penny Dreadfuls and the Systematic Dehumanization of Cool című szólólemeze a nyolcadik helyen. A jövő héten egyébként minden bizonnyal a Sade új korongja, a Soldier of Love lesz az amerikai listavezető. Nagy-Britanniában pályafutása során először került az eladási összesítés élére Alicia Keys. A New York-i énekesnő a The Element of Freedom című negyedik stúdióalbumával vezet, javarészt a kislemezlista ötödik helyén tanyázó Empire State of Mind (Part II) Broken Down című dala sikerének köszönhetően. A tízes mezőnyben három új belépő található: a leedsi Corinne Bailey Rae második albuma, a The Sea az ötödik, a Los Angeles-i Ke$ha lemeze, az Animal a nyolcadik, Peter Andre korongja, az Unconditional: Love Songs a kilencedik helyre érkezett meg. A német rangsor első két helyét foglalják el újdonságok: az elsőn Peter Maffay albuma, a Tattoos, mögötte a Wise Guys lemeze, a Klassenfahrt nyitott.

Puha József

2010. 02. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 02. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/7 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/7