Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ghymes: 48-as ünnepi koncertek

Ghymes - Ghymes: 48-as ünnepi koncertek

A Ghymes együttes az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére látványos ünnepi koncerteket ad - Szerelmes Szabadság címmel.

Mária altatója

A koncertek vendége Keresztes Ildikó, valamint március 13-án (Győrben) Dörner György, a Kézfogás kórus, 14-én (Budapesten) Dörner György, Zsuráfszky Zoltán és a Honvéd Táncszínház, a zuglói Hunyadi János Általános Iskola Nagykórusa, 15-én (Debrecenben) Trill Zsolt (a debreceni Csokonai Színház színművésze), a Bányai Júlia Általános Iskola Lautitia gyermekkara lesz.

Ghymes - Ghymes: 48-as ünnepi koncertek

„Azt hisszük, a szabadság messze van, magasan repül a bizonytalanság, a veszély, az ígérgetés drága világában, ahol nagy a sírás és nagy a nevetés.”

„Milyen öregek is vagyunk, ha elfelejtettük már, hogy vele születtünk, csak óvatosságból előre küldtük, ő a holnap és szerelmes belénk. A „Szerelmes Szabadság“. A fiatal élet meri csak visszahívni, mert a legnagyobb bátorság kell ahhoz, hogy a magunkévá tegyük, mert halálosan szép. 1848 március idusán mi magyarok ezt megint megtettük, ritka pillanat volt, már nem a szavak, csak az ének tudja felidézni igazán. Énekeljük együtt a bátorság ünnepét.“

Ghymes - Ghymes: 48-as ünnepi koncertek

A Ghymes együttes olyan felvidéki magyar zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán 1983-ban, akik előtte rockot, komolyzenét, „régi zenét” játszottak. Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes (régi írással Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották, innen ered a Ghymes név, amit 1984-ben vett fel a zenekar. Zenéjük magyar, és közép- és kelet-európai gyökerekből táplálkozik. A népzenei alapok, a saját alkotó elképzelések, és improvizációk alapján kialakult az egyedi hangzás világuk, a Ghymes-zene. A zenekar alapító tagjai, a Szarka testvérek: Gyula és Tamás.

-CsL-

2010. 02. 25.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

-CsL- 2010. 02. 25. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ghymes: 48-as ünnepi koncertek cikk képei
Ghymes - Ghymes: 48-as ünnepi koncertekGhymes - Ghymes: 48-as ünnepi koncertekGhymes - Ghymes: 48-as ünnepi koncertekGhymes - Ghymes: 48-as ünnepi koncertekGhymes - Ghymes: 48-as ünnepi koncertekGhymes - Ghymes: 48-as ünnepi koncertekGhymes - Ghymes: 48-as ünnepi koncertekGhymes - Ghymes: 48-as ünnepi koncertekGhymes - Ghymes: 48-as ünnepi koncertekGhymes - Ghymes: 48-as ünnepi koncertek