Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Haitiért énekelnek

Michael Jackson - Haitiért énekelnek

Most már biztos, a haiti földrengés a zenetörténetben is mély nyomot hagy. Könnyen elképzelhető, hogy a két vezető segélyfelvétel, a We Are the World 25 for Haiti és az Everybody Hurts 2010 legvásároltabb dalaiként vonulnak be a zene történelemkönyvébe. Az utóbbiból a megjelenés hetében 453 426 példány fogyott el a brit piacon.

A zenészszakmát sosem látott összefogás jellemzi, sztárok tucatjai mondtak igent gondolkodás nélkül a producerek felkérésére. A We Are the World 25 for Haiti címűben több mint nyolcvanan, az Everybody Hurts címűben huszonegyen működnek közre.

We Are the World 25 for Haiti
A Michael Jackson és Lionel Richie által komponált szerzeményt először 1985. január 28-án rögzítették Quincy Jones producer felügyeletével, olyan sztárok közreműködésével, mint például Diana Ross, Tina Turner, Bob Dylan, Ray Charles, Bruce Springsteen vagy Stevie Wonder, és persze a két szerző is szerepelt benne. A popvilág több mint harmincmillió dollárt gyűjtött össze vele az afrikai éhezőknek. A felvétel a másik célját is maradéktalanul teljesítette: felhívta a közvélemény figyelmét a kontinens égető problémájára, az éhezésre.

Michael Jackson - Haitiért énekelnek

A Haiti megsegítésére készült új változat kivitelezését is Quincy Jones felügyelte fő producerként. Az eredeti verzió előadói közül senki sem működik közre benne. Pontosabban a tavaly júniusban elhunyt popkirály – a technika segítségével – feltűnik a klipben testvére, Janet mellett, Lionel Richie pedig társproducerként vett részt a munkálatokban. A résztvevők ugyanabban a hollywoodi stúdióban énekelték fel a dalt, ahol huszonöt éve az eredeti változatot rögzítették. A videoklipet a kétszeres Oscar-díjas forgatókönyvíró-rendező, Paul Haggis készítette. A január 12-i földrengés által végzett pusztítást mutatja be, de természetesen az előadók is feltűnnek benne.

Tudom, nem illik jótékonysági felvételbe belekötni, de engedtessék meg nekem egy furcsaság megemlítése. Nem értem, a dal kezdősorát miért Justin Bieber énekli. A 16. életévében járó kanadai énekes szinte berobbant a köztudatba, pillanatok alatt az észak-amerikai kontinens vezető tinisztárja lett, de korántsem biztos, hogy beváltja a hozzá fűzött további reményeket. Elképzelhető, hogy egy-két év múlva már senki sem fog emlékezni rá…

A We Are the World 25 for Haiti a héten az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának második helyén debütált, Ke$ha kilencedik hete vezető slágere, a Tik Tok mögött.

Everybody Hurts
Simon Cowellt, napjaink vezető zenei háttéremberét, egyebek mellett a The X Factor brit tehetségkutató tévéműsor zsűrijének elnökét Gordon Brown brit miniszterelnök, valamint a The Sun napilap is megkereste azzal a kéréssel, hogy vegyen részt az adománygyűjtésben. Cowell huszonegy, főleg brit előadót kért fel, akik a Helping Haiti néven elkészítették az R.E.M. 1992-es Automatic for the People című albumán szereplő, 1993-ban slágerré vált Everybody Hurts (Mindenkinek fáj) átdolgozását. A Michael Stipe vezette amerikai zenekar lemondott a felvétel szerzői jogdíjairól, a brit kormány pedig elengedte a dal után fizetendő áfát. Bevételeit fele-fele arányban két jótékonysági szervezet kapja meg. Természetesen ennek a felvételnek a videoklipje is a természeti csapás képeire épül.

Az Everybody Hurts a megjelenés hetében 453 426 példányban kelt el Nagy-Britanniában, megszerezve ezzel a kislemezlista első helyét, és a kétezres évek leggyorsabban fogyó segélydala lett a szigetországban. Az eddigi rekordot Mariah Carey 1993-as Hero című slágerének 2008-as átdolgozása tartotta, amely szintén Simon Cowell felügyeletével készült a The X Factor ötödik sorozata döntőseinek közreműködésével. Az átdolgozásból az első héten 312 244 példányt értékesítettek a brit zenei piacon.

Puha József

2010. 02. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 02. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Haitiért énekelnek cikk képei
Michael Jackson - Haitiért énekelnekMichael Jackson - Haitiért énekelnek