Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/9

Listamustra - Listamustra 2010/9

Folytatódik a The Black Eyed Peas csodás sikertörténete. A Los Angeles-i hiphopkvartett az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját tavaly fél évig, április 18-ától október 16-áig vezette: Boom Boom Pow című dala tizenkét, az I Gotta Feeling tizennégy hétig állt a csúcson. A júniusban kiadott The E.N.D. című ötödik stúdióalbumának harmadik slágere, a Meet Me Halfway az USA-ban a hetedik helyig jutott.

Nagy-Britanniában mindhárom felvétele listavezető volt, az előbbiek két-két hétig, az utóbbi egy hétig uralta a mezőnyt. A héten a The Black Eyed Peas ismét elfoglalta a dalok amerikai rangsorának élét, az Imma Be című szerzeménnyel, amely pályafutásának harmadik hazai listavezetője. Nagy-Britanniában a 2003-as, Justin Timberlake közreműködésével készült Where is the Love? című felvétellel is vezetett, hat hétig.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: Imma Be
Nagy-Britannia – Helping Haiti: Everybody Hurts
Németország – Ke$ha: Tik Tok
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Csökkent a segélydalok iránti kereslet
Ke$ha kilenc hét trónolás után adta át az amerikai összesítés csúcsát a The Black Eyed Peas új slágerének. A kaliforniai énekesnő a Tik Tok című felvétellel Németországban továbbra is, ötödik hete vezet. A haiti földrengés károsultjainak megsegítésére készült We Are the World 25 for Haiti – az 1985-ös We Are the World több mint nyolcvanszereplős átdolgozása – az amerikai lista második pozíciójából a hatodik helyre esett vissza, az Everybody Hurts – az R.E.M. 1992-es dalának huszonegy szereplős átdolgozása – második hete a brit rangsor csúcsán tanyázik. Az utóbbiból a megjelenés hetében 453 426 példányt, a második héten már jóval kevesebbet, 102 769 példányt értékesítettek a brit piacon. A brit lista második helyén a kizárólag digitális formátumban kapható You Got the Dirtee Love című szerzemény nyitott, a Florence + the Machine és Dizzee Rascal közös felvétele (a You’ve Got the Love és a Dirtee Cash című dalaik mixe), amelyet a BRIT Awardson mutattak be. Lemar nyolcadik helyen kezdő újdonsága, a The Way Love Goes a TOP 10 másik új belépője – a felvétel az előadó ma megjelent The Hits című gyűjteményes albumát harangozta be.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Sade: Soldier of Love
Nagy-Britannia – Soundtrack: Glee – The Music Season One Volume 1
Németország – Peter Maffay: Tattoos
Magyarország – Sade: Soldier of Love

A BRIT Awards jótékony hatása
Magyarországon és az Egyesült Államokban második hete a Sade hatodik, Soldier of Love című stúdióalbuma a legkelendőbb hanghordozó. Az amerikai piacon a megjelenés hetében 502 ezret, a második héten 190 ezret vásároltak meg belőle. A Lady Antebellum countrytrió második helyen szereplő Need You Now című nagylemezéből újabb 144 ezer példány kelt el, ezzel a hazai piac első olyan 2010-es korongja lett, amely átlépte az egymilliós eladási határt. A legmagasabban kezdő újdonságot – meglepetésre – csak a 42. helyen találjuk: a Story of the Year együttes The Constant című albumát 14 ezren vették meg. A brit lista első helyére a Glee című amerikai tévéfilmsorozat első nagylemeze került – a szereplők előadásában hallhatunk rajta nagy slágereket. Ez az USA-ban tavaly november 3-án látott napvilágot. A tévésorozat második albumát a brit piacon március 15-én adják ki, ez az USA-ban december 8-án került a boltokba. A BRIT Awardson mindhárom jelölését díjra váltó Lady GaGa lemeze, a The Fame a második, A legjobb brit album kategóriában diadalmaskodó Florence + the Machine korongja, a Lungs a harmadik helyre jött fel. A brit TOP 10 egyetlen újdonsága az Owl City hetedik helyre feliratkozó Ocean Eyes című lemeze. Németországban két új belépő szerepel a tízes mezőnyben: Peter Gabriel nyolcadik stúdióalbuma, a Scratch My Back a második, a finn HIM hetedik stúdiólemeze, a Screamworks: Love in Theory and Practice a negyedik helyen debütált. Az utóbbi Magyarországon a legmagasabban kezdő újdonságként a 21. helyre érkezett meg. Új belépő még a magyar TOP 40-ben a Massive Attack 32. pozícióban rajtoló Heligoland című korongja. A múlt héten a Funkybiotikum című albummal a második helyen indító Back II Black nem szerepel a negyvenes mezőnyben. A funkyzenekar ugyanúgy járt, mint novemberben az Anti Fitness Club – az emoegyüttes a LéleKzet című lemezével is a második helyen kezdett, és a következő héten ez is elhagyta a rangsort. Érdekesség, hogy mindkettő az mTon kiadványa.

Puha József

2010. 03. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 03. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/9 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/9