Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/10

Listamustra - Listamustra 2010/10

A BBC brit közszolgálati rádió ezúttal is megszavaztatta a zenészszakmát arról, vajon ki lesz az év felfedezettje. (BBC Sound of 2010 – ez a szavazás címe.) Nyolcadik alkalommal került rá sor, a zenei szerkesztőség által összeállított tizenötös listáról lehetett választani, a végeredményt január 8-án hozták nyilvánosságra. Az 1986. december 30-án született Ellie Goulding végzett az élen.

Az énekes-dalszerző februárban újabb komoly elismerést kapott, a BRIT Awardson ő részesült A kritikusok díjában, amit szintén a legnagyobb reményű újoncnak adnak. Tavaly novemberben megjelent Under the Sheets című felvétele a brit kislemezlistán még csak az 52. helyig jutott, a második, a Starry Eyed a héten a rangsor negyedik helyén debütált. Mindkét szerzemény megtalálható az énekesnő március 1-jén kiadott Lights című albumán, amelyről – érdekes mód – felemás kritikák láttak napvilágot. Ellie folkzenéjét a jobb eladhatóság kedvéért elektropoppal kombinálták.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: Imma Be
Nagy-Britannia – Jason Derülo: In My Head
Németország – Ke$ha: Tik Tok
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Floridai énekes brit sikere
A négy összesítés közül három csúcsán nincs változás: az Egyesült Államokban második hete a The Black Eyed Peas dala, az Imma Be, Németországban hatodik hete Ke$ha slágere, a Tik Tok, Magyarországon egy hét megszakítással 23. hete a Holdviola felvétele, a Bánat utca uralja a mezőnyt. Már az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának második helyén tanyázik a BedRock című szerzemény, amelyet Lil Wayne Young Money Entertainment kiadójának néhány előadója énekel Lloyd vezetésével. A 23. pozícióból a nyolcadikra lépett Rihanna újdonsága, a Rude Boy, amely a barbadosi énekesnő novemberben boltokba került Rated R című stúdióalbumának harmadik slágerlistás dala a Russian Roulette és a Young Jeezy közreműködésével készült Hard után. A brit TOP 10-ben három új belépő található. Az élen az első nagylemezét a múlt héten megjelentető Jason Derülo nyitott az In My Head című felvétellel. A húszéves floridai fiatalember bemutatkozó dala, a Whatcha Say Nagy-Britanniában a harmadik helyig jutott, az USA-ban egy hétig listavezető is volt. Ellie Goulding fent említett, a rangsor negyedik helyén kezdő Starry Eyed című felvétele mellett újdonság még a Sugababes hetedik helyre feliratkozó Wear My Kiss című dala, amely az eredetileg novemberre tervezett, de a trió felállásában történt újabb változás miatt csúsztatott, a brit piacon a jövő héttől beszerezhető Sweet 7 című album következő, immár harmadik előhírnöke.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Sade: Soldier of Love
Nagy-Britannia – Lady GaGa: The Fame
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – Sade: Soldier of Love

Újdonságokkal teli magyar TOP 40
Magyarországon és az Egyesült Államokban harmadik hete a nigériai születésű Sade Adu vezette Sade értékesíti a legtöbb hanghordozót – a Soldier of Love című korongból az amerikai piacon ezúttal 127 ezer példány fogyott el. A harmadik helyen szerepel az amerikai tízes mezőny egyetlen új belépője, a 2003. szeptember 12-én a 72. életévében elhunyt Johnny Cash albuma, a Rick Rubin producer felügyeletével készült American VI: Ain’t No Grave. A lemez az American-sorozat utolsó része – a megjelenés hetében 54 ezer példány kelt el belőle. A brit TOP 10-ben három újdonságot találunk. A fent részletezett BBC Sound of 2010 második helyezettje a Marina & the Diamonds első stúdióalbuma, a The Family Jewels az ötödik, a The Courteeners manchesteri rockzenekar második nagylemeze, a Falcon a hatodik, Johnny Cash az amerikai összesítés kapcsán említett korongja a kilencedik helyre érkezett meg. A német élmezőnyben négy új belépő szerepel. Az első helyen a hazai Unheilig albuma, a Grosse Freiheit, a másodikon Bushido bonni születésű rapper lemeze, a Zeiten ändern dich, a hetediken az amerikai Owl City korongja, az Ocean Eyes, a tizediken a Rock It! című film CD-je debütált. Visszatért a magyar eladási listára, a nyolcadik helyre a Back II Black albuma, a Funkybiotikum, amely két hete az ezüstérmes pozícióban nyitott. Felfrissült a magyar rangsor, javarészt a téli szünet után beinduló lemezkiadásnak köszönhetően. Vedres Csaba még tavaly kiadott albuma, a Csendzenék a 14., Palya Bea lemeze, az Én leszek a játékszered a huszadik, a Republic korongja, a Köztársaság, a 21., Hien szintén tavaly megjelent albuma, a Játék az egész a 23., Vásáry André cím nélküli lemeze a 24., Oláh Ibolya korongja, az El merem mondani a 29. helyen kezdett. Egy külföldi újdonság is található a negyvenes mezőnyben: Peter Gabriel átdolgozásokat felvonultató albuma, a Scratch My Back a 28. helyre iratkozott fel.

Puha József

2010. 03. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 03. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/10 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/10