Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Kitüntetett zenészek

Lovasi András - Kitüntetett zenészek

Lovasi Andrásnak minden bizonnyal meg sem fordult a fejében, hogy egyszer a legjelentősebb állami kitüntetésben részesül, mint ahogy valószínűleg a rajongók fejében sem fordult meg. A Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag zenekarok frontembere ma Kossuth-díjat vesz át. Az új zenészgeneráció jó néhány többi tagját is díjazták.

Lovasi 1999-ben a Fidesz-kormánytól már kapott egy állami kitüntetést, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét vette át. Az énekes-dalszerző büszke a Kossuth-díjra, bár – elmondása szerint – felmerült benne, hogy átvegye-e. Az elismerést nagy megtiszteltetésnek veszi, ugyanakkor nem teljesen érti, miért pont ő kapja meg, és mi alapján döntöttek azok, akik neki ítélték oda. „Gondolkodtam azon, hogy elfogadjam-e a díjat. Ha visszautasítom, akkor ugyanabban a játszmában veszek részt, amitől ez az ország nem működik. A díj akár provokációnak is tűnhet, hiszen a rockzene műfaját nem szokták ilyen szinten elismerni, és Kossuth-díjat ilyen fiatalon nem szoktak kapni. Ezt csak nagyon komoly bácsik kapták meg, akik megkérdőjelezhetetlen tevékenységükről ismertek. Alternatív zenészként vagyunk elkönyvelve, ami elvileg azt jelenti, hogy amit csinálunk, az megosztja az embereket. Gondolom, ez a díj is meg fogja. Megpróbálok neki maradéktalanul örülni, azzal pedig nem foglalkozni, hogy ez milyen összeesküvés-elméleteket, legendákat szül majd a személyem körül” – nyilatkozta a zenész.

Lovasi András - Kitüntetett zenészek

Könnyűzenében eddig hat Kossuth-díjat adtak át, Bródy János, Cseh Tamás, Dés László, Koncz Zsuzsa, Presser Gábor és Sztevanovity Zorán munkásságát ismerték el vele.

Lovasi András 1967-ben született. 1987-ben alapította meg a Kispál és a Borz együttest, amelyben énekel és basszusgitározik. 2005-ben verbuválta a Kiscsillag zenekarát. 2009-ben az európai parlamenti választáson a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt által alakított listán a 16. helyen szerepelt.

Lovasi mellett további zenészek is rangos elismerésben részesültek. Barabás Lőrincet a két éve alapított Márciusi Ifjak-díjjal tüntette ki az állam. A trombitás gesztusnak éli meg a kitüntetést, és az aktuálpolitikától függetlenül büszke rá. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét kapta meg Farkas Róbert a Budapest Bár művészeti vezetője, Kiss Tibor a Quimby énekese, Tariska Szabolcs az egykori Amorf Ördögök együttes tagja, a Péterfy Bori & Love Band szövegírója, valamint Csík János a Csík Zenekar alapítója.

Puha József

2010. 03. 15.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 03. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2010. 03. 15. 16:43
Ez a Kossuth díj enyhe túlzás volt! Nem értek vele egyet.
Vendég 2010. 03. 23. 18:40
Ezt má' alig találtam meg... :-P sztárfigyu'... Rühellte is kicsit, hogy ezektől kellett megkapnia pont.. :-P
mama 2015. 11. 06. 8:24
Gratulálok!Üdv:mama)))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kitüntetett zenészek cikk képei
Lovasi András - Kitüntetett zenészekLovasi András - Kitüntetett zenészek