Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/11

Listamustra - Listamustra 2010/11

Bátran kijelenthetjük, hogy a Boyzone múlt hétfőn kiadott Brother című korongja pályafutásának leggyengébben teljesítő stúdióalbuma lesz. Még annak a ténynek a tükrében is, hogy a korong a brit eladási lista első helyére érkezik meg.

Az ír fiúcsapat az első érájában, 1993 és 2000 között tizenhat kislemezdalt jelentetett meg Nagy-Britanniában, közülük hat listavezető volt – a Words, az A Different Beat, az All That I Need, a No Matter What, a When the Going Gets Tough és a You Needed Me. A leggyengébben szereplő is a negyedik helyig jutott. Az ötös fogat 2007-ben újjáalakult, és 2008 októberében kiadta a három új felvétellel kiegészített Back Again… No Matter What című slágerválogatás-albumát. Az új szerzemények közül a Love You Anyway címűnek az ötödik, a Betternek a 22. hely volt a csúcspozíciója a brit rangsorban. A korábban elsősorban a tinilányokat megcélzó együttesek később – miután a célközönséggel együtt a tagok is felnőnek – képtelenek népesebb rajongótábort verbuválni. Ez alól a Boyzone sem kivétel. (Az 1990 és 1996 között működött, 2005-ben visszatért Take That viszont kivétel, de az már egy másik történet.) A 2009. október 10-én elhunyt Stephen Gately nélkül, négyesben készített Brother első dala, a Mika által írt Gave It All Away a héten a brit összesítés kilencedik helyén debütált.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Taio Cruz feat. Ludacris: Break Your Heart
Nagy-Britannia – Tinie Tempah: Pass Out
Németország – Stromae: Alors on danse
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

Londoni előadó amerikai rekordja
A négy rangsor közül egyedül a magyaron őrizte meg vezető helyét a múlt heti első helyezett: a Holdviola a Bánat utca című felvétellel egy hét megszakítással 24. hete vezet. Az 1983. április 23-án született londoni Taio Cruz tavaly ősszel három hétig állt a brit összesítés csúcsán a Break Your Heart című dallal. A szerzemény Ludacris közreműködésével készült amerikai változata a múlt héten a Billboard magazin kislemezlistájának 53. helyére érkezett meg. A héten 273 ezer eladott példánnyal a rangsor élén kötött ki, amellyel rekordot ért el: kezdő előadó az első felvételével ilyen nagyot ugorva még sosem termett az első helyen. Nagy-Britanniában a nigériai gyökerekkel rendelkező, 1988. november 7-én született Tinie Tempah londoni hiphopelőadó bemutatkozó dala, a Pass Out iratkozott fel az első helyre. Ezen és a fent említett, kilencedik helyen kezdő Boyzone-újdonságon kívül még egy új belépő található a brit TOP 10-ben, a nyolcadikon indító Wiley és Emeli Sandé felvétele, a Never Be Your Woman, amely White Town 1997-es Your Woman című slágerének és Al Bowlly (1898 – 1941) dzsesszénekes My Woman című dalának az átdolgozása. A német listán a Los Angeles-i Ke$ha hat hét után átadta az összesítés csúcsát Stromae belga hiphopelőadó Alors on danse című felvételének. A német élmezőnyben három újdonság szerepel. Csak most érkezett meg a listára, annak ötödik helyére Cheryl Cole slágere, a Fight for This Love, amely tavaly ősszel két hétig vezette a brit rangsort. Mögötte a hatodik pozícióban Amy Macdonald skót énekesnő dala, a Don’t Tell Me That It’s Over kezdett, amely második, A Curious Thing című stúdióalbumának elsőként kislemezre kimásolt felvétele. A kilencedik helyre Timbaland dala, a Katy Perry közreműködésével készült If We Ever Meet Again érkezett meg.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Lady Antebellum: Need You Now
Nagy-Britannia – Ellie Goulding: Lights
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – Mága Zoltán: A királyok hegedűse

Tizennégy újdonság az élmezőnyökben
Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében hat új belépő található. A legmagasabban startoló a harmadik helyen szerepel: Blake Shelton oklahomai countryénekes Hillbilly Bone című EP-je. Az előkelő helyezést elsősorban annak köszönheti, hogy hanghordozóját a megjelenés hetében jelentős árengedménnyel árusították. Mögéje, a negyedik pozícióba az American Idol tavalyi, nyolcadik sorozatának bronzérmese, a szintén countryzenében utazó, Wisconsin államból származó Danny Gokey iratkozott fel a My Best Days című első lemezével. Az ötödik helyen a Tim Burton rendezésében készült Alice in Wonderland című film hanghordozója, a hatodikon a Lifehouse Los Angeles-i rockzenekar Smoke & Mirrors című albuma, a kilencediken Raheem DeVaughn korongja, a The Love & War MasterPeace, a tizediken Easton Corbin floridai countryzenész lemeze debütált. Három hét után trónfosztott lett a Sade albuma, a Soldier of Love, és a Lady Antebellum countryzenei trió lemeze, a Need You Now tért vissza az élre, amely a Sade előtt két hétig már uralta a mezőnyt. A Sade korongjából 79 ezret, a Lady Antebelluméból 126 ezret értékesítettek. Nagy-Britanniában a várakozásnak megfelelően Ellie Goulding kezdett az első helyen a Lights című albumával. A kislemezek brit összesítését a múlt héten az In My Head című felvételével vezető Jason Derülo az első nagylemezével a nyolcadik helyre érkezett meg. A német élmezőnyben öt újdonság található: Johnny Cash albuma, az American VI: Ain’t No Grave a harmadik, az egyszerre két koncertlemezzel jelentkező hamburgi Fettes Brot együttes egyik korongja, a Fettes a negyedik, a másik, a Brot a hatodik helyen kezdett. A kettő között az Atzen Musik Vol. 2 című album debütált. A svájci DJ Bobo lemeze, a Fantasy a tizedik helyen startol. Magyarországon visszatért a listára, egyből annak első helyére Mága Zoltán korongja, A királyok hegedűse című. A negyvenes mezőnyben négy új belépő szerepel: Péterfy Bori és együttese, a Love Band albuma, a 2B a hatodik, Gaál Erzsébet lemeze, a Harpchipelago a 23., Nikola Parov és Herczku Ágnes korongja, a Megéred még a 31., Szalóki Ági albuma, a Gingalló a 38. helyre iratkozott fel.

Puha József

2010. 03. 17.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 03. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/11 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/11