Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/12

Listamustra - Listamustra 2010/12

Rihanna november második felében kiadott negyedik, Rated R című stúdiólemezét az év elején a zenészszakma azok közé a hanghordozók közé sorolta, amelyek tavaly kereskedelmi szempontból nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

A Russian Roulette című beharangozó dal (hiába az énekesnő eddigi legjobb felvétele) nem vált nagy slágerré, és az album a jó kezdés után elindult lefelé az eladási listákon. A mérsékelt sikert egyesek a barbadosi énekesnő magánéleti zűrjeivel magyarázták (pedig azok elsősorban egykori párját, a verekedős Chris Brownt terhelik), mások viszont azon a véleményen voltak, hogy a korong a karácsonyi zenedömpingben nem kapott kellő figyelmet, s ezen egy sikeres kislemezdal még segíthet. Az utóbbiaknak lett igazuk. Rihanna újdonsága, a Rude Boy világszerte egyre nagyobb sláger – az amerikai rangsorban a héten átvette a vezetést –, és az album iránt is folyamatosan nő a kereslet.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Rihanna: Rude Boy
Nagy-Britannia – Tinie Tempah: Pass Out
Németország – Stromae: Alors on danse
Magyarország – Quimby: Ajjajjaj

Kanadai előadó hatalmas ugrása
Rihanna 2006-ban szerepelt először az amerikai Billboard magazin élén az SOS című felvételével. 2007-ben pályafutása eddigi legnagyobb világslágerével, a Jay-Z közreműködésével készült Umbrella cíművel járta meg a legmagasabb pozíciót. 2008-ban a Take a Bow és a Disturbia című dalokkal, valamint T.I.-jal közösen a Live Your Life című felvétellel vezetett. Az énekesnő a héten a Rude Boy című újdonságával jutott fel a csúcsra. Ez azt jelenti, hogy a londoni Taio Cruz a tavaly ősszel a brit összesítést három hétig vezető Break Your Heart című dalának Ludacris közreműködésével készült amerikai változatával egy hét után máris trónfosztott lett. A 16. helyről az ötödikre jött fel Bobby Ray Simmons, vagyis B.o.B. atlantai hiphopelőadó Bruno Mars közreműködésével készült Nothin’ on You című felvétele. Nagy-Britanniában második hete a nigériai gyökerekkel rendelkező, 1988. november 7-én született Tinie Tempah londoni hiphopelőadó bemutatkozó dala, a Pass Out vezet. A 188. helyről a harmadikra ugrott a tizenhat éves kanadai Justin Bieber felvétele, a Ludacrisszel előadott Baby című. A kilencedik helyre iratkozott fel Gabriella Cilmi újdonsága, az On a Mission – az ausztrál énekesnő ezzel harangozta be hétfőn megjelent második, Ten című stúdióalbumát. Németországban második hete Stromae belga hiphopelőadó az első az Alors on danse című szerzeménnyel. Magyarországon egy hét megszakítással huszonnégy hétig uralta a mezőnyt a Holdviola a Bánat utca című dallal. A héten a Quimby öt felvételt felvonultató EP-je, az Ajjajjaj tért vissza az élre.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Ludacris: Battle of the Sexes
Nagy-Britannia – Boyzone: Brother
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – Mága Zoltán: A királyok hegedűse

A Gorillaz dobogós helyezései
Ludacris albuma, a Battle of the Sexes az amerikai eladási lista csúcsán debütált – az Illinois államból származó hiphopelőadónak ez a negyedik hazai listavezető nagylemeze. Ezzel az első helyezett albumok tekintetében a hiphop amerikai örökranglistájának harmadik helyére jött fel, ahol eddig a Beastie Boys egyedül tanyázott. Az ezüstérmes pozíción öt listavezető koronggal négyen osztoznak: 2Pac, DMX, Eminem és Nas. Az első helyet Jay-Z foglalja el tizenegy első helyezett nagylemezzel. Az aktuális rangsor második helyén a brit Gorillaz albuma, a Plastic Beach kezdett. A negyedik helyen az 1970. szeptember 18-án elhunyt gitáros, Jimi Hendrix lemeze, a Valleys of Neptune nyitott. Halála óta ez a 34. olyan albuma, amely felkerült a Billboard listájára. Ennél magasabban, a harmadik helyen legutóbb 1971-ben szerepelt a The Cry of Love című koronggal. Nagy-Britanniában az ír Boyzone negyedik stúdiólemeze érkezett meg a rangsor élére – a Brother című albumból a megjelenés hetében 101 096 példányt értékesítettek a szigetországban. A második pozícióba – akárcsak az USA-ban – a Damon Albarn vezette Gorillaz harmadik stúdiólemeze iratkozott fel. A negyedik helyen a skót Amy Macdonald második stúdióalbuma, az A Curious Thing rajtol. Németországban a Gorillaz lemeze a harmadik helyen indít. Magyarországon a legmagasabban kezdő újdonság a Megasztár második sorozatát megnyert Caramelé – a Lélekdonor című harmadik stúdióalbuma a negyedik helyen debütált.

Puha József

2010. 03. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 03. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2010. 03. 24. 22:16
A R.R. 3 hónapja top10-es az európai rádiós listákon... ezek után azt állítani, hogy nem lett sláger? Amerikai oldalról lett tükörfordítva a cikk?
Vendég 2010. 03. 24. 22:19
A brit RNB charton első volt, de az USA Billboardon is 9. Sose volt sláger:) Nem is lesz:P

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/12 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/12