Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

74 éve korában elhunyt Jim Marshall

Jim Marshall - 74 éve korában elhunyt Jim Marshall

A legendás fényképész, aki több mint ötven éven keresztül fotózta a rock'n'roll legendákat – a Beatles tagoktól kezdve Bob Dylan-en keresztül Janis Joplin-ig, eltávozott az élők sorából. 74 éves volt.

Marshall halálhírét Aaron Zych, a managere is megerősítette a New York-i Morrison Hotel Galleries-ben, ahol a fotós legutóbbi kiállítása is látható volt.

A fényképész még éjjel bejelentkezett a szálloda recepciójára, hogy következő nap a legújabb könyvével kapcsolatos programokon vegyen részt (a könyvet a szintén hírességek fotózásával foglalkozó Timothy White-el együtt írta). Sajnos ez a terve már nem valósulhatott meg mert alvás közben elragadta a halál a New York-i hotelszobájában.

Jim Marshall - 74 éve korában elhunyt Jim Marshall

A managere szerint:

"Jim munkái legendásak. Ő a zenei fotósok keresztapja.”

Marshall-nak több mint ötszáz híres magazin borítón jelentek meg képei. A San Francisco-ban élő fotósnak talán a régebbi képei a leghíresebbek, amelyeket pl. az 1967-s Monterey-i Pop Festival-on, vagy az 1969-os Woodstocki rendezvényen készített. Az egyik ilyen legendás képe Jimi Hendrix-ről készült, a másik pedig a The Who együttesről.

Megbízhatóságára jellemző volt, hogy ő volt az egyetlen fotós, akit beengedtek az utolsó Beatles koncerten a színpad mögé 1966-ban San Francisco-ban. Jim rendkívül jól tudta elkapni az adott pillanat varázsát, az egyik leghíresebb ilyen képe a Johnny Cash-ról készült „bemutatós" fotó. (1969-ből, a San Quentin börtönben készült).

Ezek mellett az elmúlt több mint ötven évben fotózta Bob Dylan-t, a Rolling Stones-t, a Red Hot Chili Peppers -t, de ezek mellett számtalan más nagy együttest és előadót is.

"Ez a 'karrier' nekem soha nem jelentett munkát – ez az életem.” Jim Marshall örök érvényű szavai most is az internet oldalán olvashatók.

A fényképész munkái számtalan helyen jelentek meg az évek alatt, de négy olyan albuma is volt, amelyben kizárólag a saját fotói szerepeltek.

"Match Point," címmel épp ebben a hónapban jelent meg a legújabb könyve, amelyet Timothy White kollégájával együtt készített. Ez a könyv méltó lezárása lehet Jim életművének.

-CsL-

2010. 03. 25.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

-CsL- 2010. 03. 25. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

74 éve korában elhunyt Jim Marshall cikk képei
Jim Marshall - 74 éve korában elhunyt Jim MarshallJim Marshall - 74 éve korában elhunyt Jim Marshall