Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/13

Listamustra - Listamustra 2010/13

Az amerikai zenepiacon ismét 2010 eddigi legvásároltabb hanghordozójából, a Lady Antebellum nashvillei countryzenei trió második, Need You Now című stúdiólemezéből értékesítették a legtöbbet, ezúttal 93 ezer példány kelt el belőle.

Listavezető album forgalma legutóbb 2009 augusztusában volt százezer alatti, akkor Reba McEntire countryénekesnő nagylemeze, a Keep On Loving You 96 ezer eladott példánnyal állt az élen. A pangásnak köszönhetően egy rekord is született: a michigani Marvin Sapp az összesítés második helyére iratkozott fel a Here I Am című albumával – gospellemez a Billboard magazin eladási rangsorában ilyen magasan még sosem szerepelt. Az eddigi csúcsot Kirk Franklin tartotta a Nu Nation nevű formációjával: az 1997-es God’s Property című albumuk a harmadik helyig jutott. Nagy-Britanniában egy New York-i énekesnő uralja mindkét listát. Ez legutóbb Cheryl Cole-nak sikerült, 2009 novemberének első hetében a Fight for This Love című dalával és a 3 Words című nagylemezével vezetett.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Rihanna: Rude Boy
Nagy-Britannia – Lady GaGa & Beyoncé: Telephone
Németország – Lena Meyer-Landrut: Satellite
Magyarország – Quimby: Ajjajjaj

Az eurovíziós induló hazai diadala
Az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának élén második hete Rihanna található a Rude Boy című felvétellel. A barbadosi énekesnőnek ez a hatodik listavezető slágere az Egyesült Államokban – T.I. dalát, a Live Your Life címűt is beleszámítva, amelyben közreműködőként szerepel –, és összességében a 21. hetét tölti a csúcson. A második helyre B.o.B. és Bruno Mars felvétele, a Nothin’ on You, a harmadikra Lady GaGa dala, a Beyoncéval készült Telephone jött fel. Utóbbi a brit összesítésben átvette a vezetést. A New York-i énekesnőnek ez a negyedik listavezető slágere a szigetországban, a Colby O’Donisszal készült Just Dance és a Poker Face három-három, a Bad Romance egy hétig uralta a mezőnyt. A Kelet-Közép-Európából induló slágerek esetében megszokhattuk, hogy Nagy-Britanniába késéssel érkeznek meg: a román Inna felvétele, a mifelénk már el is felejtett Hot a nyolcadik pozícióba iratkozott fel. Németországban az idei Eurovíziós Dalfesztivál helyi győztese, a 19. életévében járó Lena Meyer-Landrut debütált a rangsor csúcsán a Satellite című dallal. Ráadásul a harmadik és a negyedik pozíciót is elfoglalta: az előbbiben Bee, az utóbbiban a Love Me című felvétele kezdett. A szintén a német válogatóban indult Jennifer Braun az I Care For You című szerzeménnyel a tizedik helyre érkezett meg.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Lady Antebellum: Need You Now
Nagy-Britannia – Lady GaGa: The Fame
Németország – Amy Macdonald: A Curious Thing
Magyarország – Caramel: Lélekdonor

Lady GaGa csalóka brit sikere
Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében Marvin Sapp fent említett újdonságán kívül még egy új belépő található, a negyedik helyen kezdett a The Edge című, rockdalokat felvonultató dupla válogatás. Lady GaGa a The Fame című első nagylemezével tavaly tavasszal négy hétig vezette a brit összesítést. Amíg az amerikai piacon a The Fame Monster című kiadványát külön EP-ként is árulják, addig Európában, így Nagy-Britanniában is dupla CD-n lehet beszerezni az énekesnő első albumával kiegészítve. A novemberben megjelent dupla lemez februárban már szerepelt a brit lista élén, a héten visszatért oda, elsősorban az énekesnő brit fellépéseinek köszönhetően. Az első helyre várt Glee című amerikai tévésorozat második albuma az ezüstérmes pozícióban található. Németországban a skót Amy Macdonald második, A Curious Thing című stúdiólemezéből értékesítették a legtöbbet, így az első helyre érkezett meg. Magyarországon a múlt héten a negyedik helyen debütáló Caramel harmadik stúdióalbuma, a Lélekdonor volt a legkelendőbb kiadvány. A negyvenes mezőnyben négy újdonság található: Dobrády Ákos lemeze, a Közelebb egymáshoz a 15., a Hungarica albuma, a Balladák a 18., Kulka János korongja, az Akarod vagy nem a 23., a Korai Öröm lemeze, a 2010 a 29. helyre iratkozott fel.

Puha József

2010. 04. 01.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 04. 01. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/13 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/13