Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/15

Listamustra - Listamustra 2010/15

A múlt héten Justin Bieber foglalta el az amerikai albumeladási lista csúcsát. Az 1994. március 1-jén született kanadai énekes első, My World 2.0 című stúdiólemezéből 283 ezer példányt értékesítettek az amerikai piacon a megjelenés hetében. A második héten még ennél is többet, 291 ezret vásároltak meg belőle az amerikaiak, a tinisztár a rangsorban mégsem tudta megőrizni vezető helyét.

A várakozásnak megfelelően Usher hatodik stúdióalbuma, a Raymond v. Raymond került az első helyre 329 ezer példánnyal. Ez az idei harmadik legjobban debütáló korong az Egyesült Államokban: a Sade nagylemezéből, a Soldier of Love címűből 502 ezer, a Lady Antebellum albumából, a Need You Now címűből 481 ezer kelt el az első héten. Usher egyebek mellett az American Idolban és a The Ellen DeGeneres Show-ban is népszerűsítette a nagylemezét – mindkét tévéműsorban az OMG című dalt adta elő, amelyet will.i.ammel, a The Black Eyed Peas frontemberével készített. A várakozások szerint Justin Bieber visszavág Ushernek, a jövő héten ismét ő áll majd az összesítés élén.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Rihanna: Rude Boy
Nagy-Britannia – Scouting for Girls: This Ain’t a Love Song
Németország – Lena Meyer-Landrut: Satellite
Magyarország – Holdviola: Bánat utca

A Scouting for Girls sikere
Az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának csúcsán negyedik hete Rihanna tanyázik a Rude Boy című felvétellel. A barbadosi énekesnőnek ez a hatodik listavezető slágere az USA-ban – T.I. dalát, a Live Your Life címűt is beleszámítva, amelyben közreműködőként szerepel –, és összességében a 23. hetét tölti az élen. A legmagasabban kezdő újdonság, Usher fent említett, will.i.ammel készített és előadott szerzeménye, az OMG a 14. helyre iratkozott fel. A felvétel Nagy-Britanniában a múlt héten volt a legjobban debütáló újdonság, a 13. helyen kezdett, ezúttal a nyolcadikon található. A szigetországban két hét után trónfosztott lett Lady GaGa és Beyoncé slágere, a Telephone. A Scouting for Girls dala, a This Ain’t a Love Song debütált a rangsor csúcsán, amellyel a londoni trió a hétfőn megjelent második, Everybody Wants to Be on TV című stúdiólemezét harangozta be. A korong minden bizonnyal az albumlista első helyére érkezik meg. A formáció 2007 szeptemberében kiadott első nagylemeze is listavezető volt, és hat felvétel jelent meg róla maxi CD-n (az It’s Not About You című kétszer is), a legmagasabban a She’s So Lovely címűt jegyezték, a hetedik hely volt a csúcspozíciója. A brit TOP 10-ben további két új belépő szerepel: a harmadik helyen Plan B dala, a She Said, a negyediken a Delirious? rockzenekar felvétele, a History Maker kezdett. Németországban harmadik hete az idei Eurovíziós Dalfesztiválon a német színeket képviselő, 19. életévében járó Lena Meyer-Landrut vezet a Satellite című szerzeménnyel – a versenyben is ezt adja elő. A német tízes mezőnyben két újdonság található: Nena felvétele, az In meinem Leben a negyedik, Shakira dala, a Gypsy a nyolcadik helyre iratkozott fel. Magyarországon a Holdviola felvétele, a Bánat utca szerepel az élen. A jövő héten már Ákos fogja uralni a mezőnyt a Szindbád dala című kislemezével.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Usher: Raymond v. Raymond
Nagy-Britannia – Boyzone: Brother
Németország – Amy Macdonald: A Curious Thing
Magyarország – Tabáni István: Ments meg!

A Boyzone sikerszériája
Az amerikai TOP 10-ben Usher újdonsága mellett további három új belépő található: a harmadikon a Now That’s What I Call Music! című, napjaink slágereit összegyűjtő válogatás 33. része, a negyediken Erykah Badu albuma, a New Amerykah Part Two (Return of the Ankh) debütált. A texasi énekesnő a Window Seat című felvételének videoklipjében meztelenre vetkőzik azon a dallasi helyszínen, ahol John Fitzgerald Kennedy amerikai elnököt 1963-ban lelőtték. Alan Jackson countryénekes Freight Train című nagylemeze a hetedik helyen kezdett. Az ír Boyzone tizenkét év után kiadott stúdióalbuma, a Brother három hete a brit eladási összesítés csúcsára érkezett meg, két hete a harmadik helyre esett vissza, és az elmúlt két hétben ismét ez volt a legkelendőbb hanghordozó a szigetországban. A nem várt siker a sok promóciós fellépésnek, valamint a jó kritikáknak köszönhető. A tavaly októberben elhunyt Stephen Gately éneke két dalban hallható: az elsőként maxi CD-re kimásolt, Mika által írt Gave It All Away és a Stronger címűben. A legmagasabban, a tizedik helyen a megszakítással 1968-tól 1972-ig működő Free és a tavaly újjáalakult Bad Company együttesek közös válogatása nyitott. Mindkét formáció élén az a Paul Rodgers szerepel(t), aki a közelmúltban az egykori Queen két zenészével, Brian May-jel és Roger Taylorral turnézott és készített nagylemezt a Queen + Paul Rodgers név alatt. Németországban harmadik hete a skót Amy Macdonald korongja, az A Curious Thing a legvásároltabb hanghordozó. A német tízes mezőnyben egy újdonság szerepel: Nena albuma, a Made in Germany a hatodik helyen kezdett. Magyarországon a Csillag születik második sorozatát megnyert Tabáni István a múlt héten a hetedik helyen debütáló Ments meg! című nagylemezéből adták el a legtöbbet.

Puha József

2010. 04. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2010. 04. 15. 7:54
És hol van a múlt heti? Hm? Hiába keresem...

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/15 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/15