Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A legendás Bobby McFerrin 8 év után visszatért ’Vocabularies’ című albumával

Bobby McFerrin - A legendás Bobby McFerrin 8 év után visszatért ’Vocabularies’ című albumával

Új albummal tér vissza a 80’as évek mega hit sztárja Bobby McFerrin, aki a ’Don’t Worry Be Happy’ című dalával, örökre bevéste nevét a ’World-Music’ lexikonjába.

I Can See Clearly Now

A legenda új nagylemeze a ’Vocabularies’, aminek jellegzetessége abban rejlik, hogy a nyers emberi hangot teszi előtérbe, a klasszikusnak vett szöveg helyett. Ez egyfajta művészete az improvizációnak, melyre a különböző műfajokat képviselő, válogatott énekes csapattal készült. A kultúrák keveredéséből adódó hangzás adja a specifikumát a számoknak, a latin, olasz, szanszkrit, zulu, spanyol, orosz, héber, portugál, mandarin-kínai, japán, francia, arab, német, angol és gael nyelvű szövegtöredékek felhasználásával. A stúdiómunkálatok több éven át zajlottak, mire a végleges anyag elkészült.

Bobby McFerrin - A legendás Bobby McFerrin 8 év után visszatért ’Vocabularies’ című albumával

Az albumra épülő műsorral hazai rajongók is találkozhatnak, hisz McFerrin magyarországi koncertje augusztus 21-én Debrecenben, 22-én pedig Budapesten kerül megrendezésre. A két koncerten a tervek szerint magyar művészek kísérik a világhírű előadót.

Bobby McFerrin eddigi pályafutása során is igyekezett leásni a zenei világ sokszínű rétegeibe, így kipróbálta az R&B és a gospel műfajait is. A stílusok iránti inspirációjában számos ismert zenész-muzsikus, és neves színész segédkezett. Együtt dolgozott a tehetséges zongoristával, Chick Corea-val, valamint Yo-Yo Ma cselló művésszel is, akikhez nemcsak szakmailag, hanem a magánéletben is szoros barátság fűzte. Együtt dolgozott a Chicago-i Szimfonikus Zenekarral, a Bécsi Filharmonikus zenekarral, McFerrin énekelte a ’The Cosby Show’ zenéjét, később a ’Cadburys’ csokoládé reklám hangja is ő lett.

Bobby McFerrin - A legendás Bobby McFerrin 8 év után visszatért ’Vocabularies’ című albumával

A tízszeres ’Grammy Award’ nyertes, amerikai jazz-énekes, szövegíró, producer és karmester New York-i zenész családban született. Így nem volt meglepő, hogy már fiatal korában csellózni, zongorázni, klarinétozni és fuvolázni tanult. Első jelentős fellépéseit New Orleansban zongoristaként, majd később San-Franciscoban, már énekesként élhette meg. Egyedülállónak számít a szakmában a ’capella’ előadásmódjával, rendkívül széles, négy oktávnyi hangterjedelmével, valamint a szavak nélküli ’scat-vocal’-al vált ismertté. 1984-es ’The Voice’ című album volt a zenetörténet első 100%-ban vokális szóló jazz-lemeze. A ’Don't Worry, Be Happy’ 1988-ban vezette az amerikai slágerlistát, ami egyébként Tom Cruise-al fémjelezett ’Coctail’ című filmben hangzott el először. Egy alkalommal mosolyogva árulta el a következőt:

„Az egyetlen tervem, az volt, hogy zenészként akarok dolgozni. Arról nem volt szó, hogy ez hírnévvel és ismeretséggel jár. Azt hittem, ez csak egy szimpla meló.”

Bius

2010. 04. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A legendás Bobby McFerrin 8 év után visszatért ’Vocabularies’ című albumával cikk képei
Bobby McFerrin - A legendás Bobby McFerrin 8 év után visszatért ’Vocabularies’ című albumávalBobby McFerrin - A legendás Bobby McFerrin 8 év után visszatért ’Vocabularies’ című albumávalBobby McFerrin - A legendás Bobby McFerrin 8 év után visszatért ’Vocabularies’ című albumával