Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Átadták a 2010-es Artisjust zenei díjakat

Artisjust - Átadták a 2010-es Artisjust zenei díjakat

Kiosztásra kerültek az Artisjust jogvédő egyesület 2010-es zenei díjai, a könnyűzenei kategóriában is. Hobo Circus Hungaricus albumára írt szövegei, és Erdélyi András Funkybioticum című Black II Black albumán hallható dalai is taroltak.

Az Artisjust 2010-es zenei díjának a nyertesei, kategóriák szerint:

Év produkciója:

Palya Bea "Egyszálének" CD

Év zeneszerzője:

Erdélyi András (Back II Black, Funkybiotikum CD)

Év szövegírója:

Hobo (Circus Hungaricus CD)

Életműdíj:

Balázs Fecó (Érints meg még egyszer - Best of CD)

Magyarnóta:

Bognár Gyula

Komolyzene:

Pertis Jenű: Ember voltam c. kórusmű

Dr. Szinger András, az ARTISJUS Egyesület főigazgatója adta át a könnyűzenei díjakat a már évtizedek óta megszokott 5 kategóriában. Az év könnyűzeneszerzője 2010-ben Erdélyi András, a Back II Black együttes gitárosa lett, akinek a Funkybiotikum c. album dalait köszönhetjük. A díjátadó Bolyki Balázs szerint ez a díj is megmutatja, hogy a sikeres előadók mögött figyelni kell a zenék alkotóira is, akikre általában kisebb figyelem jut.

Az év könnyűzenei szövegírója Hobo, aki tavalyi Circus Hungaricus c. nagyhatású lemezének szuggesztív dalszövegei miatt érdemelte ki éppen most ezt a rangos elismerést. Bródy János a díj átadásakor elmondta: „ez az album nemzedéki önvizsgálat és társadalmi helyzetjelentés egy önmagához és elveihez hűséges öreg rocker szemével, aki bohócnak álcázza magát, hogy bölcsen kimondhassa: »a
sikernek nem titka, hanem ára van«”

Az év könnyűzenei produkciója Palya Bea nevéhez fűződik. Az egyedülálló „EgyszálÉnek” c. album elbűvölte az ARTISJUS Vezetőségét. A díjazottat méltató Wolf Péter zeneszerző azt emelte ki, hogy nem lehet nem odafigyelni Beára – és ez a vitathatatlan tehetség és a napsütéses személyiség egyértelmű jele.

A könnyűzeneszerzői életműdíjat Balázs Fecó kapta, akinek 2009-ben jelent meg életművét átfogó „Best of...” lemeze. A laudáló Malek Miklós szerint Balázs Fecó neve egybeforrt a Korál együttes és a
sitkei fesztivál sikerével; ő olyan zenész, akinek dalait meghallva soha nem kapcsoljuk el a rádiót.

Minden évben átadásra kerül az év magyarnóta-szerzője díj is; ezt idén a siófoki Bognár Gyula kapta.

2010-ben az év komolyzenei alkotása díjat az ARTISJUS Vezetősége rendhagyó módon egy három éve elhunyt zeneszerzű, Pertis Jenű egy művének adta. Az „Ember voltam” c. kórusmű a Korunk Zenéje hangversenysorozatának tavaly szeptemberi Megkésett ősbemutatók estjén hangzott el. Hollós Máté zeneszerzű elmondta: ez az alkotás – a szerzű más műveivel együtt – ma is felfedezésszámba
megy a korai utókor közönsége, kritikusi és kollegiális hallgatósága körében.

-CsL-

2010. 04. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2010. 04. 16. 20:00
Gratulálok a győzteseknek. Hobo nagy szerző, és örülök, hogy munkásságát mostanában is megdíjazzák, kellőképpen, legutóbbi nagylemeze, a Circus Maximus után is. Hobo Blues Bandben is nagyot alkotott, szeretem hallani a dalaikat. Felejthetetlen, ahogy Deák Billel énekelték a Kopaszkutyát. Gyula tök jó égbe érő, magas, reszelős hangon kezdett bele, Hobo pedig jó mélyen, olykor odamondva válaszolt Deák Bill magas énekére. Deák Bill is érdemel tiszteletet, mivel ő a blueskirály, és ahogy Rockcirkusz című könyvben olvastam, Chuck Berry szerint ő a legfeketébb hangú fehér énekes. Úgy érzem, egyetérthetek vele.
Vendég 2010. 04. 20. 18:23
sztárfigyusz? ó, szegény ávós szülők csemetéje - na meg a másik zs jómadár, a bródyka... :-P a korábbi lady gaga cikknél NEM lehet beírni! lehet itt se? próba.. "sztárfigyusz!? ő az a Grace Jones? a nagy kedvenc zeném 1982-85-ből? ;-)) az sokkal jobb mint ez a mai m.a.j.o.m! :-P "
Vendég 2010. 04. 20. 18:24
http://www.music.hu/news.php?cikk=8922 EZ csak kidobál a beírással! :-(
Vendég 2010. 04. 20. 18:28
"Az év könnyűzenei produkciója Palya Bea nevéhez fűződik." :) ...és Botkának és "Bé"-nek is teCCik, naná... :-P
Vendég 2010. 04. 20. 18:33
"...akinek dalait meghallva soha nem kapcsoljuk el a rádiót." EZ ÁLL ITT leírva. És a Csé: "...akinek dalait meghallva soha nem kapcsoljuk EL a rádiót." minGYá' ELkapcsolom! ;-P mert "elveszem, ha nem figyelsz rám..." ;-)))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Átadták a 2010-es Artisjust zenei díjakat cikk képei
Artisjust - Átadták a 2010-es Artisjust zenei díjakat