Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Jerry Lee Lewis- a „gyilkos” Budapesten szedi áldozatait

Jerry Lee Lewis - Jerry Lee Lewis- a „gyilkos” Budapesten szedi áldozatait

A Rock n’ Roll hírhedt fenegyereke Magyarországra érkezik, akinek tüzes temperamentuma és „robbanékony” előadásmódja miatt gyilkosként emlegetik a szakmában.

Whole Lotta Shakin' Going On

Hogy a magánéleti botrányai mennyiben támasztják alá a találó névválasztást, a mai napig nem tisztázott, de egy biztosan igaz, Jerry Lee Lewis ének és zongorastílusa mindenkit ’eltesz’ láb alól. A hetvenöt éves botrányhős idén is igyekszik megtartani státuszát, bár elképzelhető, hogy hazánkba utoljára látogat el, és ’életveszélyes’ show elemeivel, lerobbanthatatlan lesz a júliusban megrendezésre kerülő koncertjén, a Papp László Sportarénában.

Jerry Lee Lewis - Jerry Lee Lewis- a „gyilkos” Budapesten szedi áldozatait

Az első generációs rock n’ roll sztár néhány kényszerpihenőtől eltekintve, örökre bebiztosította magát a legendák soraiba, miután 2005-ben Életmű díjat vehetett át a Recording Academy által szervezett gála esten. De ezzel nem ért véget Jerry karrierje, hisz a 2006-os évben olyan nagy előadók közreműködésével dobta piacra ’Last Man Standing’ című lemezét, mint Eric Clapton, B.B King, Bruce Springsteen, és nem utolsó sorban az igazi rock nagyágyúja Mick Jagger. 2010-ben is nagy durranásra készül a veterán zenész, áprilisra ígért albumán hasonlóan kiemelkedő sztárokkal készül együtt zenélni, a hírek szerint a lemezen hallhatjuk majd Neil Young mellet, Kid Rock-ot és Kris Kristofferesen-t is.

Azért nehogy azt higgyük, hogy a rock and roll sztár karrierje könnyen és egyszerűen indult. Rossz anyagi hátterük miatt Lewis szülei kölcsönt vettek fel, hogy a kamaszkorú fiúnak egy használt zongorával elindítsák zenei pályafutását. A 14 éves Lewis tehetsége már korán megnyilatkozott, mikor gospel, country és boogie-woogie műfajok összegyúrásával kialakította sajátos és igen temperamentumos előadásmódját. Első lemezét 1954-ben adta ki az akkor éppen 19 évét betöltő sztár, ami elegendő volt ahhoz, hogy magára vonja a Sun Records figyelmét. Nem sokkal felfedezése után, olyan alkotókkal eresztette össze, mint Elvis Presley, Roy Orbinson, Carl Perkins, vagy épp Johnny Cash. 1957-re olyan slágerekkel robbantott, amiket azóta is megállás nélkül játszanak világszerte. Biztosan emlékszünk a ’Whole Lotta Shakin' Goin' On’, vagy a ’Great Balls of Fire’ című slágerekre, ezek a dalok nemcsak a közönségből váltottak ki elismerést, egyszer Elvis Presley az alábbi mondatával nyugtázta Jerry teljesítményét:

Jerry Lee Lewis - Jerry Lee Lewis- a „gyilkos” Budapesten szedi áldozatait

„Rögtön abbahagynám az éneklést, ha úgy tudnék zongorázni, mint Jerry Lee Lewis.”

Az irigykedésre méltán adott okot Lewis színpadi show-ja, amiben az akkori korhoz nem éppen megszokott elemeket alkalmazott. A billentyűk állva püfölése, a zongoraszék elrúgása/elhajítása, és a hangszer felgyújtása mindennapi része volt az előadásának, amivel érthető módon sokkolta a közönséget. De ez még mindig nem volt elég, az ’erezd el a hajam’ rock and roll életérzéshez hozzá tartoztak magánéleti botrányai is. 1958-ban kötött házassága egy 13 éves lánnyal, aki ráadásul az unokatestvére volt, akkora felháborodást okozott, hogy kénytelen volt lemondani egy teljes brit turnét.

A tény önmagában véve sok helyen kiverte a biztosítékot, annak ellenére, hogy Lewis származási helyén a déli államokban ez teljesen megszokott és elfogadott volt. Ezzel a botránnyal sikerült kivívnia a nem kívánt, legproblémásabb híresség címét is. De ezzel még mindig nincs vége, negyedik felesége tisztázatlan körülmények között medencéjükbe fulladt, az ötödik felesége pedig állítólagosan drog túladagolásban hunyt el. Emellett elveszítette mindkét fiát is, akik úgyszintén furcsa és megfejthetetlen körülmények között haltak meg. A sorozatos tragédiák és az időről időre kiújuló, majdnem halálos kimenetelű gyomorfekély után Lewis komoly drogfüggőséggel küzdött, ami két újabb botrányeseményhez vezetett. 1976-ban a negyvenedik születésnapján egy üresnek vélt fegyverrel játszott, ami véletlenül elsült és mellen találta basszusgitárosát Butch Owenst. Bár Owens csodával határos módon megmenekült, a zongora fenegyereke továbbra sem bírt magával. Egy Elvis által rendezett partira a biztonsági őr vonakodott beengedni, így a bejutás reményében pisztolyt lóbálva fenyegette a kint várakozó nagyközönséget, mondván a "királyt" jött megölni. A zenész sajátos humorérzékét nem sokan díjazták, de zenei karrierjét ez cseppet sem akadályozta.

Jerry Lee Lewis - Jerry Lee Lewis- a „gyilkos” Budapesten szedi áldozatait

A „gyilkos’-ként elhíresült Jerry Lee Lewis a 80’as években is visszanyerte népszerűségét, mikor a ’ Rock And Roll Hall of Fame’ csarnokába való bekerülése után, egykori felesége, Myra megírta a Great Balls of Fire: ’The Uncensored Story of Jerry Lee Lewis’ (1982) című könyvét. Ebből aztán 1989-ben egy óriási sikert arató, életrajzi film is készült, a monstre produkcióban Jerry Lee Lewis-t Dennis Quaid, Myrát Winona Ryder játszotta. Egy alkalommal így nyilatkozott magáról:

”Csak állítsatok egy zongorához 15 percre, garantálom, hogy a hideg fog futkározni a hátadon, mindenki megőrül majd, ordibálni és sikoltozni fog”

Bius

2010. 04. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jerry Lee Lewis- a „gyilkos” Budapesten szedi áldozatait cikk képei
Jerry Lee Lewis - Jerry Lee Lewis- a „gyilkos” Budapesten szedi áldozataitJerry Lee Lewis - Jerry Lee Lewis- a „gyilkos” Budapesten szedi áldozataitJerry Lee Lewis - Jerry Lee Lewis- a „gyilkos” Budapesten szedi áldozataitJerry Lee Lewis - Jerry Lee Lewis- a „gyilkos” Budapesten szedi áldozatait