Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Kurt Rosenwinkel Budapesten

Kurt Rosenwinkel - Kurt Rosenwinkel Budapesten

A negyvenedik életévét és gyakran ugyanennyi gitáreffektet taposó Rosenwinkelről írt beszámolókban a „zseniális”, „virtuóz” és „fenomén” mellett szinte mindig szerepel a „fiatal” jelző is. Most végre Budapesten is fellép.

The Next Step

Hogy nélkülözhetetlen sapkakollekciójának vagy lendületes gitárjátékának köszönheti e kortalanságát Kurt Rosenwinkel, nyitott kérdés marad. Az azonban tény, hogy a megújulni mindig képes gitárművészt „fiatalként” olyan „nagy öregek” utódjaként emlegetik, mint Pat Metheny, John Scofield és Bill Frisell.

Kurt Rosenwinkel, ahogy oly sokan mások is, tanulmányait a Berklee-ben kezdte, majd Pat Methenyhez hasonlóan karrierje kezdő lökését Gary Burton zenekarának köszönhette. Pályafutása játékstílusához illő könnyedséggel indult, hiszen már korai éveiben olyan muzsikusok oldalán lépett fel, mint Paul Motian és Brian Blade dobos, Chris Potter szaxofonos és Tim Hagans trombitás. Számos Jazzitude, All That Jazz és New York Timesban publikált méltatás mellett az egyik legrangosabb szakmai lap, a Downbeat magazin is többször az év legjobb fiatal jazzgitárosának titulálta. Rosenwinkel nem csak zenészként, de zeneszerzőként is aktív. Kreatív és friss kompozícióit jó néhány lemezen hallhatjuk, így többek közt a 2003-ban megjelent elektronikus felhangokkal dúsított Heartcore című albumán is, melyen Mark Turner szaxofon-, Ben Street zongora- és Jeff Ballard ütősjátéka mellett fuvola és basszusklarinét is gazdagítja a hangzást.

Kurt Rosenwinkel - Kurt Rosenwinkel Budapesten

A philadelphiai születésű gitáros nem először jár Magyarországon, legutóbb Szabó Dániellel játszott a Mol Jazz Fesztiválon. A közös koncert után a magyar zongoraművész meghívást kapott Rosenwinkel ázsiai turnéjára, ahol Brad Mehldau-t helyettesíthette. Az eredetileg amerikai gitáros egyébként is jó viszonyban van az öreg kontinenssel, hiszen az utóbbi években a berlini jazzgitáros nemzedék jövőjét alakítja. Május 1-jei koncertje alkalmával a Branford Marsalisből is ismert Grammy-díjas Eric Revis bőgőn, valamint a Herbie Hanckocktól Maria Schneideren át Wayne Shorterig a legkiválóbb amerikai zenészekkel játszó Kendrick Scott dobon kíséri.

(2010. május 1., szombat, 21:00
Budapest Jazz Club (VIII., Múzeum u. 7.)

-CsL-

2010. 04. 26.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kurt Rosenwinkel Budapesten cikk képei
Kurt Rosenwinkel - Kurt Rosenwinkel BudapestenKurt Rosenwinkel - Kurt Rosenwinkel Budapesten