Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Az összefogás ereje

Tina Turner - Az összefogás ereje

A brit kislemezlista láttán bizonyára sokakban megfogalmazódik a kérdés: vajon mit keres Tina Turner dala, a The Best az előkelő kilencedik helyen, ráadásul új belépőként? A válasz: újabb sikerét az összefogásnak köszönheti. Az évek során örökzölddé vált felvétel több mint húszéves, 1989-es keltezésű.

The Best

A 71. életévében járó Tina brit rajongóinak egy csoportja úgy döntött, egyesítik erejüket, minél nagyobb számban megveszik a szóban forgó dalt a digitális zeneáruházakban (letölthető formátumban), és megkérték a díva többi szimpatizánsát, hogy csatlakozzanak hozzájuk, együtt biztosítva a jó slágerlistás helyezést. A brit kislemezlistán szereplő szerzeményeknek már nem kell fizikai formátumban (maxi CD-n) is forgalomba kerülniük ahhoz, hogy bekerülhessenek a rangsorba. A The Best az összefogás gyümölcseként a kilencedik helyre érkezett meg. A skót összesítésben pedig elfoglalta a csúcsot!

Tina Turner - Az összefogás ereje

Nem ez az első példa a sikeres összefogásra. A legsikeresebb tavaly, karácsony előtt történt. Jon és Tracy Morter (nevük bevésődött az agyunkba) kampányt indított az interneten annak érdekében, hogy a brit kislemezlistán a korábbi négy évvel ellentétben ne a karácsonyi forgatókönyv érvényesüljön, vagyis ne a The X Factor aktuális győztese vezesse a rangsort az ünnepek alatt. A céljuk az volt, hogy a tehetségkutató tévéműsor hatodik sorozatában diadalmaskodó Joe McElderry The Climb című felvétele helyett a Rage Against the Machine 1992-es dala, a Killing in the Name álljon az élen. Ennek érdekében arra kérték az embereket, hogy minél nagyobb számban vásárolják meg az internetes zeneáruházakban. Eleinte senki sem hitt a kezdeményezés sikerében. A brit fogadóirodák a kezdetekkor száz az egyhez arányban állapították meg a kaliforniai rockzenekar győzelmi esélyét. Végül mégis összejött, a Killing in the Name lett a karácsonyi brit listavezető. Ráadásul 2009 legjobban debütáló, egy hét alatt a legnagyobb példányszámban értékesített szerzeménye volt a szigetországban: 502 569 példányban kelt el kizárólag digitális formátumban, maxi CD-n ugyanis nem került forgalomba. A brit zenetörténetben ennyien még nem töltöttek le egyetlen felvételt sem egy hét alatt, és ez az első olyan karácsonyi listavezető, amely hanghordozón nem jelent meg.

A Rage Against the Machine és Tina Turner sikerének üzenete egyértelmű: összefogással is bevehető a brit slágerlista csúcsa, de az élmezőny mindenképpen garantált. Csak sok rajongó kell hozzá…

Puha József

2010. 05. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Az összefogás ereje cikk képei
Tina Turner - Az összefogás erejeTina Turner - Az összefogás ereje