Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/18

Listamustra - Listamustra 2010/18

Az elmúlt két hétben Justin Bieber uralta az amerikai albumeladási listát. A kanadai tinisztár My World 2.0 című nagylemeze két hete 102 ezres, a múlt héten 92 ezres példányszámmal állt a csúcson. Legutóbb 2009 májusában volt kisebb példányszámú listavezető az USA-ban.

Akkor 83 ezer eladott példánnyal Chrisette Michele albuma, az Epiphany vezetett. Justin Bieber korongja négy hete az első helyen nyitott 283 ezres darabszámmal, három hete a második helyre esett vissza, a héten a bronzérmes pozícióban található. Az eheti amerikai listavezető nagylemez sem érte el a százezres eladási határt. A Glee című tévéfilmsorozat EP-je, a The Power of Madonna című nyitott a rangsor élén 98 ezer példánnyal, amely a popkirálynő nyolc slágerét vonultatja fel a szereplők előadásában. A sorozat előző két albuma jobb fogadtatásra talált a megjelenés hetében, az első helyet mégsem tudták megszerezni. Az elsőből az első héten, tavaly novemberben 113 ezer, a másodikból decemberben 173 ezer fogyott el – az első a negyedik, a második a harmadik helyen kezdett. Az AC/DC slágergyűjteménye, amely az Iron Man 2 című film zenei lemezeként került forgalomba, az amerikai lista negyedik helyén debütált. Az összesítés történetében még sosem fordult elő, hogy az első ötben két filmzenei album nyisson.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – B.o.B featuring Bruno Mars: Nothin’ on You
Nagy-Britannia – Diana Vickers: Once
Németország – Mehrzad Marashi: Don’t Believe
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Tarol az új német SzuperSztár
A 22. életévében járó B.o.B már a nemzetközileg forgalmazott első dalával megaslágert alkotott – a Bruno Mars közreműködésével készült Nothin’ on You második hete vezeti a kislemezek amerikai rangsorát. Az észak-karolinai hiphopelőadó első albuma B.o.B Presents: The Adventures of Bobby Ray címmel múlt héten került a boltokba. Bruno Mars mellett olyan közreműködők hallhatóak rajta, mint például Janelle Monáe, Hayley Williams, Eminem, Lupe Fiasco, T.I. és a Weezer énekes-gitárosa, Rivers Cuomo. A brit összesítés élén a múlt héten Usher felvétele, a will.i.ammel készült OMG állt. Az 1978-as születésű texasi előadónak ez a negyedik listavezető slágere a szigetországban a You Make Me Wanna…, a Lil Jon és Ludacris közreműködésével készült Yeah!, valamint a Burn címűek után. Az OMG Usher hatodik stúdiólemezét, a Raymond v. Raymond címűt harangozta be, amely az észak-amerikai kontinensen március 30-án jelent meg, Nagy-Britanniában viszont csak múlt hétfőtől kapható. Usher és will.i.am egy hétig uralta a mezőnyt, a héten Diana Vickers Once című dala kezdett a legmagasabb pozícióban. A szerzemény a The X Factor tehetségkutató tévéműsor ötödik, 2008-as sorozatában bemutatkozó, 19. életévében járó énekesnő Songs from the Tainted Cherry Tree című albumának előhírnöke, amely a nyugat-európai országokban mától vásárolható meg. A német lista csúcsán az április 17-én befejeződött Deutschland sucht den SuperStar tehetségkutató tévéműsor hetedik sorozatának iráni-német származású győztese, az 1980. szeptember 20-án született Mehrzad Marashi nyitott a Don’t Believe című felvétellel. Egy régi dal is található újdonságként a német tízes mezőnyben: a hetedik helyre iratkozott fel az egykori hazai tinisztár, Blümchen az 1996-os Boomerang című felvételével. A magyar rangsort harmadik hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala vezeti.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Glee: The Music, The Power of Madonna (Soundtrack)
Nagy-Britannia – AC/DC: Iron Man 2 (Soundtrack)
Németország – AC/DC: Iron Man 2 (Soundtrack)
Magyarország – Tabáni István: Ments meg!

Filmzenei slágergyűjtemény sikere
Az amerikai lista ezüstérmes pozíciójában – a Glee című tévéfilmsorozat EP-je mögött – a Lady Antebellum második albuma, a Need You Now tanyázik, amely 2010 eddigi legvásároltabb nagylemeze az USA-ban. A countryzenei trió a mostani helyezést nagyrészt az április 18-án tartott Academy of Country Music Awardson elért sikerének köszönheti. A korong a múlt héten a harmadik helyen szerepelt, akkor javarészt annak köszönhetően, hogy több áruházlánc jelentős árengedménnyel árusította. Az Egyesült Államokban és Magyarországon a negyedik helyre, Nagy-Britanniában és Németországban a csúcsra érkezett meg az AC/DC pályafutásának első slágergyűjteménye az 1975 és 2008 közötti időszak tizenöt felvételével, amely egyben az Iron Man 2 című film zenei albuma. Nagy-Britanniában a második helyen az 1958-as születésű Paul Weller tizedik stúdiólemeze, a Wake Up the Nation debütált. Meat Loaf albuma, a Hang Cool Teddy Bear a negyedik, Kate Nash második stúdiólemeze, a My Best Friend Is You a nyolcadik helyre iratkozott fel. Magyarországon negyedik hete a Csillag születik második sorozatában diadalmaskodó Tabáni István értékesíti a legtöbb hanghordozót a Ments meg! című első stúdióalbumából. A negyvenes mezőnyben három új belépő található: az AC/DC fent említett újdonsága mellett a Kistehén Tánczenekar négy egykori zenésze által alkotott Intim Torna Illegál lemeze, a Hipnotizőr király a 21., az Avantasia német metálegyüttes The Wicked Symphony című albuma a 28. helyen kezdett.

Puha József

2010. 05. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2010. 05. 08. 19:17
I LOVE JUSTIN
Szem 2010. 05. 10. 18:26
sziasztok
Szem 2010. 05. 10. 18:27
hogy vagytok?
Szem 2010. 05. 10. 18:28
Guest te fiu vagy vagy lány?
Vendég 2010. 05. 11. 20:04
egy lány ő mert ha fiú lenne biztos nem írta volna

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Listamustra 2010/18 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/18