Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

2009 zenei mérlege

Susan Boyle - 2009 zenei mérlege

A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) nyilvánosságra hozta 2009 zenei mérlegét a világ összes zeneileg jelentős országa eladási adatainak figyelembevételével. Akárcsak a korábbi években, tavaly is csökkent a zeneipar összbevétele, a digitális eladások azonban folyamatosan nőnek, és a piac egyre nagyobb részét képezik.

A zeneeladásból származó tavalyi jövedelem összességében 7,2 százalékkal, dollárban kifejezve tizenhét milliárddal csökkent 2008-hoz képest. Ezért javarészt a világ két vezető piaca, az Egyesült Államok és Japán a felelős: az USA-ban 10,7, Japánban 10,8 százalékkal szűkült a piac. A két zenei nagyhatalmat figyelmen kívül hagyva 3,2 százalékkal csökkentek a bevételek. A CD-forgalom 12,7 százalékkal esett vissza, a digitális zeneárusítás viszont 9,2 százalékkal nőtt – az utóbbi 4,3 milliárd dollár pluszbevételt jelent. A digitális piac elérte a 2004-es érték tízszeresét. Több országban összességében növekedés indult el a digitális eladások egyre nagyobb térhódításának köszönhetően – Nagy-Britanniában 1,4 százalékkal, Svédországban tíz százalékkal bővült a piac. A koncertpiac nyolc százalékkal zsugorodott.

Susan Boyle - 2009 zenei mérlege

2009 legvásároltabb hanghordozója a skót Susan Boyle albuma, az I Dreamed a Dream volt. A világ legtöbb országában november 23-án jelent meg, és az évből hátralévő harminckilenc nap alatt 8,3 millió példány fogyott el belőle. Az előző év legkelendőbb nagylemezéből, a Coldplay 2008 júniusában kiadott Viva la Vida or Death and All His Friends című korongjából abban az évben 6,8 milliót értékesítettek. A június 25-én elhunyt Michael Jackson három albummal is bekerült a tízes mezőnybe. A tíz legnépszerűbb nagylemezből öt a Universal Music kiadványa.

A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség szerint korunk legfontosabb feladata az illegális letöltések visszaszorítása. A növekvő legális digitális zeneértékesítés ellenére a kalózkodás ugyanis változatlanul súlyos probléma, ez okolható a zeneipar zsugorodásáért, és hosszabb távon komoly gazdasági kockázatokat rejt magában. A szervezet egy tanulmányra hivatkozva megjegyzi: ha az Európai Unió nem tesz valamit a kalózkodás visszaszorításáért, 2015-ig a kreatív iparágakban 1,2 millió munkahely szűnik meg az EU-ban. Az IFPI szerint ugyanakkor biztató jel, hogy 2009-ben tizenhét országban nőtt több mint negyven százalékkal a digitális zeneforgalom bevétele. Jövedelmező az internet- és mobilszolgáltatóknak a kiadókkal történő együttműködése is, amelynek keretében zenét kínálnak az ügyfeleiknek.

2009 legvásároltabb nagylemezei
1. Susan Boyle: I Dreamed a Dream
2. The Black Eyed Peas: The E.N.D.
3. Michael Jackson: This Is It
4. Taylor Swift: Fearless
5. Lady GaGa: The Fame
6. Michael Bublé: Crazy Love
7. U2: No Line on the Horizon
8. Michael Jackson: Thriller
9. Michael Jackson: Number Ones
10. Andrea Bocelli: My Christmas

Puha József

2010. 05. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2010. 05. 23. 23:32
csak az a munkaág szűnik meg amire már nincs szükség. bocsi. megyek letölteni. :D

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

2009 zenei mérlege cikk képei
Susan Boyle - 2009 zenei mérlegeSusan Boyle - 2009 zenei mérlege