Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Sziget 2010, a megafesztivál

Sziget - Sziget 2010, a megafesztivál

Idén ismét lesz Sziget! A mínusz egyedik napi Kispál búcsúkoncerttel, nulladik napi megakoncert sorozattal, benne a Reggae és Ska ünnepével, Cseh Tamás emlékkoncerttel. Sőt! A további öt napon kedvenc fesztiválunk megannyi programjával augusztus 9-16 között. Jöjjön az infóáradat!

Mínusz egy és Nulladik
A Sziget szervezői korábban már bejelentették, hogy egy majd’ három órás Kispál búcsúkoncerttel indít az idei fesztivál a mínusz egyedik napon, azaz augusztus 9-én. Annyi újdonságot azonban megtudtunk, hogy a zenekar és a koncert Lévai Balázs felkért rendezője már túl vannak az életmű végighallgatásán, az első rostán fennakadt 65-70 dalból választják majd ki azt a majd’ három órányi nótát, amit előadnak a Szigeten. Azt is megtudtuk, hogy a vendégek közt ott lesz Kiss Tibi, Líviusz, a Csík zenekar és meglepetés vendég is lesz, akik természetesen Kispál dallal készülnek, de hogy melyikkel, az ott derül majd ki.

A nulladik nap kétharmada is publikus volt már: a Nagyszínpadra várják a hazai és nemzetközi reggae/ska élet sűrűjét a Reggae és Ska Nagy Ünnepén, lesz egyebek mellett Skatalites, Wailers és UB40 koncert, míg a Világzenei nagyszínpadon a hazai világ- és rockzene élvonala tiszteleg Cseh Tamás emléke előtt egy majd’ öt órás koncerttel. A Magyar Jazz Szövetség és a Sziget közös rendezésében másodszor kerül megrendezésre a Magyar Jazz Napja a Sziget fesztivál 0. napján. A tavalyi, első alkalommal a hazai jazz-élet legnépszerűbb, legelismertebb 70 szólistája és együttese több ezer ember előtt aratott kirobbanó sikert. A 2010-es esemény érdekessége, hogy a magyar fellépők olyan világsztár vendégeket fogadnak, akikkel dolgoztak már korábban együtt.

Nagyszínpadok – aktuális sztárok, nagy visszatérők, nagy ígéretek
Több mint 90%-ban kész a Nagyszínpad programja – jelentette be Gerendai Károly a sajtótájékoztatón, s a korábbi sztárok, mint a Muse, Iron Maiden, a Faithless, a Thirty Seconds to Mars, Kasabianí mellé újdonságként említette a Madness, illetve Johnny Rotten Pistols utáni formációját, a Public Image Limited fellépését.

Új sátrat kap az idén a A38-Wan2 sátra, melyben szintén lesznek aktualitások, nagy öregek és feltörekvő csillagjelöltek is. Többek mellett itt lép fel a Gorillaz Sound System, Nina Hagen, Charlie Winston, az Ez3kiel, a Bad Religion, a Vive la Féte, a Major Lazer vagy a Yeasayer.

A Sziget szervezők számos újítást, technikai fejlesztést alkalmaznak a kibocsátott zaj csökkentésére is. A már bevált rendszerek mellett idén egy akusztikai elmélet gyakorlati megvalósítására is kísérletet tesznek a szervezők. Eszerint a bizonyos irányba terjedő hangokat vele szembe menő hangokkal igyekeznek korlátozni. És természetesen a tavaly bevezetett kedvezmények az idén is élnek: a csoportos diákjeggyel akár féláron is jöhetnek a Szigetre diákok, míg a későn beinduló bulizók este 11 órától féláron válthatnak majd napijegyet kedvenc fesztiválunkra.

További helyszínek röviden:

Dreher helyszín
MR2 Színpad
Hungarikum Falu
Roma Sátor
meduza
Budapest Jazz Club – Amfiteátrum Színpad
Civil Sziget
Ability Park
Open-Civil Színpad
Magic Mirror – 10 ÉVES A MAGIC MIRROR
Nagy Utcaszínház – Compagnie Malabar: Le Voyage des Aquarêves
Idén a francia Malabar repíti a szigetlakókat a humor és az álmok világába. 29 évnyi alkotás és 29 évnyi előadás 35 országban és 1153 városban.
Minden este 22 órától egy 16 méteres holdfényszínű hajó sodródik a Szigeten.
Vándor Vurstli
Digital Fun Fair - Digitális Vidámpark
Az Egyesült Királyságból érkező Digitális Vidámpark nem egy egyszerű videojáték sátor.

Jónap Tamás

2010. 05. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2010. 05. 16. 11:11
A KÖZÉPSŐ KÉP A 3 FELTÖLTÖTT KÖZÜL, katt' oda! http://www.veledutaztam.hu/Don_Calo#
Vendég 2010. 05. 16. 11:17
"sziget-kultúra"... ;-P

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sziget 2010, a megafesztivál cikk képei
Sziget - Sziget 2010, a megafesztivál