Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/20

Listamustra - Listamustra 2010/20

Várható volt, hogy B.o.B észak-karolinai hiphopelőadó a B.o.B Presents: The Adventures of Bobby Ray című első nagylemezével nem tudja megőrizni vezető helyét az amerikai albumeladási listán, mivel a megjelenés hetében is csak 84 ezer példányt értékesített a hanghordozójából.

Azzal azonban senki sem számolt, hogy még az élmezőnyt is elhagyja, a 12. helyre hátrált. Listavezető lemezek esetében ez a legnagyobb visszaesés 2009 decembere óta, amikor John Mayer a negyedik, Battle Studies című stúdióalbumával az első helyét a 13. pozícióra cserélte fel. Ő a megjelenés hetében jóval többet, 286 ezer példányt adott el a korongjából. Az amerikai kislemezlista csúcsán Eminem újdonsága, a Not Afraid debütált. A detroiti hiphopelőadónak ez a harmadik hazai listavezető slágere. A 2002-es Lose Yourself cíművel 2002 végén és 2003 elején tizenkét, a Dr. Dre és 50 Cent közreműködésével készült 2009-es Crack a Bottle cíművel egy hétig uralta a mezőnyt.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Eminem: Not Afraid
Nagy-Britannia – Roll Deep: Good Times
Németország – Mehrzad Marashi: Don’t Believe
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Eminem rajt–cél győzelme
Korunk vezető hiphopelőadója, Eminem a Not Afraid című felvételével az Egyesült Államokban június 22-én boltokba kerülő hetedik, Recovery című stúdiólemezét harangozza be. A dalnak április 29-én volt az ősbemutatója a hiphopzenére specializálódott Shade 45 rádió műsorában. Digitális formátumban május 3-tól szerezhető be, a megjelenés hetében 379 ezren töltötték le (legálisan) az USA-ban, ami 2010 eddigi legjobb eredménye. Még egy új belépő található az amerikai TOP 10-ben: a kilencedik helyre iratkozott fel a 3OH!3 a Ke$ha közreműködésével készült My First Kiss című szerzeménnyel. A coloradói elektrozenei duó szerepel a Los Angeles-i énekesnő amerikai piacon slágerré vált Blah Blah Blah című felvételében, most tehát felcserélődött a szerep, a hölgy segíti a formációt. A brit rangsorban második hete a Roll Deep az első a Good Times című dallal. A tízes mezőnyben két újdonság található. A Pendulum szerzeménye, a Watercolour a negyedik helyen kezdett. Ez a drum and basst játszó ausztrál együttes pályafutásának legjobb helyezése a szigetországban. Eddigi csúcspozíciója a kilencedik hely volt, a 2008-as Propane Nightmares című felvétellel érte el. A Watercolour a zenekar jövő hétfőn megjelenő Immersion című harmadik stúdióalbumának előhírnöke. Az ötödik pozícióba Aggro Santos brazil születésű, Londonban élő rapper Candy című dala érkezett meg, amelyben Kimberly Wyatt működik közre. Kimberly 2003-ban a The Black Eyed Peas videoklipjében, a Shut Up címűben mutatkozott be. Énekesnőként a The Pussycat Dollsban ismertük meg, a lánycsapatból idén februárban távozott. Németországban harmadik hete a Deutschland sucht den SuperStar hetedik sorozatának győztese, Mehrzad Marashi vezet a Don’t Believe című felvétellel. Magyarországon ötödik hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala áll az élen.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Godsmack: The Oracle
Nagy-Britannia – Diana Vickers: Songs from the Tainted Cherry Tree
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – Tabáni István: Ments meg!

Újdonságdömping az USA-ban
A Massachusetts államból származó Godsmack metálegyüttes az ötödik, The Oracle című stúdióalbumával az amerikai eladási összesítés első helyére iratkozott fel – a négytagú zenekar 117 ezer példányt értékesített a korongból. Harmadik alkalommal foglalta el a csúcsot, de az előző listavezető stúdiólemezei jobban teljesítettek. A 2003-as Faceless címűből 269 ezer, a 2006-os IV címűből 211 ezer kelt el az első héten. A második helyet a Lady Antebellum őrzi a Need You Now című albumával – ezúttal az anyák napja kapcsán kínálták árengedménnyel. A kanadai Michael Bublé is ennek köszönheti az előrelépését, a tavalyi Crazy Love című lemezével a 22. helyről a 15. pozícióba jött fel. A TOP 10-ben további öt újdonság szerepel: a harmadikon a keresztény rockzenét játszó MercyMe albuma, a The Generous Mr. Lovewell, a negyediken Carole King és James Taylor lemeze, a Live at the Troubadour, a hatodikon a Deftones metálegyüttes korongja, a Diamond Eyes, a hetediken a Dixie Chicksből ismert Martie Maguire és Emily Robison Court Yard Hounds nevű duójának albuma, a Court Yard Hounds, a kilencediken a szebb éveket is megélt Toni Braxton lemeze, a Pulse nyitott. Nagy-Britanniában Diana Vickers, a The X Factor ötödik, 2008-as szériájának résztvevője debütált a rangsor élén az első, Songs from the Tainted Cherry Tree című albumával. A tízes mezőnyben még egy új belépő található: a nyolcadik helyen kezdett az amerikai zenepiac idei legvásároltabb hanghordozója, a Lady Antebellum nashville-i countryzenei trió második, Need You Now című lemeze, amely az USA-ban január 26-án került a boltokba. Németországban a legmagasabban kezdő újdonság a Deutschland sucht den SuperStar negyedik sorozatát megnyert Mark Medlock albuma, a Rainbow’s End a harmadik helyen.

Puha József

2010. 05. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/20 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/20