Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Folytatódó Blur-sztori

Blur - Folytatódó Blur-sztori

Úgy tűnik, a Blur sikersorozata korántsem lezárt történet. Az együttes áprilisban – hét év után – teljesen váratlanul új dallal rukkolt elő a Record Store Day keretében, s bár a zenészek bejelentették, hogy újabb felvételek nem várhatók, már meg is szegték a szavukat.

Így aztán hiába hangoztatják most is úton-útfélen, hogy új album nem lesz, mindenki hisz az ellenkezőjében. Előbb vagy utóbb tehát biztosan lesz…

Mellékvágányra jutott csodás karrier
A Blur legutóbbi stúdiólemeze Think Tank címmel 2003 májusában került a boltokba. Graham Coxon az album munkálatai közben intett búcsút a társainak. A szakma a gitáros távozásának és hiányának tulajdonítja, hogy a korong nem érte el az előzőek színvonalát. A kilencvenes évek egyik legfontosabb brit zenekara ezt követően szüneteltette a működését.

Blur - Folytatódó Blur-sztori

Amire mindenki várt
Damon Albarn énekes-frontember és Coxon 2008-ban elásta a csatabárdot, és a Blur decemberben újjáalakult. Aztán tavaly júliusban fel is oszlott. A tervezett koncertek megvalósultak, s ezzel a négy zenész befejezettnek tekintette a misszióját, mindenki visszatért saját munkájához. Alex James basszusgitáros akkori elmondása szerint soha nem került szóba közöttük a további folytatás. „Amikor összeálltunk, ezt a néhány fellépést vállaltuk, és ezeket teljesítettük. Egy szóval sem mondtuk, hogy bármi más is felmerült volna a koncerteken kívül, új dalokról sem volt szó” – nyilatkozta.

Amivel senki sem számolt
A Blur idén tavasszal váratlanul ismét újjáalakult, hogy elkészítsen egy új szerzeményt. A Fool’s Day az április 17-én tartott harmadik Record Store Day, a Lemezboltok napja keretében jelent meg egyoldalas bakelitlemezen, mindössze ezer példányban. A hanghordozó kizárólag független brit zeneboltokban volt beszerezhető. A rendezvény a nagy áruházak és a letöltések közé szorult, egyre nehezebb helyzetben lévő független kis zeneboltok megsegítésére jött létre, amelyekből Nagy-Britanniában már csak körülbelül háromszáz van. Az akcióban további zenészek és együttesek is közreműködtek, nagyjából száz különleges kiadvány látott napvilágot ezen a napon, egyebek mellett egy kiadatlan, régi The Rolling Stones-felvétel is, a Plundered My Soul, szintén ezer példányban. „Szeretnénk, ha a független zeneboltok megmaradnának. Nagyon fontos részét képezik a zenei kultúrának, ezért cselekedni kell a fennmaradásuk érdekében. A zene a legegyszerűbb mód arra, hogy a Blur kifejezze a támogatását” – mondta Albarn. A dal később felkerült a zenekar honlapjára is – egy e-mail címért cserébe ingyen letölthető – abból a megfontolásból, hogy a közönség inkább innen szerezze be jó minőségben, mintsem kalózoldalakról rosszban. A Fool’s Day egy egyszerű, bár a Blur hangzásának sok jellegzetességét felvonultató szerzemény, a szövege is egyszerű, Damon Albarn felsorolja, mit tett a címben foglalt napon. „Hogy nem bonyolították túl, az része a felvétel vonzerejének” – írta róla a New Musical Express. „Örülök annak, hogy a dal elkészült. A színvonala az együttes legszebb pillanatait idézi. Biztos vagyok abban, hogy nemcsak én, hanem a rajongók is azt gondolják, van jövője a zenekarnak. Remélem, a fiúk is így érzik”– nyilatkozta Miles Leonard, a Blur kiadójának, az EMI alá tartozó Parlophone Recordsnak a vezetője.

Új felvételek lesznek, új album nem
A Blur áprilisban még azt nyilatkozta, hogy folytatásra senki se számítson, a napokban azonban Damon Albarn ennek ellentmondó bejelentéssel szolgált. „Mindenképpen készítünk még a Fool’s Dayhez hasonló kislemezeket. Egyelőre tetszik, hogy nincs rajtunk nyomás, de most nem dolgozhatunk folyamatosan együtt. Nem szeretnénk viszont, ha bárki is azt gondolná, hogy a közeljövőben album is várható tőlünk, mert erre semmi esély” – mondta a zenész.

Puha József

2010. 05. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Folytatódó Blur-sztori cikk képei
Blur - Folytatódó Blur-sztoriBlur - Folytatódó Blur-sztori