Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Újra jön az elektrozenei mágus!

Jean Michel Jarre - Újra jön az elektrozenei mágus!

Nehéz volna felsorolni azokat a rekordokat, amiket az 1948. augusztus 24-én Lyonban született Jean Michel Jarre az eddigi pályafutása során elért. Van belőlük jó pár. Például övé a földkerekség legtöbb látogatót vonzó koncertje.

Az 1997-es moszkvai fellépésén három és fél millióan voltak. Ő az első európai előadó, akire rábólintott a szigorú kínai kultúrpolitika – 1981-ben zenélt először a kommunista országban. A Music for Supermarkets című korongja 1983-ban mindössze egyetlen példányban jelent meg. Egy aukción talált gazdára tízezer dollárért.

Jarre ötévesen kezdett el zongorázni, tanulmányait a párizsi konzervatóriumban végezte. A kezdeti próbálkozások után a Franciaországban 1976 decemberében, Európa más országaiban és a kontinensen kívül a következő évben kiadott Oxygene című nagylemeze példa nélküli nemzetközi sikert ért el: a szerkezetével, az akkor még újdonságnak számító elektronikus zenei eszköztárával és hangszerelési formáival forradalmat indított el a popzenében. A zenész egyedülálló és időtlen hangzású repertoárja a mai napig számos előadóra és együttesre van komoly hatással, többek között Mobyra, a Daft Punkra, a The Chemical Brothersre. Jarre zenéje és koncertjei az összes generációt megszólítják, a fiataloktól a negyven- és ötveneseken át – akik a köztudatba való berobbanásakor ismerték meg őt és művészetét – az idősekig.

Jean Michel Jarre - Újra jön az elektrozenei mágus!

A környezetvédőként is jelentős érdemeket elérő Jean Michel Jarre fellépései a legmodernebb színpadtechnikára épülő show-műsorok. Erről mi is újfent meggyőződhetünk, a zenész ismét tájainkon szerepel: hétfőn, május 24-én a Papp László Budapest Sportarénában mutatja be életművének egy szeletét.

Puha József

2010. 05. 22.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Újra jön az elektrozenei mágus! cikk képei
Jean Michel Jarre - Újra jön az elektrozenei mágus!Jean Michel Jarre - Újra jön az elektrozenei mágus!