Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/21

Listamustra - Listamustra 2010/21

Az amerikai zeneipar rendkívül rossz, a román csodás hetet zárt. Az amerikai eladási listákat 1991 óta összeállító Nielsen SoundScan történetében május tizedike és tizenhatodika között adták el a legkevesebb nagylemezt az Egyesült Államokban, 5,32 milliót, amely az előző heti rossz eredménynél is tizenkét százalékkal kevesebb.

A cég arra számított, hogy történetének legkisebb példányszámú listavezetője lesz az albumeladási rangsorban. Itt negatív rekord végül nem született. A „rekordtartó”, a Dreamgirls című film zenei anyaga 2007 januárjában 60 ezer példánnyal állt a csúcson, a mostani első helyezett, Justin Bieber 60 300 példányt értékesített a My World 2.0 című nagylemezéből. A román zenészszakma viszont újabb sikert ért el: pár héttel Inna után egy duó is bejutott a brit kislemezlista tízes mezőnyébe, a páros a negyedik helyen debütált.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Usher featuring will.i.am: OMG
Nagy-Britannia – Roll Deep: Good Times
Németország – Mehrzad Marashi: Don’t Believe
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Románok a brit élmezőnyben
Eminem pályafutása harmadik amerikai listavezetőjével csak egy hétig uralta a mezőnyt: a Not Afraid a múlt héten az élen kezdett, s onnan a hatodik helyre hátrált. A két héttel ezelőtti első helyezett foglalta vissza a trónt, Usher az OMG című dalával, amelyben will.i.am működik közre. A texasi előadónak ez a kilencedik listavezetője az USA-ban. Leghosszabb ideig, tizenkét hétig a Lil Jon és Ludacris közreműködésével készült Yeah! cíművel vezetett 2004-ben. Az ezüstérmes pozícióban új belépő található, Katy Perry a California Gurls című szerzeménnyel, amelyben Snoop Dogg rapper is hallható. A kaliforniai énekesnő az észak-amerikai kontinensen augusztus 24-én megjelenő harmadik, Teenage Dream című stúdióalbumát harangozza be vele. Katy szerint a felvétel válasz az Empire State of Mind című slágerre, amely 2009 végén öt hétig uralta az amerikai összesítést. Abban Jay-Z és Alicia Keys a szülővárosukat, New Yorkot dicsőítik, ő ugyanezt teszi Kaliforniával. Lady GaGa ismét a tízes mezőnyben szerepel, az Alejandro című dallal a 11. helyről a nyolcadikra lépett. Nagy-Britanniában harmadik hete a Roll Deep az első a Good Times című felvétellel. A 12. helyről a másodikra ugrott Jason Derülo a Ridin’ Solo című dallal. A 21. életévében járó floridai popelőadó idén már a csúcsot is meghódította, az In My Head című szerzeménnyel február végén és március elején egy hétig vezetett. Inna után – a Hot című dalával a hatodik helyig jutott – a román tánczene újabb előadója került be a brit élmezőnybe. Edward Maya lemezlovas, producer a negyedik helyen nyitott a Stereo Love című felvétellel, amelyben a Romániában élő, moszkvai születésű Vika Jigulina működik közre.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Justin Bieber: My World 2.0
Nagy-Britannia – Keane: Night Train
Németország – Lena: My Cassette Player
Magyarország – Tabáni István: Ments meg!

A koncert jótékony hatása
Az 1994. március 1-jén született kanadai Justin Bieber a My World 2.0 című albumával a legfiatalabb listavezető az amerikai Billboard magazin eladási rangsorában 1963 augusztusa óta. Akkor a nagy reménységnek kikiáltott, és a reményeket be is váltó, mindössze tizenhárom éves Stevie Wonder vezette a listát a Recorded Live: The 12 Year Old Genius című nagylemezével, amelyet – ahogy a cím is jelez – tizenkét évesen rögzített. Justin korongja április 10-én az összesítés élére iratkozott fel, majd április 24-én két hétre visszatért a legmagasabb pozícióba, és most összességében negyedik hete uralja a mezőnyt. A TOP 10-ben négy új jelzésű album található. A bronzérmes pozícióban a The National rockegyüttes ötödik, High Violet című stúdiólemeze, az ötödik helyen a The Dead Weather szupergrupp második, Sea of Cowards című stúdióalbuma kezdett. A nyolcadikon a május 10-én a 18. életévét betöltött Charice énekesnő lemeze debütált, amelyet 2008 után újra kiadtak. A tizedik helyre az As I Lay Dying kaliforniai metálzenekar The Powerless Rise című stúdióalbuma érkezett meg. A Keane három nagylemeze, a Hopes and Fears, az Under the Iron Sea és a Perfect Symmetry után most egy nyolcdalos EP-vel rukkolt elő Night Train címmel, amely a várakozásnak megfelelően a brit eladási lista csúcsára iratkozott fel, akárcsak korábbi korongjai. Az albumon közreműködik a japán Tigarah és a szomáliai születésű, Kanadában élő K’naan. Az utóbbi a múlt héten a német kislemezlista legmagasabban kezdő újdonságát könyvelhette el, a negyedik helyen indított a Wavin’ Flag című felvétellel. A brit rangsor harmadik helyén Lady GaGa albuma, a The Remix nyitott, amely egy hellyel előzi meg az énekesnő The Fame című lemezét, a The Fame és a The Fame Monster korongok kombinációját. További két újdonság szerepel a brit tízes mezőnyben: a The National albuma az ötödik, a Foals együttes Total Life Forever című lemeze a nyolcadik helyen kezdett. A magyar TOP 40 legmagasabban startoló újdonsága a Kiskalász zenekar és Bartos Erika korongja, a Százlábú a tizedik helyen. A Metallica nagy sikerű budapesti fellépésének köszönhetően a listát elárasztották a rockegyüttes albumai – a negyvenes mezőnyben öt található belőlük. Németországban az Eurovíziós Dalfesztiválon a német színeket képviselő Lena Meyer-Landrut hannoveri énekesnő első, My Cassette Player című nagylemeze debütált az összesítés élén.

Puha József

2010. 05. 25.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/21 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/21