Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Kutyaszorítóban… (Jegyzet)

Eurovíziós Dalfesztivál - Kutyaszorítóban… (Jegyzet)

Csodás volt az 55. Eurovíziós Dalfesztivál! A pompa lenyűgözött, a produkciók koreográfiája úgyszintén, a zenei összeborulás láttán pedig többször is könnybe lábadt a szemem.

Aki néhány nappal ezelőtt olvasta az Eurovíziós Dalfesztiválról szóló előzetesemet, a bevezető láttán bizonyára azt hiszi, megőrültem. Vagy lefizettek, ezért vettem száznyolcvan fokos fordulatot. Abban ugyanis arról írtam, hogy a rendezvénynek nincs helye korunk zenei palettáján, már jó ideje megérett a megszüntetésre, de az alapos reformokra mindenképpen. Kaptam is negatív kritikát a véleményemre, tucatnyit biztosan. Így hát eldöntöttem, mai összefoglalóm bevezetőjében csak szépet írok. (Sajnálom, hogy ilyen rövidre sikeredett…) Azt írtam le, ami a külső szemlélőnek, a több mint százmillió tévénéző túlnyomó többségének a leginkább szembetűnő. A kulisszák mögött persze más a helyzet: a csicsás csomag ezúttal is olyan termékekkel volt tele, amelyeket az európai zenei élet pillanatok alatt kilök magából. Ha egyáltalán beengedi.

Eurovíziós Dalfesztivál - Kutyaszorítóban… (Jegyzet)

Aki ismer, az tudja rólam, hogy híve vagyok az egyesülő Európának, de ha valamiben nem hiszek, az a zenei összefogás. Most, amikor az iparág egyre nagyobb gondokkal küzd, a kalózkodók, az internetről illegálisan, ingyen zenét letöltők hatalmas anyagi károkat okoznak neki, miközben a piac telített, sosem látott mennyiségű szereplő próbál megélni a könnyűzenéből, akkor az eddigi farkastörvények értelemszerűen tovább erősödnek. Amikor a nyugat-európai piacok foggal-körömmel védik a saját területüket, a volt szocialista blokkból csak maximum a klubszintig engednek be szereplőket, akkor ne az európai zenei összefogást ünnepeljük! Mert az hamis! Igaz, mifelénk bárki megvetheti a lábát, európai, amerikai egyaránt, nálunk nem védenek semmit…

Cinikusnak tartom az alapító nyugati országok hozzáállását a dalfesztiválhoz. Arrafelé – Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban – annyira degradálták a rendezvényt, hogy lasszóval kell fogni az indulókat, aki valamit már letett az asztalra, az visszautasítja a részvételt. A fesztivált meghagyják nekünk, higgyük csak azt, van beleszólásunk az európai zenei közízlésbe. Az a valóságban viszont csak icipici. Senkinek sem furcsa, hogy a brit résztvevő a huszonöt fős döntő utolsó helyén végzett (nem is volt rossz), közben országa uralja kontinensünk zenei életét?

Ami a leginkább felháborít, az a szavazás módja, hogy a jó szomszédok, ilyen-olyan oknál fogva szövetséges államok kapják egymástól a legtöbb pontot, a produkciók minőségétől függetlenül. Már csak ebből kifolyólag sincs létjogosultsága a rendezvénynek. Az idei győztes, a német Lena Meyer-Landrut korántsem tartozott a legjobbak közé, ha szakmabeliek döntenének, szerintem a vert mezőnyben végzett volna. A május 23-án a 19. életévét betöltött hannoveri énekesnő odahaza már sztár, a győztes Satellite című felvétele öt hétig vezette a hazai kislemezlistát, a My Cassette Player című albuma pedig a múlt héten a német eladási rangsor csúcsára iratkozott fel. Arra viszont nincs sok esélye, hogy a német nyelvterületen kívül is befusson, az biztos, például Oroszországban Dimitrij sosem fog Lenáról mesélni… Abban is biztos vagyok, hogy az indulók közül összeurópai szinten senki sem válik népszerűvé, sőt mi több – ez a legszomorúbb –, az elhangzott dalok nem kerülnek fel az európai slágerlistákra, s nem kapnak helyet az európai rádióállomások kínálatában.

A magamfajta zenerajongó a leírtakat látja a pompa, a hibátlan koreográfiák mögött, ezért nem tud örülni nekik, s könnybe is csak a zeneipar valós helyzete miatt lábad a szeme…

Puha József

2010. 06. 01.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2010. 06. 01. 11:46
nos...a négy nagy alapító ország közé tartozik németország is. akik mindig megpróbálnak viszonylag igényes előadót küldeni a veresenyre és azért a zenei életben is jelen vannak, ha nem is akkor mértékben, mint az angolok. és idén meg is nyerték a versenyt. tavaly óta pedig már nem csak a televoting dönti el a versenyzők sorsát, hanem minden ország szakmai zsűrije is 50 %-ban befolyásolja a verseny kimenetelét. ja és arról is megfeledkezett a cikkíró, hogy anglia tavaly a top 5-ben végzett egy webber által komponált dallal. lehet vmit kritizálni azzal nincs probléma, de utána kell járni a dolgoknak, nem csak felületesen érinteni a témát és közhelyekkel dobálózni.
Vendég 2010. 06. 01. 12:08
Németország nem tartozik azok közé, amelyek degradálták, valszeg ezért nincs megemlítve.
Vendég 2010. 06. 01. 20:45
Egyetértek í cikk írójával. A szakmai zsűri ugyanolyan, mint a telefonálók, így azáltal, hogy zsűri is van, semmi sem változott.
Vendég 2010. 06. 01. 21:48
Ujjujjujj! Már megint egy olyan cikkíró, aki azt hiszi, ért a dologhoz, és szidhatja. A legnagyobb tévedés az utolsó mondatokban van (de több is van, csak fáradt vagyok): szóval slágerlisták. Mennyen fel valaki a MAHASZ listájára! Lena itthon a 22., pedig nem német nyelvterületen vagyunk... Európa összesített slágerlistáján volt már (Billboard) 9., de nagyon jó pozícióban van Görögországban, Belgium, Svédország, Litván, Finn, és még sokfelé... Olyan meg nincs, hogy nincs létjogoultság! Akkor minek van? Minek van értelme?
Vendég 2010. 06. 01. 21:51
És rengeteg hazai rádió játsza Lenát. Szerintem a cikkíró egy slágerlistát se néz. Itt van egy, és válogasson az eurovíziós dalok között: http://www.apcchart.com/ És minek veszi a cikkíró ilyen halálosan komolyan a dolgot? Egy ilyen összeurópai banzáj van, ez egy szórakoztató show, és lazítani kell! És ha valaki nem ér el kimagasló eredményt, felfigyelnek rá attól még az emberek. Otthon ülnek: "de tök jó volt ez a szám! Rákeresek a google-n", de producerek is felfigyelnek, és eredménytől FÜGGETLENÜL!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Kutyaszorítóban… (Jegyzet) cikk képei
Eurovíziós Dalfesztivál - Kutyaszorítóban… (Jegyzet)Eurovíziós Dalfesztivál - Kutyaszorítóban… (Jegyzet)